Данілов ніякий у футболі

– Якщо проводити підсумки року. Яким був цей рік для Карпат?

– Якщо коротко, то цей рік пройшов для нас практично весь у пошуках. Ви пам’ятаєте, що ми минулий чемпіонат завершили на восьмому місці. Були великі надії, але є декілька причин, які пішли на користь Карпатам. Я маю на увазі оновлення Карпат. Багато було наших надій було пов’язано з тим же Ковелем, але його не стало в Карпатах. Можливо, це й на краще, адже такі футболісти ненадійні і не можна на них розраховувати.

Минулий рік – це рік надій, бо особисто для мене він був пов’язаний зі створенням прем’єр-ліги. Я думав, що у футболі дуже багато зміниться. На жаль, важко сказати щось на користь прем’єр-ліги, тому що в першу чергу вона створювалась, як проект, основною частиною якого повинна була стати комерціалізація команд вищої ліги. Замість того, щоб прем’єр-ліга дала поштовх розвитку футбольних клубів ви бачите, що все більше й більше питань навколо багатьох клубів. Я думаю, що не всі клуби вийдуть на друге коло чемпіонату, і думаю, що в першу чергу вина лежить на прем’єр-лізі. Я від цього не відмежовуюсь, адже й моя частка там є.

Єдине можу сказати, що створення прем’єр-ліги дало поштовх до кращого суддівства у першому колі чемпіонату. Мабуть, вплинуло те, що власники клубів на останніх зборах дали відвід кільком арбітрам. Але не було зроблено кардинальних кроків, які могли б підвищити інтерес до українського футболу. І, як фінал, останнє засідання конгресу, де Стороженко сказав, що кожна травинка і піщинка належить Федерації футболу. Я не хочу говорити, щоб не викликати незадоволення передчасно певних функціонерів, але якщо хтось думає, що те, що належить футболу…

Ми створювали прем’єр-лігу, щоб вона була прибуткова, а сталося так, що всі прибуткові окрім прем’єр-ліги. Федерація футболу прибуткова… У «Футбольному вікенді» дуже, дуже легко було сказано, що здивувались окремі журналісти, коли побували біля центрального офісу УЄФА. Що він такий скромний у порівнянні з «Будинком футболу» в Україні. За участь в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів кожен клуб заробить по 56 мільйонів євро, а фіналіст, якщо переможе отримає додатково 156 мільйонів. То ми замість заробляти, з кожним роком платимо все більше не зрозуміло куди, для чого і чому.

Моя помилка, як і багатьох власників клубів розуміють в одному – ми обрали президентом людину, яка не те, що далека від футболу, а яка не має морального права займати цю посаду. Не розумію, чому зараз не проводяться збори ліги, а замість того він продовжує свою роботу у Верховній Раді. Мені соромно дивитись на народних депутатів, які блокують трибуну чи щитову охороняють. Що він там охороняє? Замість того, щоб займатись в першу чергу футбольними клубами, прем’єр-лігою і подивитися, як виконується договір між прем’єр-лігою і ФФУ. Хоча б поцікавився, як це відбувається в інших країнах. В цьому наша біда. Я думаю, що ми це поправимо найближчим часом. Цьому, думаю, буде сприяти криза в Україні.

Мене не хвилює криза за кордоном, а тільки в Україні. Вона нарешті дасть шанс придивитись за можливостями, відношенням до футболу, і тоді власники клубів зрозуміють, що прийшов час творити продукт. Продукт, на який будуть ходити люди. Ми вже дожилися, що навіть на Лігу чемпіонів приходять неповні стадіони, не говорячи про чемпіонат України. Рівень нашого чемпіонату відповідає тому, скільки людей ходить на стадіони і рівню цін на квитки. Я не збираюсь навіть розмови вести про те, щоб підвищувати ціну на квитки на матчі другого кола. Навіть якщо долар буде коштувати 50 гривень ціна на квитки буде такою, як є. Доки я не побачу, що Карпати, дійсно, створили продукт, за який буде не соромно брати якісь кошти.


Були такі гравці, як Шмаков…

– Кілька слів про трансферну політику Карпат. Прокоментуйте виставлених на трансфер та можливі придбання.

