- Іване Івановичу, пройшов рік, як ви очолили Всеукраїнську футбольну асоціацію студентів. Яким був цей рік особисто для Вас і для Асоціації?

- Це був рік становлення і новацій для Асоціації. Для мене  футбольний менеджмент став новою сферою діяльності, яку довелось швидко опановувати, аби показати результат і повернути студентський футбол в українські виші та на футбольні арени країни та світу.

Стартував із того, що сформував команду фахівців у центрі і відновив розбудову обласних осередків асоціації. Ми розробили нову стратегію розвитку студентського футболу, як масового виду спорту, вибудували тісну співпрацю із Міністерством освіти та науки, Міністерством молоді та спорту, Федерацією футболу України, вишами.

Як наслідок, відбулись зміни підходів у проведенні змагань, започатковано нові турніри. Зокрема, такі, як «Кубок патріотів». Уже сьогодні новації починають давати свої перші результати. Та безумовно ще треба час, аби сформувались нові команди вишів, які б змогли змагатись із нинішніми зірковими командами та увійти до Вищої Ліги, яка тепер формуватиметься за спортивним принципом.

Чимало що у цьому році було «вперше» для нашої Асоціації. Зокрема, вперше змінено принципи формування Вищої ліги; вперше залучено державне фінансування на проведення змагань серед команд вишів, на реконструкцію та будівництво стадіонів та спортмайданчиків у двох вишах – у Києві та Чернівцях; вперше знайдено надійних партнерів – ТОВ «Перша Приватна Броварня» та ТОВ «Мілленіум Спорт», які стали підтримувати розвиток студентського футболу. І врешті-решт уперше у студентської футбольної збірної з’явився свій гімн.

До речі, гімн був написаний напередодні Всесвітньої універсіади у Тайбеї популярним ведучим, режисером, поетом-піснярем Петром Магою та відомим скрипалем і композитором Василем Попадюком для підтримки спортивного духу футболістів. А виконаний – талісманом українського футболу – рок-гуртом «Тінь сонця».

На високому організаційному рівні проведено фінали XVI Чемпіонату України з футболу серед вишів (11 команд) та XVI Чемпіонату України з футзалу серед ВНЗ (13  команд). Усе це стало можливим завдяки співпраці та сприянню Міносвіти, Мінмолодьспорту, Федерації футболу України, особисто її голови Андрія Павелко, наших партнерів (ТОВ «Перша приватна броварня» та ТОВ «Мілленіум  спорт»), які допомагали не лише у підготовці і проведенні змагань, а й у втіленні наших починань та ідей.

Як бачите, за рік зроблено чимало і для розвитку, і для популяризації студентського футболу. І ми не плануємо зупинятись на досягнутому.

- Напевно, чи не найголовнішою подією 2017-го став виступ Студентської збірної України на Всесвітній Універсіаді у Тайбеї. Як Ви оцінюєте підсумковий результат команди, враховуючи, що Анатолій Бузник перший рік працює у збірній?

- Національна студентська збірна з футболу має дуже сильного і досвідченого головного тренера і загалом тренерський штаб. Анатолій Бузник – заслужений тренер України, який має досвід тренування футбольних команд. Більше того, саме за його тренерства у  2001-му  студентська збірна України вперше взяла медаль — «срібло» — на Універсіаді у Пекіні.

Я вважаю, що виступ нашої збірної був достойним. Вона зайняла 7-ме місце з 16-ти найсильніших команд. Нам є куди рости. І думаю, у 2018-му хлопці посилять свій результат уже на Чемпіонаті Європи, інших міжнародних і всеукраїнських турнірах. Ми, як і раніше, ставимо перед гравцями і тренером максимальні завдання. 

- Чи плануєте збільшувати кількість команд у Студлізі, аби відбулись якісні зміни?

- Так, це у планах. Завдання нашої асоціації – робити студентський футбол масовим, конкурентним і залучати якомога більше університетів і студентів до змагань під егідою ВФАС. Аби це швидше сталось, ми перейшли на спортивний принцип формування Вищої Ліги. Якщо раніше там брали участь одні і ті самі команди, то тепер  долучитись до змагань можуть переможці низового рівня за зональним принципом.

Поступово рухатимемось до того, щоб у нас Чемпіонат відбувався у чотирьох зонах. І це абсолютно можливо і реально. Саме зональний та спортивний принципи дадуть нам змогу якісно та кількісно покращити студентські команди і посилити Студлігу.

- Чи виправдав сподівання студентський спортивно-патріотичний захід «Кубок Патріотів», який уперше проведений Асоціацією цьогоріч?

- Завдання нашої Асоціації – не тільки організація футбольних ігор, а й виховання студентської молоді у дусі патріотизму, поваги та любові до України. «Кубок патріотів», який ми проводили у партнерстві з Міністерством молоді і спорту, був спрямований на те, аби під час «круглого столу» обговорити питання впливу спорту на національно-патріотичне виховання, дух української молоді, що особливо актуально зараз, в умовах російської агресії. І, власне,  дискусії в рамках заходу показали, що наша асоціація повинна відкривати для себе нові напрямки роботи, які мають полягати не лише у проведенні змагань, а й у іншій різноплановій виховній роботі зі студіючою молоддю.

Це було дуже цікаво, як з точки зору спілкування, так і з точку зору гри. Адже приїхали студентські команди з різних куточків України. Сам факт, що Кубок відбувся вперше під нашою егідою свідчить, що ми розвиваємось. Не виключаю, що зробимо цей Кубок традиційним.

- Які завдання ВФАС ставить на 2018 рік? Чи є програма заходів, в організації яких Асоціація прийматиме  участь?    

- Проект програми розроблений і на найближчому засіданні виконкому ми плануємо його затвердити. Асоціація й далі лобіюватиме інтереси студентського футболу і футзалу на всіх рівнях влади, організовуватиме регіональні, всеукраїнські та міжнародні змагання, залучатиме більше вишів до змагань і робитиме все, щоб студентський футбол ставав масовим. 

У планах на 2018-й – посилення міжнародної діяльності. Хочемо провести як мінімум один, а може й кілька міжнародних турнірів в Україні, де братиме участь студентська збірна України. Наразі вже є відповідні попередні домовленості про підтримку з Міносвіти та Мінмолодьспорту.

Рік почнеться із того, що Україна візьме участь у турнірі «Меморіалу Макарова». Це буде тренувальний збір нашої футбольної збірної. Далі відбудуться фінальні частини ХVII Чемпіонатів із футболу і футзалу серед ВНЗ. У лютому-першій декаді червня проведемо Всеукраїнські ігри з футболу.

Важливою буде участь наших збірних у Чемпіонаті Європи з футболу та футзалу у  Португалії та Чемпіонаті світу з футзалу в Алмати (Казахстан).

Крім того, у планах – підтримка розвитку жіночого студентського футболу та футзалу, пляжного футболу; створення матеріально-технічної бази розвитку студентського футболу у ВНЗ.

- Зважаючи, що наше інтерв’ю проходить  напередодні новорічних свят, що б Ви побажали нашим читачам у Новому році?

- Грати і перемагати! Неймовірного фарту та успішної реалізації всіх задумів та ідей! Відкриття нових горизонтів! Цікавих подорожей і міцного здоров’я!