Не так давно професійні футболісти ставилися до свого тіла трохи краще, ніж гравці недільної ліги.

"У Ліверпулі, якби ми грали на виїзді наприкінці 90-х, ми б сіли в командний автобус, і там було б кілька ящиків з пивом", — розповідає Майкл Оуен The Athletic.

"Тобі потрібно було поставити галочку перед початком гри, щоб сказати, чи хочеш ти курку з чіпсами або рибу з чіпсами після гри — і на той час, коли ти був на півдорозі додому, увесь автобус був поглинутий сигаретним димом".

Перенесімося у 2023 рік і побачимо, що сучасний футбол відрізняється від аматорської гри, головним чином завдяки детальному об’єктивному моніторингу продуктивності гравців — від кількості зроблених передач до пульсу.

Ми звикли бачити, як під час гри гравці носять спортивний жилет із GPS (система глобального позиціювання) під футболкою, але варто підкреслити, наскільки сучасні технології піднялись у футболі за останні роки.

Сучасній когорті гравців буквально нікуди сховатися, враховуючи всюдисущість даних у футболі.

"У нашому поколінні ви знали, хто прийшов напередодні ввечері, лише з позицій, які вони займали на тренуванні — вони були на лівому фланзі й нічого не робили", — пояснює Оуен. "Тепер, якщо ви не робите достатньо на тренуваннях, вони зможуть подивитися та запитати, чи щось не так з гравцем — фізично чи емоційно".

STATSports і Catapult — найпоширеніші портативні пристрої GPS у професійних іграх, а такі компанії, як Barin Sports і Hudl (WIMU Pro), також змагаються за надання найсучаснішого відстеження продуктивності.

На кожному пристрої надається широка деталізація інформації з датчиками, які дозволяють не тільки відстежувати обсяг спринтів, які робить гравець, але й обчислювати напрямок, куди вони дивляться, коли отримують м’яч.

Одна справа мати величезну кількість даних, що реєструються для кожного гравця, але справжня перевага технології полягає в її здатності генерувати миттєві практичні дані для мобільного пристрою.

"Загалом у нас є чотири датчики — GPS, акселерометр, гіроскоп і магнітометр — і ви отримуєте 660 необроблених точок даних за секунду", — пояснює Тьяго Малакіас, старший науковий співробітник STATSports, який використовується сотнями клубів по всьому світу, включаючи Арсенал, Ліверпуль, Манчестер Юнайтед, Ювентус, а також збірну Бразилії.

"Це багато даних для тренера, тому саме тоді ви використовуєте програмне забезпечення для отримання різних показників, які можуть використовувати клуби".

Не дивно, що деякі з найбільш часто використовуваних показників – це ті, які підтримують запобігання безконтактним травмам, при цьому клуби можуть встановлювати індивідуальні пороги для кожного гравця, щоб гарантувати, що вони не перевантажуються фізично, і забезпечують управління ризиками для персоналу в режимі реального часу під час тренування.

"Тренерська команда може отримати доступ до внутрішнього робочого навантаження гравця, такого як частота серцевих скорочень і VO2 max (максимальне споживання кисню), і його зовнішнього робочого навантаження, такого як загальна відстань і швидкість", — пояснює Малакіас. "Управління цим протягом тижня дозволяє їм робити все можливе, щоб запобігти травмам гравців".

"Ми не можемо стверджувати, що запобігаємо травмам, але є фактори, якими ви можете керувати, і ці пристрої мають вирішальне значення для цього".

Незалежно від того, скорочується тривалість тренувальних вправ, додаються додаткові гравці в середині популярної вправи "рондо", щоб зменшити інтенсивність, або просто зменшується крок у тренувальній грі, розуміння, яке надає ця технологія, дозволяє персоналу пом’якшити фізичну продуктивність гравця шляхом пристосування сеансів до його унікальних атрибутів — зниження ризику травм і максимізація максимальної продуктивності протягом сезону.

У колишніх гравців, таких як Оуен, є думка про поточні методи запобігання травмам у порівнянні з його ігровою кар’єрою.

