"Вчора, 14.07.2015р. у національних футбольних ЗМІ було поширено інформацію щодо можливого виключення ФК «Говерла» зі складу учасників змагань Чемпіонату України з футболу у сезоні 2015/2016.

 З огляду на зазначену інформацію та з метою усунення спекуляцій,  ФК «Говерла» вважає за необхідне повідомити футбольну громадскість про наступне:

 На даний момент Футбольним клубом “Говерла” виконано усі фінансові зобов’язання перед Федерацією футболу України, які є необхідними для допуску футбольного клубу до участі у змаганнях Чемпіонату України з футболу у сезоні 2015/2016.

 Між клубом та Федерацією футболу України також укладено Меморандум, відповідно до якого футбольний клуб зобов’язаний виконати фінансові зобов’язання в частині заборгованості перед футболістами, тренерами та іншим персоналом футбольного клубу у строк до 31.12.2015 р. включно. Окремо звертаємо увагу, що підписання вказаного Меморандуму було однією з умов допуску футбольних клубів та видачі атестату для участі у змаганнях Чемпіонату України з футболу у сезоні 2015/2016, які також мають значну фінансову заборгованість перед футболістами, тренерами та іншим персоналом. При цьому, заборгованість інших клубів значно перевищує розмір фінансових зобов’язань ФК “Говрела”, однак щодо яких питання щодо можливого виключення із складу учасників змагань Чемпіонату України з футболу у сезоні 2015/2016 не ставиться.

 На нашу думку єдиною можливою підставою, якою буде намагатись оперувати Федерація футболу України у питанні щодо виключення ФК “Говерла” зі складу учасників змагань Чемпіонату України з футболу у сезоні 2015/2016, є невиконання рішення Палати з вирішення спорів ФФУ від 27.11.2013 р. щодо фінансових зобов’язань клубу перед колишнім головним тренером Севідовим О.В.

 З приводу зазначеного питання ФК “Говрела” вважає повідомити наступне.

 По-перше, ФК “Говерла” дивує ситуація, відповідно до якої на Клуб чиниться тиск, як офіційно, через засоби масової інформації, так і в приватних розмовах із деякими футбольними функціонерами різного рівня, у зв’язку з невиконанням саме рішення ПВС ФФУ від 27.11.2013 р.

 По-друге, оскільки ситуація навколо вказаного рішення ПВС ФФУ від 27.11.2013 р. висвітлюється достатньо, на нашу думку, однобічно, ФК “Говерла” заявляє про наступне.  

 27.11.2013 р. Палатою з вирішення спорів ФФУ було задоволено заяву Севідова О.В. та зобов’язано ФК “Говерла” виконати фінансові зобов’язання перед заявником.

 У зв’язку з невиконанням вказаного рішення ПВС ФФУ від 27.11.2013 р., органами футбольного правосуддя — КДК ФФУ та АК ФФУ було накладено санкції у вигляді обов’язкового грошового внеску, а також, у разі невиконання рішення у строк до 10 днів — позбавлення ФК “Говерла” 3 (трьох) турнірних очок у Чемпіонаті України з футболу у сезоні 2014/2015.

 Вказані рішення КДК та АК ФФУ були оскаржені ФК “Говерла” до Спортивного арбітражного суду у м. Лозана (далі — “САС”), у повній відповідності до процедури, яка встановлена Дисциплінарними правилами ФФУ та ФІФА.

 Слухання у данній справі відбулись 23.06.2015 р. у приміщенні САС у м. Лозанна, Швейцарія, за участю представників ФК “Говрела” та Федерації футболу України.

 Враховуючи позицію сторін, а також неоднозначність доводів як представників ФК “Говерла”, так і Федерації футболу України щодо оскаржуваних рішень, арбітр у даній справі вирішив відкласти прийняття рішення та надав сторонам час на укладання мирової угоди.

 Листом від 13.07.2015 р. САС повідомив сторони про продовження строку на укладання мирової угоди до 17.07.2015 р., та повідомив, що у випадку неповідомлення САС про досягнуте рішення, САС перейде до виготовлення рішення по суті.

Також листом від 13.07.2015 р. САС повідомив, що остаточне рішення у даній справі буде прийнято та направлено сторонам не пізніше 21.08.2015 р.

Таким, чином, на даний час питання щодо застосування санкцій до ФК “Говерла” за невиконання рішення ПВС ФФУ від 27.11.2013 р. остаточно не вирішено.  

 Враховуючи викладене, приймаючи до уваги що:

 1) ФК “Говерла” виконано усі фінансові зобов’язання перед Федерацією футболу України, які є необхідними для допуску футбольного клубу до участі у змаганнях Чемпіонату України з футболу у сезоні 2015/2016;

 2) між ФК “Говерла” та ФФУ підписано Меморандум, відповідно до якого футбольний клуб зобов’язаний виконати фінансові зобов’язання в частині заборгованості перед футболістами, тренерами та іншим персоналом футбольного клубу у строк до 31.12.2015 р. включно;

 3) розгляд питання щодо застосування санкцій до ФК “Говерла” за невиконання рішення ПВС ФФУ від 27.11.2013 р. не завершено -

 ФК “Говерла” сподівається, що Федерацією футболу України буде прийнято справедливе та законне рішення стосовно питання із складом учасників змагань Чемпіонату України з футболу у сезоні 2015/2016.

 В будь якому випадку, ФК “Говерла” залишає за собою право застосовувати всі існуючі національні та міжнародні засоби для захисту своїх прав та інтересів.    

Колектив ФК "Говерла"