– Немає в світі клубів, які не займаються трансферною політикою. Трансферна політика – це не тільки, коли ти купуєш, але й коли продаєш. Це складова видатків, доходів і це показник того, як клуб займається розвитком талантів. Бо якщо поставити людину біля станка і вона буде кожного дня крутити одну й ту саму гайку, то її продуктивність праці з часом впаде. Так само й футболіст. Якщо він досяг певної вершини і грає в клубі, де вже не може себе реалізувати більше, і в нього є запрошення, то, звичайно, що такому футболісту треба йти на зустріч. Інша справа, в який клуб він думає йти і з яких мотивів, і з якою ціллю.

Я будь-якому футболісту, коли він приходить говорю: "Якщо ти хочеш розкрити максимально свій талант, то Карпати – твоя команда. Якщо ти прийшов сюди для того, щоб отримувати гроші, то краще не підписуй контракт". На жаль, не всі футболісти це розуміють. Є футболісти, як подавали надзвичайно серйозні надії, але так сталося, що не змогли реалізувати свої можливості через певні причини.

Наприклад, є гравці такі, як Шмаков, їх багато було в нас в команді. Були навіть збірники України, і учасники чемпіонату світу (Даниловський, Кабанов). Я не можу сказати, що Даниловський не любить футбол. Все залежить від того, який стиль гри в команди, яке завдання, хто тренує команду, які відносини між футболістом і колективом. В тому числі й відносини між футболістом і агентом.

Є агенти, які розуміють, що в першу чергу треба розкрити талант футболіста, а потім вже шукати йому клуб. А то не встиг футболіст заграти, як агенти вже його спонукають на перехід. Кажуть, що там платять… От вам приклад Ковєля. Я певен, що коли він пограв би ще в Карпатах кілька сезонів, то грав би в національній збірній в основному складі, і ним би зараз цікавились дуже серйозні клуби. А так молоду людину завели в кут і я не знаю чим це закінчиться. Одною стороною серця я розумію, що це ще молодий футболіст (в мене діти старші ніж він), а з іншої сторони до Карпат так ще ніхто не ставився. Тому це питання риторичне. Є приклад Іщенка, Шуста, які на той період переросли рівень Карпат, і їх запросив клуб, який щороку бере участь в Лізі чемпіонів. Яке моральне право їх тримати ми маємо? У всіх клубах продаються футболісти. Навіть ті, які відіграють ключову роль. Арсенал продав Ґлєба, але за серйозні кошти.


Фещука з рахунку не скидують

– А якщо по складу Карпат…

– Що стосується Карпат, то ми в першу чергу дивимось на наші слабкі місця. Як їх укріпити. В першу чергу це питання оборони – центральних захисників. Мілошевіча ми викупимо точно і вже рішення прийнято, за нього заплачено половина трансферної суми. Тубіч – це один із тих футболістів, якого ми бачимо в парі з Мілошевічем. Є в нас ще один молодий кандидат на це місце. Не буду його прізвище називати, ми його будемо дивитись на зборах в Туреччині, гравець своєї національної збірної.

У нас є питання з двох крайніх захисників. Якщо команда грає в атакуючий футбол. То повинні бути два мобільні крайні захисники з хорошою швидкістю та передачею. Зі схемою 4-3-3 в нас немає жодних проблем в центрі поля. В нас тут достатньо серйозна конкуренція і ми сюди нікого не збираємось брати.

Що стосується нападників, то братимемо нового тільки, якщо він буде на дві голови вище за наших. Якщо ні, то в нас є сьогодні достатньо молодих, амбітних нападників. Це Фурта, Зеньов, Омельченко, а також підписали попередній контракт з одним бразильцем Сільвою, але ще подивимось за ним на зборах. Останні ігри показують, що не вичерпав свого потенціалу Кузнєцов, і, я думаю, що не треба списувати з рахунку того ж Фещука. Можливо, так станеться, що ми дамо йому ще шанс, якщо він захоче. Це молодий футболіст, і якісь зовнішні фактори вплинули на нього. Я прекрасно пам’ятаю, як він грав у першій і у вищій лізі, і що з ним сталося. Можливо, вплинуло на нього, як і на Худоб’яка те, що він одружився. Я не знаю. Зараз він виставлений на трансфер не тому, що він поганий, а просто ми шукаємо клуб, де він зможе повністю реалізувати свої можливості.


Димінський готовий говорити по любому футболісту

– Чорноморець ним цікавився?