"Коли мені було 19 років, я отримав жахливу травму", — пояснює Оуен, який є інвестором і представником Barin Sports. "Я майже впевнений, що якби подібні технології існували на той момент, я міг би зробити зовсім іншу кар’єру — бути на вершині гри протягом 15 років, а не шести чи семи років".

"З одного боку, це вас дратує, але водночас змушує вас думати, наскільки чудова технологія, що тепер будь-яку травму можна виявити до того, як вона станеться, і це не зашкодить чиїйсь кар’єрі так сильно. Це неймовірний інструмент".


Окрім запобігання травмам, цінність даних про ефективність є найкращою, коли вони дають тренерам уявлення, які враховують контекст стратегії матчу команди.

У 2022 році Catapult випустила першу в галузі платформу, яка об’єднує дані про продуктивність гравців з аналізом відео для використання до гри, після гри та в прямому ефірі в грі.

Від аналізу форми команди (під час володіння м'ячем та під час захисту) до визначення простору між центральними захисниками, "MatchTracker" від Catapult поєднує дані відстеження гравців із відео в реальному часі, щоб візуалізувати те, що відбувається на полі. MatchTracker — це флагманський продукт у Pro Video Platform від Catapult, повний набір інструментів для аналізу продуктивності для тренувань, матчів і розвідки суперників.

"Перевага MatchTracker полягає в бездоганній інтеграції різних наборів даних про продуктивність, узгоджених із відео", — каже Адам Чован, старший менеджер із продуктів Catapult. "Тепер команди можуть швидко сортувати, фільтрувати та переглядати статистику продуктивності за допомогою різних візуалізацій даних і миттєво відтворювати відео для тренера".

Ця безпосередність такої інформації є справжньою перевагою, і сприйняття серед клубів зростає. Окрім глобальних клієнтів Catapult, до яких належать Парі Сен-Жермен, Баварія, Реал Мадрид і Федерація футболу Франції, MatchTracker підтримує більше половини тактичної інформації команд Прем’єр-ліги, і, можливо, ви вже бачили його використання в день матчу.

Уболівальники зазвичай бачать, як тренери збираються біля моніторів на полі після сумнівного фолу, призначеного проти них, але основне використання цієї технології забезпечує оновлення відстеження в реальному часі, що дозволяє персоналу помічати закономірності та тенденції в грі на основі даних про ефективність гравців.

Інтегроване відео чи ні, вихід, який може надати лише GPS-відстеження, є цінним джерелом інформації, яка може інформувати менеджера про тактичну стратегію під час гри.

"Ми можемо відстежувати відстань між гравцями та відстань між лініями — отже, довжину та ширину команди", — пояснює Даніель Шопов з Barin Sports.

"Під час гри ми вимірювали, наскільки суперник тиснув на нашу команду, оскільки лінії захисту та півзахисту зближувалися. Ця інформація продиктувала заміну, тож тренер зрештою стежив за п’ятіркою захисників і дозволив цим лініям розтягнутись. Ми змогли відстежувати форму команди в режимі реального часу, а потім поєднати це з фізичним станом, щоб знати, якого гравця замінити — і саме тут поєдналися тактичні та фізичні показники".


Хоча ми звикли бачити жилети з GPS на верхній частині тіла для вимірювання фізичних показників, новітні технології з’являються для моніторингу технічних характеристик за допомогою систем відстеження нижніх кінцівок.

Дозволивши клубам носити жилети з GPS лише під час матчів у 2015-16 роках, Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) нещодавно схвалила використання ремінців AI-трекера від технологічної компанії Playermaker на футбольних бутсах для надання даних про результативність, зокрема швидкість ударів ногою, торкання м’яча та час перебування з м’ячем, а також встановлені фізичні дані, такі як технічний баланс, швидкість, дистанція та зміни напрямку.

Ця технологія набула популярності з моменту свого створення, коли керівник відділу глобального розвитку футболу ФІФА та колишній менеджер Арсеналу Арсен Венгер інвестував у Playermaker майже чотири роки тому.

Зараз Playermaker співпрацює з більш ніж 200 клубами та організаціями по всьому світу, включаючи Гелаксі, Англійську футбольну асоціацію та дортмундську Боруссію — останнім часом тісно співпрацюючи з Манчестер Сіті для розробки технології нового покоління під назвою CITYPLAY.

