Аталанта зробила вагому заявку на вихід до 1/4 фіналу Ліги Європи, здобувши перемогу над Баєром у рідних стінах.

Виокремити однозначного фаворита у цій зустрічі було складнувато. Команда Херардо Сеоане зараз на коні, якщо не брати до уваги неймовірну поразку від Майнца кілька тижнів тому, то в інших поєдинках "аптекарі" виглядали дуже переконливо. Наприклад, у останньому турі Бундесліги взагалі зуміли відібрати одне очко в Баварії. Проте "Богиня" це "Богиня", та ще й у себе вдома.

У цьому євросезоні бергамаски поступилися на власному стадіоні лише Вільярреалу у останньому турі Ліги чемпіонів (2:3), вигравши в Янг Бойз та Олімпіакоса (греків пройшли вже у ЛЄ), а також ледь-ледь мінімально не переграли Манчестер Юнайтед (2:2).

Тим не менш, саме гості активніше розпочали цю гру.

До середини першого тайму "фармацевти" домінували у контролі ситуації та за кількістю моментів, що цілком логічно вилилося у забитий м'яч. Головним діючим обличчям став Чарльз Арангіс.

Спершу чілієць зі штрафного перевірив на стійкість ліву штангу воріт Хуана Муссо, а дві хвилини потому таки забив! Німці організували швидку атаку в декілька дотиків – Діабі віддав на Паласіоса, а той відпасував до Вірца, котрий під пресингом зумів знайти Арангіса на куті штрафного майданчика. Його партнер не схибив.

Можливо Баєр зумів би розвинути отриману перевагу, але блискучий кілька хвилинний відрізок у виконанні банди Джан П'єро Гасперіні зумів перевернути усе з ніг на голову.

Дуже приємно, що цей міні-камбек став реальністю завдяки Руслану Маліновському. Гравець збірної України, котрий грав у ролі такого собі нападника-інсайда разом із Луїсом Муріелем, спершу міг стати автором передгольової передачі, проте підключившийся до атаки капітана Рафаеля Толої поцілив у руки Градецкі, а потім взяв ініціативу у свої руки. Точніше, правильніше буде сказати ноги.

"Маліна" сам розпочав гольовий епізод пасом у лівий напівфланг до Муріеля ("поза грою" не було через те, що Мітчел Баккер не витримав офсайдну лінію), його партнер притримав м'яча та відпасував у центр штрафної на українця, котрий витримав театральну паузу та не лишив шансів голкіперу гостей.

Але це був лише початок! Красунчик Толої перехопив ігрове знаряддя у центрі поля, після чого розігнав швидкий випад своєї команди, Руслан чудовим пасом знайшов все того ж Луїса у ворожій карній зоні, а колумбієць просто не мав права схибити.

От так буквально за дві хвилини 0:1 перетворилися на 2:1. Ті, хто вийшов заварити собі кави або помити руки, могли проґавити такі цікаві події. До речі, чимось нагадало поєдинок перший поєдинок Аталанти проти Олімпіакоса на цьому ж стадіоні. Програючи у рахунку в один м'яч "Богиня" зуміла за ті ж дві хвилини забити двічі завдяки дублю Берата Джимсіті та перемогти. Щоправда, голи албанця тоді прийшли у другому таймі (61', 63').

Після вищеописаного господарі цілком перехопили ритм зустрічі, створили ще декілька нагод, як, наприклад, перед перервою, коли потужний вистріл Дзаппакости з гострого кута парирував Градецкі, а далі знову своє вагоме слово сказав Маліновський.

Перед перервою він якимось чином промазав головою майже по пустих воротах із воротарського майданчика, а на початку другої половини ще одним точним пасом, паралельно відтіснивши захисника, вивів Муріеля на ударну позицію. 1+2 у такому матчі – це дуже солідний показник!

Тандем Руслана з його напарником по нападу у цьому матчі можна назвати MVP. Так-так, вони разом напрацювали на цей статус.

Екс-гравець Зорі та Генка продемонстрував дуже солідні цифри – окрім голу та двох асистів у його активі 5 ударів, 72% точних передач, 3 вдалих спроби дриблінгу (найбільше у команді серед гравці стартового складу) та 2 виграних єдиноборства. Нагадаємо, що на минулій стадії його дубль допоміг Аталанті пройти грецького чемпіона, тобто вже другу гру поспіль він відзначається вагомим внеском у позитивний результат.

У другому таймі "чорно-сині" продовжили своє домінування, ставлячи суперника у глухий кут фірмовим персональним пресингом та контрпресингом. Якби в атаці Баєра був Патрік Шик, то він хоча би міг розраховувати на тактику банальних кросів у штрафний майданчик, а так вдалося лише скоротити відставання у рахунку завдяки блискучому сольному голу від Мусси Діабі.

Спрацювали й заміни від Гасперіні, котрі дозволили бергамаскам підтримувати шалений темп та не збавляти обертів у ендшпілі. Паломіно додав свіжості у захисті, Мехле підмінив Дзаппакосту на лівій бровці, а Жеремі Бога придав новий імпульс атаці своєї команди.

Колишній гравець Сассуоло блискуче вписався у відточений оркестр Аталанти. За 20 з гаком хвилин на газоні він виконав більше вдалих спроб дриблінгу, ніж будь-хто з інших гравців "Богині" (4)!

Італійський колектив міг вигравати дещо крупніше. 67% ударів (12 з 18!) по рамці Лукаша Градецкі були нанесені з меж або з лінії карної зони. В Леверкузена цей показник рівнявся 43%. Пам'ятаємо й про описаний кількома абзацами вище момент Маліновського, котрий не потрапив у сітку із воротарської.

Чудовий матч видали обидві команди! Проте Баєр все ще у грі завдяки двом голам у Бергамо, тож розслаблятися Аталанті ранувато. Побажаємо Руслану та його партнерам впевнено поконати цей німецький бар'єр за тиждень у матчі-відповіді.

Аталанта – Баєр – 3:2
Голи: Маліновський (23), Муріель (25, 49) – Арангіс (11), Діабі (63)

Аталанта: Муссо – Толой, Демірал, Джимсіті (Паломіно, 69) – Гатебур, де Рон, Фройлер, Дзаппакоста (Мехле, 77) – Коопмейнерс – Маліновський (Бога, 69), Муріель (А. Міранчук, 77)

Баєр: Градецкі – Фрімпонг (Фосу-Менса, 80), Та, Тапсоба, Баккер – Арангіс, Паласіос – Діабі, Вірц (Азмун, 85), Адлі (Паулінью, 80) – Аларіо (Коссуну, 61)

Попередження: Толой – Баккер, Вірц