– Результатом матчу проти Іллічівця, Ви, звичайно ж не задоволені...

– Звичайно, незадоволений. Цей матч ми провели краще, аніж поти Кривбасу, а от результат... У нас було більше моментів забити, але 2:2 на власному полі...

– Чому вже стільки часу не можете перемогти на власному полі?

– Суперники на нас серйозно налаштовуються. У нас було дві гри останні, які ми не перемогли – Запоріжжя та Іллічівець. В цих матчах ми забили 5 голів і відповідно 5 пропустили. Звичайно, немає ще тієї стабільності та збалансованості, як в атаці так і у відборі... Саме збалансованої командної гри в цьому плані. Так, ми повинні перемагати, повинні забивати, але, звичайно ж, не повинні пропускати. В нас на цей момент є певна проблема в цьому плані, яку я бачу і намагаюсь якомога швидше її вирішити.

– Знаю, що в клубі знімають відео матчів зі всіх ракурсів для аналізу. Впевнений, що ви вже бачили епізод з падінням Олега Голодюка в штрафному Іллічівця. Відома футбольна програма (як і у випадку зі стрибком в ноги Нінковічу Пашаєва) показала свій ракурс, де журналіст побачив, що симуляція Олега заслужена, а порушення правил не було. Що скажете?

– Там було чисте пенальті.

– Чому Кашчелан та Лазарєвскі не потрапляють в заявку?

– Я у всіх інтерв’ю кажу, що найголовніше в команді конкуренція. Вся справа в тому, що наша молодь серйозно конкурує з легіонерами. Це перше, а друге – є таке поняття, як "гравці, що приходять посеред сезону"...

– ...Тобто ті, що не проходили збори з командою?

– Так, це дуже важко для них. Але дуже тішить, що конкуренцію високу створюють хлопці-вихованці школи Карпат.

– Перед тим, як запрошувати цих легіонерів до себе в команду Ви, думаю, переглядали матчі за їх участю. Тоді яке враження склалось щодо них?

– Как гравці вони мені подобаються. І в Кашчелана, і в Лазарєвскі є хороший рівень футболіста, адже недаремно вони в збірній. Зараз багато залежить від них самих, від агентів, від керівництва клубу. Якщо вони залишаться, пройдуть збори з командою, адаптуються і я впевнений, що вони ще серйозно допоможуть команді.

– Ситуація з Годвіним, з "расизмом"... З вуст генерального директора прозвучали слова, що клуб буде захищати футболіста. Яким чином?


– Клуб в цьому напрямку роботу веде. Ми не будемо залишати такий епізод без уваги. Як головний тренер, я вірю своїм гравцям. Якщо Самсон сказав мені особисто, що таке мало місце, то в мене немає причин не вірити своєму футболісту...

– Тим більше, що Годвін ніколи не відзначавсясвоїми якимись бандитськими чи хуліганськими замашками...

– Так, він жорский на полі, любить боротись полюбляє вигравати м’яч в єдиноборствах, але він не є надзвичайно брудний чи жорский, як дехто думає. Він дуже вірний і команді, і вболівальникам, і тренеру.

– На прес-конференції Ви сказали, що на підготовку особливо екс-гравців Карпат а тепер Іллічівця вплинули їх певні стосунки з Карпатами. Які саме?

– Ми всі знаємо, що коли гравець спочатку грає за один клуб, а потім переходить в інший, то хоче показати себе з кращого боку. Тим самим довести клубу, що, мовляв, дарма ви мене відпустили, адже я набагато сильніший, ніж ви думаєте.

– Ініціатором повернення Батісти до Львова стали Ви?

– Тут в комплексі вирішувалось: пропозиція йому – він погодився. Вийшла спільна робота.

– Часто можна побачити Батісту на фланзі, на місці крайнього нападника, якщо за системою 4-3-3. Випускаєте його туди, бо немає кого, або ж тому, що він кращий за Кополовця чи Зеньова.


– Я вважаю, що Кузнєцов на цей момент грає набагато краще на позиції центрального нападника, аніж Батіста. Але я бачу рівень Вільяма і хочу його використати також в грі. Знаю, що він може і гольову передачу віддати, і сам забити, і напругу створити. Тому ми з ним працюємо разом. Якщо Вільям буде з нами, то наступного року після зборів він буде зовсім іншим.

– Інколи складається враження, що він недобігає, лінується чи не хоче, чи не може бігти... Як на тренуваннях працює?


– На треунваннях він добре працює і всі це відзначають. Він зараз зовсім інший, аніж коли йшов.

– Що сталось з Худоб’яком після того, як він повернувся зі збірної України?

– Я думаю, що це якісь психологічні моменти. В фізичному плані Ігор дуже добре готовий, а от психологічно він десь себе занадто накручує. Думає, що коли його запросили в зібрну, то вінповинен демонструвати суперову, надзичайну гру. І це його захлинає і звідси йдуть помилки. Йому треба запокоїтись і працювати, так як він це робив раніше.

– Можливо, вплинуло те, що його не включили в заявку на матчі збірної?

– Я не думаю, бо це вже минуло і давно пройшло. Не можу сказати, що Ігор погано грав. Так, були помилки, які є у всіх. Просто не так яскраво, як завжди. Якби він забив гол в одному з цих двох матчів, то цих розмов взагалі б не було.

– Як ви думаєте, не було б цієї паузи в чемпіонаті на підготовку збірної, Україна б зіграла краще? Чисто особиста думка.


– Заднім числом можна говорити все, що завгодно. Можливо, краще, можливо гірше. Я скажу тільки одне, що ця пауза вплинула на наш клуб. Я бачу, що гравці втратили ігровий ритм особливо в матчі з Кривбасом. Та й з Маріуполем було помітно це. Недарма в Європі не роблять таких тривалих пауз, а грають багато матчів, щоб футболісти були в тонусі.

– Які лінії взимку підсилите?

– Я не думаю, що в нас такі великі можливості для підсилення чи якісь страшні проблеми в лініях. Ми будемо старатись, щоб всі в команді залишились, оскільки є запрошення для багатьох хлопців. Ну й планую серйозно переглянути сильний дублюючий склад.

– Скільки приблизно людей з молодіжного складу поїде на збори з основною командою?

– Плануємо не менше ніж 7-8 гравців.

– А де будете проходити збори взимку?

– Є кілька пропозиції, з яких ми вибираємо.

– Як на Ворсклу готуєтесь?

– У звичному режимі, але розуміємо, що це серйозний суперник з яким на стадіоні Україна ми повинні показати результат.

Іван ФЕДИК (Львів), газета Спортивка