Геть не в кожній групі на чемпіонаті Європи-2024 в Німеччині після першого туру вдалось зберегти хоч якусь інтригу. У квартеті D уже після завершення кваліфікаційного раунду очевидними були два фаворити, Франція та Нідерланди, тоді як Польща та Австрія були змушені готуватись до турніру з передчуттям можливості справдження найгірших передбачень.

Перший у підсумку продемонстрував, що ці побоювання не були безпідставними. Французи долали австрійців (1:0), а нідерландці подужали поляків (2:1), після чого ці збірні розійшлись по кута для переможців та переможених з’ясовувати стосунки поміж собою наодинці. Певна річ, що у випадку, якщо ти вже програв одну гру на турнірі, то змарнувати другий шанс було б необачним.

Перед початком цієї гри не було жодного розуміння з приводу того, як вона має завершитись. Не так уже й погано виглядали обидві команди в матчі проти визначених наперед "топів" групи, тож вирішальним фактором могло стати фактично будь-що. Кадрові проблеми Польщі? Так, це великий головний біль Міхала Пробежа, проте якось він зумів перекрити ці труднощі в першій грі. Навіть без участі Роберта Левандовські з перших хвилин.

Супербомбардира в старі поляків не було й цього разу, а самі вони при цьому примудрились програти суперникам повністю стартові хвилини протистояння. Не минуло й десяти хвилин, а рахунок уже зазнав змін, коли з лівого флангу навіс від Мвене знайшов голову Траунера на ближній стійці. Просто недогледіли захисники за візаві по позиції, який трохи затримався під час стандарту.

Відновити баланс на полі — це було надзвичайно важливе завдання для команди Пробежа, тоді як футболісти Ральфа Рангніка мусили не збавляти оберти. Бо коли гра переходила до стану позиційної, то було просто помітно дві рівних команди, які дуже полюбляють боротись, але турецький рефері це не надто шанує.

У підсумку, гру було збито до окремих спалахів із боку обидвох збірних, що виявилось на руку саме Польщі. Стандарт теж приніс їй успіх у другій хвилині, коли Пьонтек у центрі штрафного зіграв на добиванні удару Беднарека на завершення прострілу з лівого флангу. Австрію такий перебіг подій не влаштовував, тому вона до завершення першого тайму намагалась знову вийти вперед, однак ударам Забітцера заважав воротар Щесни.

А ось на другу половину матчу, мусимо визнати, команди Пробежа вже не вистачило. Ні, Польща не зупинялась, продовжувала боротись, навіть Левандовські нарешті з’явився на полі, але все це відбувалось рівно до другої зони атаки — далі, ну, може одного разу з ударом поляки й заходили. Але на цьому все. Решту часу атакувала Австрія, тож наслідки були прогнозованими.

Гості забили вдруге на 66 хвилин, коли швидкий пас Прасса з лівого флангу Арнаутович пропустив повз себе на Баумгартнера, а той технічно на виконання поклав удар у дальній кут воріт. Зрозуміло, що поляки після цього побігли відіграватись, але в підсумку лише поставили себе під ще більший удар, чим скористався той-таки Арнаутович, коли спочатку з його боротьби в центрі поля проти Давідовича пішов відскок на Забітцера на побачення з Щесни, а воротар завалив суперника, і вже з пенальті Марко нарешті забив на цьому Євро.

Після цього команда Рангніка мала нагоду попрацювати й на різницю, але Щесни виконував такі порятунки воріт, що гравцем матчу в складі своєї команди точно став.

У наступному турі Польща зіграє в Дортмунді проти Франції, тоді як Австрія зустрінеться з Нідерландами в Берліні.

Польща — Австрія 1:3
Голи: Пьонтек, 30 — Траунер, 9, Баумартнер, 66, Арнаутович, 78 (пен.)

Польща: Щесни — Беднарек, Давідович, Ківьор — Франковські, Пьотровські (Модер, 46), Сліш (Гросіцкі, 76), Залевські — Зелінські (Урбанські, 87) — Букса (Левандовські, 59), Пьонтек (Свідерські, 60).

Австрія: Пенц — Пош, Траунер (Дансо, 59), Лінгарт, Мвене (Прасс, 63) — Зайвальд, Грілліч (Віммер, 46) — Баумгартнер (Шмід, 80), Лаймер, Забітцер — Арнаутович (Грегорич, 81).

Попередження: Сліш, Модер, Левандовські — Віммер, Арнаутович