Початкові стадії плей-оф Ліги Європи та Ліги конференцій УЄФА розігруються за значно швидшим сценарієм, аніж Ліга чемпіонів, тож поки в головному клубному турнірі Старого Світу визначались із учасниками майбутніх чвертьфіналів, у двох інших змаганнях устигли провести майже два повноцінних етапи. Але все одно жеребкування чвертьфіналів для всіх турнірів буде відбуватись у один день — від цього нікуди не подітись.

Проте вечір четверга обіцяв бути дуже запеклим, адже не в кожній парі тієї ж таки Ліги Європи було визначено фаворита на вихід до наступного раунду за ходом першої частини дуелі. У протистоянні поміж лісабонською Бенфікою та шотландським Рейнджерс на Да Луж, наприклад, було зафіксовано нічию з бойовим рахунком 2:2, тож на Айброксі команди Філіппа Клемана та Рогера Шмадта з’ясовували стосунки фактично з нуля.

У столиці Шотландії цього дня була страшенна злива, яка тривала ледь не добу. І якщо місцеві, можливо, до такого вже звикли, то навіть для далеко не безхмарної в цю пору року Португалії подібна кількість опадів була вже за межею розуміння. Саме тому суцільна ковзанка для обох команд була тим, за чим ми спостерігали весь перший тайм.

Звідси й суцільна боротьба та повний провал базових планів обох команд. Бенфіка хотіла грати швидкими контратаками, але у вирішальні миттєвості футболісти втрачали рівновагу. Рейнджерс натомість більше розраховував на другий поверх, та де там, якщо м’яч навіть підняти з газону було вже складним завданням на такому полі. Залишалось сподіватись на якісь випадковості, і одна з таких ледь не засмутила Трубіна.

На 12 хвилині Лоуренс завершував контратаку ударом із правого кута воротарського в ближній, де й стояв Анатолій. І лише дивом м’яч, пролетівши повз руки українця, ударився у ногу й полетів на кутовий, а не у ворота. Важливість цього епізоду полягала ще й у тому, що до перерви господарі подібних моментів не створювали.

А ось друга половина матчу у виконанні Рейнджерс була вже більш зосереджена на атакувальних діях, бо й дощ трохи вщухнув, і суперники давали грати з м’ячем тривалі відтинки протистояння. А ще почали з’являтись реальні гольові моменти, як і хотіли шотландці, із другого поверху. Дессерс, зокрема, мав пару непоганих нагод, але з влучністю в центрі штрафного в нього виникли проблеми.

Бенфіка в цей час намагалась грати виключно на контратаках, і зрештою простір на чужій половині для неї став настільки привабливим, що не скористатись можливістю було просто не можна. Вільно пробігся під передачу Ді Марії з центрального кола головою Рафа Сілва, після чого у штрафному переграв воротаря. Залишалось тільки вирішити питання щодо офсайду, якого не було, бо Рафа стартував із власної половини.

Як можна здогадатись, далі гра перейшла до режиму постійних спроб господарів відігратись та, відповідно, намагань гостей не дати їм цього зробити. Футбол таким чином став дуже динамічним, але хоч один момент ми можемо пригадати в "рейнджерів" за цей час? Трубін забрав один дальній удар десь там, на останніх хвилинах, і все на тому. Не схоже на загрозу для перепустки до наступного раунду. "Орли" натомість могли б і закрити всі питання завчасно, але свої моменти марнувати вони почали ще в першій грі, тож тут без сенсацій.

Фінальний свисток словацького арбітра Івана Кружляка відправив до наступного раунду змагань португальську Бенфіку, тоді як для шотландського Рейнджерс єврокубковий сезон добіг до завершення.

Рейнджерс — Бенфіка 0:1 (перший матч – 2:2)
Гол: Р. Сілва, 66

Рейнджерс: Батленд — Таверньєр, Голдсон, Суттар, Їлмаз — Діоманде (Раскін, 86), Лундстрем — Райт (Матондо, 73), Лоуренс (Кантвелл, 73), Ф. Сілва — Дессерс (Руф, 77).

Бенфіка: Трубін — Ба, А. Сілва, Отаменді, Еурснес — Невеш, Флорентіну — Ді Марія (Маріу, 89), Р. Сілва (Говея, 90+2), Нерес (Кекчю, 65) — Леонардо (Тенгстедт, 46).

Попередження: Голдсон — Тенгстедт