Національну збірну Італії українська футбольна спільнота вже встигла розібрати по кісточках за час кваліфікаційного раунду до чемпіонату Європи-2024, куди чинні володарі трофею в підсумку пробились напряму, тоді як нам довелось ще прокладати собі шлях через раунд плей-оф.

Однак що було, те загуло — і "синьо-жовті", і "Скуадра Адзурра", гратимуть на Євро вже за декілька днів, тож варто було перемикати увагу на контекст підготовки команд до турніру. До речі, збірна Туреччини також братиме участь у турнірі в Німеччині, тож коли італійці зустрічались із "місячними зірками" у Болоньї це було повноцінне протистояння учасників фінального раунду. Нехай і з товариським антуражем.

Можливо, саме фактор контрольного матчу й мав настільки серйозний вплив на те, що ми побачили на полі у виконанні обох команд цього пізнього вечора. Особливо говорити в цьому матчі не було про що. Італійці в першому таймі в експериментальному складі показали, що перебувають геть не в оптимальних ігрових кондиціях, і щоб вони опинились із м’ячем перед чужими воротами, то треба було чекати ледь не до перерви.

Туреччина тим часом грала у футбол на витривалість. Багато боротьби було, команда Вінченцо Монтелли залишала її, переважно, за собою, але до атаки також ходила лише по великих святах. Ще й під завісу тайму з травмою після зіткнення з Ретегі поле був вимушений на ношах залишати Кабак, і щось здається, що Євро-2024 для центрального захисника буде виключно по телевізору.

А тим часом італійці розродились першим гольовим моментом. Ну то й що, що на останніх секундах компенсованого часу до першого тайму? Крістанте замикав подачу кутового з правого флангу й поцілив ударом головою в ближню стійку, тож трибуни Ренато далл’Ара хоч прокинутись устигли перед походом до буфету під час антракту.

На другий тайм Спаллетті вийшов із подвійною заміною, тоді як його візаві відзначився також двома кроками ротації, але в різні часові інтервали. Нічого це особливо на полі не змінило, хіба що в Італії виник наступний гольовий момент раніше, аніж наприкінці матчу. Ретегі міг покласти класний гол на завершення подачі з правого флангу, але ножицями пробив над воротами на дальній стійці.

У Туреччини посеред тайму був ще один потенційно небезпечний стандарт, як і до перерви, і Деміралу навіть удалось потурбувати Вікаріо ударом злету, але й голкіпер упорався з м’ячем, і більше гості до його володінь не прагнули підходити. Як і італійці по відношенню до штрафного Баїндира. Не переконали. Особливо — "Скуадра Адзурра".

Наступний матч Італія проведе вдома проти Боснії і Герцеговини, а Туреччина, як і Україна, поїде в гості до Польщі.

Італія — Туреччина 0:0

Італія: Вікаріо — Ді Лоренцо, Манчіні, Бастоні, Дімарко (Калафіорі, 84) — Крістанте, Жоржиньо (Фаджолі, 62) — Орсоліні, Пеллегріні (Фраттезі, 68), К’єза — Ретегі (Распадорі, 68).

Туреччина: Баїндир — Челік (Озкачар, 66), Бардакджі, Кабак (Демірал, 42), Мюлдюр — Чалханоглу, Айхан (Ездемір, 66) — Айдин, Язиджи (Кекчю, 54), Їлдиз — Їлмаз (Кілчісой, 81).

Попередження: Орсоліні, Манчіні