Під час червневої частини протистоянь Ліги націй УЄФА було аж занадто багато запитань до рівня зацікавленості окремих національних збірних в участі в цьому турнірі. І хоча таку позицію деяких із них можна було якось сприйняти, окремі збірні викликали відверті побоювання на тлі наближення чемпіонату світу. Зокрема, чинні володарі головного трофею цього міжнародного змагання, французи, догрались аж до того, що за два тури до завершення групового етапу мали всі шанси для того, аби опинитись у дивізіоні B замість спроб захисту титулу.

Чинні чемпіони світу на своєму рахунку мали тільки два залікових бали, які їм вдалось здобути в протистояннях проти Австрії та Хорватії (обидва рази — 1:1). На тлі цього колективу Дідьє Дешама доводилось протистояти підопічним Ральфа Рангніка на власному місці сили, стадіоні Стад-де-Франс, із виключною потребою здобувати перемогу задля збереження бодай якихось сподівань навіть не на вихід із групи, а лише на збереження власного обличчя.

Очевидно, що грати в звітному матчі "Les Bleus" мали виключно з позиції сили, тому одразу ж спробували закрити суперників біля чужого штрафного. Австрія без зайвих вагань погодилась на подібний сценарій, бо за рахунок щільності захисту руйнувала майже всі спроби суперників дістатись до її воріт. Французи на цьому тлі ще й примудрились втратити Жюля Кунде через пошкодження, яке "літній" новачок каталонської Барселони отримав на рівному місці, тому посеред першого тайму його змінив Саліба.

Як не дивно, але саме після вимушеної зміни в стартовому складі господарі нарешті почали переходити від слів до справи, а Кіліан Мбаппе одразу ж згаяв два перспективних гольових моменти. Узагалі, тактика Франції в атаці була доволі простою — Мбаппе забезпечували зони для ривків, після чого партнери відкривались у більш вигідних позиціях усередині штрафного. Якби юна суперзірка більш охоче ділився б м’ячем, то з такої тактики, можливо, щось би й вийшло.

Тим часом ми спостерігали за відмінною грою голкіпера Австрії Пенца на лінії воріт, коли на 35 хвилині Чуамені вирішив виконати удар через себе зі скидання Жиру до центру штрафного. Воротар гостей тоді не тільки перевив першу загрозу в поперечину, а ще й заблокував добивання від Грізманна. І вже під завісу першого тайму Мбаппе таки вирішив асистувати партнеру, завчасно випередивши голкіпера суперників на м’ячі на лівому фланзі штрафного, однак перед порожніми воротами дебютант Фофана так і не зміг влучити по м’ячу.

На другу половину гри Дешам несподівано вирішив використати в рамці воріт Ареола, тоді як Меньян, як повідомляють джерела, отримав пошкодження в ситуації, коли суперники майже не наближались до його володінь за першу половину гри. Франція так само продовжувала грати в атаці, тож Альфонсу теж довелось трохи померзнути на лінії, а тим часом спортивний егоїзм Мбаппе нарешті призвів до якісних результатів, коли Кіліан завершив контратаку, після помилки Забітцера в центрі поля, потужним ударом із центру штрафного.

Добивати суперників не було особливої потреби, адже Австрія банально не чинила опору, проте господарі все ж таки оформили другий гол — для Жиру, який на 65 хвилині завершив подачу Грізманна з правого флангу ударом головою з близької відстані. 46 за ліком влучний постріл від Олів’є, і його гонитва за Т’єрі Анрі все ще триває. А ось для команди Дешама шлях до захисту титулу обірвався, бо в паралельній грі Хорватія обіграла Данію (2:1), із 10 очками опинившись в зоні недосяжності французів.

У заключному турі Франція гратиме в гостях у Данії, а Австрія на власному полі прийматиме Хорватію.

Франція — Австрія 2:0
Голи: Мбаппе, 55, Жиру, 65

Франція: Меньян (Ареола, 46) — Кунде (Саліба, 23), Варан, Бадьяшиль — Клосс, Чуамені, Фофана, Менді — Грізманн (Дембеле, 79) — Жиру (Нкунку, 78), Мбаппе (Коло Муані, 90+2).

Австрія: Пенц — Тріммель, Лінгарт, Алаба (Пош, 70), Вебер — Забітцер (Шмід, 70), Шлагер, Зайвальд, Вайманн (Любічич, 50) — Арнаутович (Грегорич, 64), Онісіво (Баумгартнер, 64).

Попередження: Вайманн.