"Срібних" та "бронзових" призерів чемпіонату світу-2018 жеребкування групового етапу мундіалю-2022 в Катарі відправило до одного квартету під літерою F, і очікувалось, що представники Марокко та Канади не зможуть скласти конкуренції двом європейським збірним, які в підсумку поміж собою розіграють перепустки до раунду плей-оф із відповідних місць. Проте вже за ходом турніру виявилось, що на прикладі "Червоних дияволів" світового футболу можна демонструвати відповідність очікувань реальним результатам виступів команди на великих турнірах.

Колектив Роберто Мартінеса підійшов до заключної гри на груповому етапі проти напередвизначених головних конкурентів у ситуації, коли виключно перемога залишала йому бодай-якісь шанси на продовження перебування в Катарі. У той самий час усього один бал переваги над суперниками дозволяв команді Златко Далича обирати з ширшого переліку можливих варіантів завершення звітної гри, серед яких недопустимим була лишень поразка, бо Марокко в паралельній зустрічі проти Канади також міг зіпсувати настрій обидвом учасникам цієї зустрічі.

Цікавою була наша гра вже від самого початку, бо Хорватія вирішила спіймати суперників на несподіваному ударі в бік їхніх воріт уже на перших секундах, проте спроба Перішича вистріли під дальню стійку від лівого кута штрафного пройшла повз заплановану ціль. Бельгія доволі швидко зуміла відповісти на це одразу подвійною послідовною нагодою забити від Карраско та Мертенса, проте жоден із них так і не зумів спрямувати м’яч кудись у бік від голкіпера та так, щоб і в площину воріт полетіло.

Події на футбольному полі розгортались надзвичайно швидкими темпами, і вже на 15 хвилині Карраско у власному штрафному ризикував привезти один із найбезглуздіших пенальті на цьому чемпіонаті світу. Форвард вирішив пожонглювати м’ячем, після відскоку від подачі Модрича зі штрафного на лівому фланзі до Ловрена, і якось ненавмисно ударив по нозі Крамарича, що якраз його обікрав у той момент. І це ще пощастило, що Ентоні Тейлор побіг дивитись VAR, на якому в центрального захисника хорватів та поціновувача країни-бензоколонки побачили якийсь дрібненький офсайд.

Епізод було заграно, проте на цьому погані новини для Бельгії себе не вичерпали. Саме надійшла звістка з паралельної гри, де Марокко вже вело за рахунок із перевагою в два м’ячі, і при цьому сценарії команді Мартінеса вже нікуди було діватись, окрім як масованим штурмом іти до чужих воріт. У першому таймі подібного у виконанні Бельгії ми так і не побачили, тому після перерви до гри долучили Ромелу Лукаку, що означало тільки одне — зараз до штрафного Ліваковича будуть вантажити м’ячі за першої ліпшої нагоди.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

І тоді нападнику міланського Інтера, за прийнятним сценарієм, залишалося б тільки реалізовувати власні нагоди, однак тривале відновлення від травми наклало свій відбиток на його гольове чуття, і такої кількості змарнованих одним гравцем спроб ми на цьому міжнародному форумі ще дійсно не бачили. Інколи про наших форвардів можна почути вислови накшталт "відскочило як від колоди". Ну, що ж, тоді в збірної Бельгії на вістрі атаки ця сама колода була дуже великих розмірів.

Жахлива реалізація з боку Лукаку накладалась ще й на той факт, що інакших сценаріїв розвитку подій команда Мартінеса наче й не мала, фактично самотужки ставши заручницею несприятливих обставин та кризи одного зі своїх ключових футболістів. Моментів у "червоних дияволів" було дуже багато, проте бодай один із них реалізувати вони не змогли. І ледь не були покарані суперниками ще на початку другого тайму, проте хоча б Куртуа свої обов’язки в цій команді виконував у повному обсязі.

Таким чином, збірна Хорватії за підсумками групового етапу чемпіонату світу-2022 в Катарі здобула п’ять очок та відповідно посіла другу сходинку в турнірній таблиці групи F, через що продовжуватиме участь у турнірі вже на стадії 1/8 фіналу. Для Бельгії з чотирма набраними балами турнірний шлях добіг кінця.

Хорватія — Бельгія 0:0

Хорватія: Лівакович — Юранович, Ловрен, Гвардіол, Соса — Модрич, Брозович, Ковачич (Маєр, 90+2) — Крамарич (Пашалич, 64), Лівая (Петкович, 64), Перішич.

Бельгія: Куртуа — Дендонкер (Тілеманс, 72), Альдервейрельд, Вертонген — Меньє (Е. Азар, 88), Вітсель, де Брюйне, Кастань — Троссар (Т. Азар, 58), Мертенс (Лукаку, 46), Карраско (Доку, 72).

Попередження: Дендонкер.