Чемпіонат Європи в самому розпалі й найближчі кілька днів відзначатимуться не тільки шаленою спекою за вікном, а й дозволять нам визначити майбутніх учасників чвертьфіналів. Імена двох із них ми дізнались напередодні — Швейцарія та Німеччина, а ось проти кого вони гратимуть уже незабаром, то на це питання мав дати відповідь другий ігровий день стадії 1/8 фіналу.

Перша зупинка була в Гельзенкірхені, куди фанати збірної Англії, вочевидь, їхали з острахом, оскільки те, чого на цьому турнірі можна було очікувати від команди Гарета Саутгейта, ми побачили під час групового етапу. Не сподобалось, м’яко кажучи. Але ще більше нам не сподобалось те, що з квартету E в підсумку вийшла до плей-оф не збірна України, а, наприклад, Словаччина, яку нам єдиним удалось обіграти. А от чого чекати від матчу, у якому ці дві збірні зустрічались поміж собою, не знав ніхто.

Перший тайм звітної гри не здивував. Це якщо коротко. І якщо ви при цьому здогадались, що вчергове йдеться про погану гру команди Гарета Саутгейта, то ви точно дивились її попередні матчі на цьому турнірі. А якщо не дивились, то й не дивіться — це було навіть гірше за те, що було до цього. Знову жодної думки в атаці, але до цього ще й додались постійні проблеми в захисті, де навіть швидкісний Кайл Вокер і гадки не мав, як повз нього постійно на фланзі пролітав із м’ячем Гараслін.

Ще й турецький арбітр Умут Мелер вирішив забрати в "трьох левів" їхній єдиний козир під час спроб зупинки чужих атак — давав жовті картки за найменший натяк на грубий фол. У підсумку англійці назбирали аж три до перерви, що було рівно на три більше за кількість моментів, які вони створили біля чужих воріт. Натомість, у воротах Пікфорда на той момент уже побував м’яч. Сталось це на 25 хвилині, коли тріснув тепер уже лівий край оборони Англії, і Шранц проштовхнув під воротарем передачу до штрафного від Стерелеца.

Попереду був важкий другий тайм. Але для кого? Для англійських уболівальників, які дивились за тим, як команда Саутгейта головою б’ється об цю стінку словацького захисту, і при цьому тренер із цим нічого не робить. "Три леви" забили незабаром після перерви, але гол Фодена з передачі Тріпп’єра з лівого флангу швидко скасували через офсайд.

А щоб наступний небезпечний момент виник біля воріт Дубравки, то це вже, напевно, треба було чекати аж до самого влучання дальнього удару Райса в ліву стійку, яке мало місце аж на 81 хвилині. Поміж цими епізодами — агонія. Будемо називати речі своїми іменами. І взагалі нічого не передвіщало, що цю гру англійці можуть якось урятувати. Але в них був Джуд, який ударом через себе на п’ятій компенсованій хвилині підняв на ноги всю Німеччину. Як у старі клубні часи.

Саме в той момент словаки й перегоріли, тож той факт, що заміни Саутгейта під завісу основного часу зруйнували взагалі будь-який сенс у малюнку Англії, суперники так і не використали. Ще й пропустили на самому початку, коли серія рикошетів у штрафному таки змусила м’яч опинитись на голові в Кейна у воротарському. А далі "три леви" в своєму лігві просто втримували необхідний результат. А можна було б і не грати з румунами в "дружню" нічию, еге ж?

Фінальний свисток турецького арбітра Халіла Мелера відправив до чвертьфіналу чемпіонату Європи-2024 збірну Англії, тоді як для Словаччини турнірний шлях обірвався. Команда ___ наступний матч проведе проти Швейцарії.

Англія — Словаччина 2:1
Голи: Беллінгем, 90+5, Кейн, 91 — Шранц, 25

Англія: Пікфорд — Вокер, Стоунз, Геї, Тріпп'єр (Палмер, 66) — Мейну (Езе, 84), Райс — Сака, Беллінгем (Конса, 106), Фоден (Тоуні, 90+4) — Кейн (Беллінгем, 106).

Словаччина: Дубравка — Пекарік (Тупта, 109), Вавро, Шкрініар, Ганцко — Куцка (Беро, 81), Лоботка, Дуда (Бенеш, 81) — Шранц (Дьйомбер, 90+3), Стрелец (Боженік, 61), Гараслін (Суслов, 61).

Попередження: Геї, Мейну, Беллінгем, Пекарік — Куцка, Шкрініар, Вавро, Дьйомбер