Playermaker — не єдина компанія на ринку. Такі конкуренти, як Jogo і Xampion, використовують датчики, які розміщуються в устілці кожного бутса, тоді як інші компанії, як-от Zepp, Next11 і Oliver, розробили литковий рукав, який носять гравці під свої шкарпетки.

Італійська аналітична компанія Soccerment розробила переносні щитки під назвою XSEED, які забезпечують розширений аналіз як на масовому рівні, так і в професійній грі. Щоб підкреслити зростаючу популярність цієї технології на елітному рівні, Soccerment нещодавно оголосив флангового захисника Інтера Федеріко Дімарко одним із своїх ключових представників XSEED.

Окрім фізичних даних, технологія використовує штучний інтелект для навчання нейронної мережі, яка може ідентифікувати технічні події, що відбуваються на полі — розрізняючи передачу, навіс або удар — які пов’язані з додатком для миттєвої інтерпретації гравцем.

Нещодавно технологія Soccerment допомогла їм стати першою компанією, яка надає показники очікуваних голів (xG) від щитків.

"Особливо в молодіжному футболі наявність xG допомагає нам зрозуміти процес прийняття рішень гравцем", — каже Альдо Комі, співзасновник і генеральний директор Soccerment. "Якщо ви бачите гравця, який виконує удари з відстані 30 метрів, ви можете запитати, чи варто їм це робити, але наявність цих даних за тривалий період допоможе вам зрозуміти футбольний IQ гравця".

Подібно до жилетів GPS, переваги таких систем відстеження нижніх кінцівок виходять за рамки індивідуального рівня, але їх можна використовувати для всієї команди для надання контекстної інформації про форму команди, середні позиції гравців і дистанції, щоб забезпечити цілісну картину для аналітиків матчу, оцінювати під час гри, щоб поінформувати про свій тактичний підхід.


Багато хто з нас матиме власну технологію для відстеження щоденної фізичної форми — Apple Watch, Fitbit або Garmin Watch — але використання персональних пристроїв стає все більш популярним серед професійних футболістів як додаткового джерела інформації для моніторингу здоров’я, відновлення та сну.

Наприклад, центральний захисник Ліверпуля Вірджил ван Дейк приєднався до Кріштіану Роналду та Бет Мід. Він носить фітнес-трекер Whoop. Голландець нещодавно став послом цієї компанії.

Між тим, відомо, що зірка Барселони та Іспанії Алексія Путеллас носить каблучку Oura, яка може відстежувати коливання частоти серцевих скорочень, режим сну та рівень фізичної форми. І це все — в ювелірному виробі.

Враховуючи це, професійні спортсмени були б нерозумними, якщо б не використовували таку технологію для максимізації власної фізичної продуктивності.

"На елітному рівні, щойно одна маленька річ піде не так, це може вплинути на всю вашу кар’єру", — пояснює Оуен. "Як тільки ви отримали таку серйозну травму, як тільки у вас виникла ця проблема, дороги назад немає. Немає права на помилку, але якщо ви можете використовувати технологію для покращення прийняття рішень, це круто".

Завдяки великій кількості пропонованих даних ці пристрої можуть дозволити спортсменам контролювати свою фізичну форму та відпочивати на фізичному рівні, а також надавати об’єктивні докази продуктивності гравця на технічному рівні під час переговорів щодо контракту чи трансферу.

"Гравці все частіше використовуватимуть власні дані, щоб зацікавити клуби", — кажеКомі. "Кевін Де Брюйне подав приклад кілька років тому (використовував компанію Analytics FC для продовження свого контракту).

"Навіть якщо ви не граєте на елітному рівні, тепер у вас є інструмент, який може відстежувати ваші власні дані, і ви можете представляти їх перспективним клубам. Це буде все більш поширеним у майбутньому".

Простіше кажучи, сучасне покоління гравців розуміє цінність даних продуктивності. Розвиток спортивної науки та технологій призвів до таких змін, і, оскільки IFAB схвалив найновіші системи відстеження нижніх кінцівок, майбутнє футболу рухається лише в одному напрямку.

За матеріалами The Athletic