Поступово наближається до завершення груповий етап чемпіонату Європи-2024 в Німеччині, після чого ми дізнаємось остаточний перелік національних збірних, які змагатимуться за кубок Анрі Делоне. Настала черга квартету D з’ясовувати стосунки поміж собою, і тільки три команди в цій групі мали шанси бодай на щось.

Збірна Польщі втратила будь-які можливості потрапити до плей-оф, тож поки вона завершувала виступи на турнірі матчем проти Франції в Дортмунді, у Берліні відбувалась значно більш запекла дуель поміж Нідерландами та Австрією. Простий сценарій був тільки один — хто переможе, той опиниться вище за суперників, і у випадках що "ораньє", що "Das Team", це могли бути як перша, так і друга сходинка турнірної таблиці. Знову ж таки, багато чого залежало від результату паралельної гри.

І команда Рональда Кумана начебто мала якусь умовну перевагу через своєї ім’я в світовому футболі. Однак якщо безпосередньо на полі ти нічого не можеш протиставити суперникам уже з перших хвилин, то без пригод у негативному контексті не обійтись. Нідерланди в першому таймі себе зарекомендували з найгіршого боку, що відверто дивувало.

Та ще й "ораньє" примудрились програти ці 45 із лишком хвилин, бо вже на шостій хвилині нападник Мален вирішив відпрацювати в захисті й випадково зрізав м’яч у сітку власних воріт. Хоча епізод його участі й не дуже потребував, якщо бути відвертими.

У подальшому ж ми бачили спроби команди Кумана прийти до тями й лише один реально небезпечний момент — удар того-таки Малена повз праву стійку з передачі Рейндерса через центральну зону. І все, ще за ходом першої половини Куман почав виправляти помилки, і тому Веерман завершив виступ на 35 хвилині, а Сімонс, якогось чомусь залишили на лаві, повернувся на до гри.

Напевно, Куман таки провів якусь виховну роботу під час перерви, бо його команда банально почала грати як більш жваво, так і більш ефективно. Навіть забила фактично в першій атаці, коли Сімонс (хто б міг подумати) відіграв на лівий фланг штрафного на Гакпо, а той спокійно поклав у дальній кут із-під захисника. Здавалось, що це був якийсь фундамент для подальшого покращення ситуації.

Але Австрія при цьому ні на мить не давала суперникам підняти голову. Тільки-но забили Нідерланди, як їхній атакувальний порив було нівельовано ударом Шміда на завершення подачі Грілліча з лівого флангу до центру штрафного. Після чого почались заміни з обох сторін, які точно не покращували становище для "ораньє", оскільки з’їдали час на виконання. Але на полі з’явився Веггорст, а це завжди десь поруч із голом.

І подачами з флангів, певна річ. От і перетворилась гра команди Кумана на атракціон із усіляких навісів, за рахунок чого Нідерланди навіть забити зуміли черговий м’яч. Веггорст скинув на Депая до центру штрафного, той у два дотики пробив у правий кут, а арбітри на VAR так і не знайшли у Мемфіса гру рукою.

Проте Австрія все одно залишалась у грі, і коли їй це було потрібно, захисту Нідерландів на полі просто не існувало як вища. Уже на 81 хвилині пас Баумгартнера до лівого флангу штрафного завершився ударом над вухами Вербрюггена з гострого кута від Забітцера, після чого "Das Team" тільки те й робила, що захищала власні ворота. І при цьому ще бігала до контратак, тож суперникам просто нікуди було подітись від поразки.

У підсумку Австрія виграла групу D із шістьма заліковими балами, а Нідерланди фінішували третіми з чотирма очками.



Нідерланди — Австрія 2:3
Голи: Гакпо, 47, Депай, 75 — Мален, 6 (авт.), Шмід, 59, Забітцер, 80

Нідерланди: Вербрюгген — Гертрейда, де Врей, ван Дейк, Аке (ван де Вен, 66) — Рейндерс (Вейналдум, 66), Схаутен, Веерман (Сімонс, 35) — Мален (Веггорст, 71), Депай, Гакпо.

Австрія: Пенц — Пош, Вебер, Лінгарт (Баумгартнер, 62), Прасс — Зайвальд, Грілліч (Керфельд, 64) — Віммер (Лаймер, 64), Забітцер, Шмід (Вайманн, 90+2) — Арнаутович.

Попередження: Пош, Віммер, Керфельд