– Цікавляться багатьма. Я кажу, що продаються всі футболісти. Я переконаний, що перетримувати футболіста на можна. Фещука Кривбас хотів купити за мільйон, але ми вирішили, що він ще молодий, перспективний хай пограє ще трохи. Можливо, й ми винні, що він не заграв. Якщо б ми його відпустили, то може ми б його зараз назад викупляли, а не продавали. Налєпу просили в московський Спартак, давали більше мільйона – не продали вчасно. Пішов він практично безкоштовно.

Розмови можуть точитись доки я не побачу офіційного звернення. Я не в лісі живу. Думаю, що Димінського знають в українському футболі і мій телефон всі знають. Я готовий говорити по любому футболісту. Але в нас є свій імідж і всі знають, що в Карпатах дешевих футболістів немає.


Мартищук з Худоб’яком думали, що гратимуть в Манчестер Юнайтед

– Романенку зараз потрібен достойний дублер у воротах. Ним міг стати Юрій Мартищук, але його також виставили на трансфер.

– Мартищуку ця перерва дуже пішла на користь. Він починає розуміти, що ще не є таким футболістом, яким себе вважав. Виною всьому став якийсь агент з Манчестер Юнайтед, який Мартищуку і Худоб’яку розповів, що вони вже в наступному році гратимуть в Манчестері. Худоб’як швидше зрозумів, що це аферист. Я питаю чи вони спілкувались з ним на англійській чи він знав російську чи українську, а він відповів, що його дружина домовлялась. В мене є порада всім жінкам: Я не проти, щоб вони допомагали футболістам, бо ніхто з них зла своїм чоловікам не бажає, але було б краще, якщо б жінки займались своїми справами. В мене саме так заведено, і приклад молодим можу дати, бо з дружиною живу 34 роки і одружився, коли її знав 3 дні.

Я не кажу, що ми списали Мартищука. Я за ним особисто стежу. У нього той період «зіркової хвороби» пройшов. Це футболіст, який має майбутнє, якщо він буде в змозі оцінити свої можливості і те, що для нього робить клуб. Якщо він знайде інший клуб – ми перечити не будемо. Тому, що він є один з шести перспективних молодий воротарів.


Тлумак не дотримав слова

– Андрій Тлумак сказав, що не проти повернутися в Карпати. Як ви на це дивитесь?

– Я звик у своєму житті тримати слово, чого б мені це не коштувало. Але коли слово порушують люди, які мені дають, я не повертаюсь до цих людей. Коли підписувався контракт з Тлумаком у нас була домовленість. І коли він цю домовленість порушив, забувши про те, хто його виховав і пішов просто отримувати гроші, то нехай отримує він їх там й надалі. Я його в Карпатах не бачу.


Ґодвін не конкурент

– Коли нарешті ми побачимо Карпати серед лідерів українського футболу?

– Коли ми ставили це питання вперше, була інша влада, з якою було легше знайти спільну мову. Ви самі бачити, що причина не в тому, що ми не хочемо. То нас футболісти підвели, то вплинули ще якісь фактори. Але найголовніше – це віра тренера і футболістів у досягнення цієї мети. Я вважаю, що Кононову вдалося створити такий мікроклімат в команді. Гравці повірили в цей стиль гри. Вони повірили в те, що вони можуть перемагати. Нам вдалося створити колектив, де футболісти не читають в контракті тільки пункт «зарплата», а намагаються зрозуміти, що вони професіонали. Всі футболісти Карпат знають, що в їх тренера є дві головні якості. Те, що він професійний і справедливий. 

Нам вдалося створити цілу плеяду молодих футболістів, які створять конкуренцію тим, хто на полі. Ви бачите, що навіть Самсон Ґодвін вже не конкурентноздатний в нашій команді. Він хороший футболіст, але не може конкурувати з молодими, швидкими. І це мене тішить. Ми повинні виконати завдання, яке взяли на себе самі футболісти (5-те місце), якщо не буде ніяких катаклізмів, пов’язаних не з нами. Якщо ми займемо цю позицію, то зможемо нарешті порадувати наших вболівальників єврокубками.


Рівняння на Барселону

– На трансфер виставлені також Луцик і Сворак. Чим вони не підійшли Карпатам?

– Це не говорить про те, що ми в них не віримо. Якщо ми їх віддаватимемо в інший клуб, то обов’язково залишимо за собою 50% трансферних прав, тобто право на викуп, і будемо за ними стежити. На цих позиціях на даний момент є футболісти, які швидше прогресують. В Барселони в другій команді грають футболісти до 25-ти років, а у нас – до 19-ти. На полі 11 гравців, а всім іншим треба дати шанс розкритись. Ми знайдемо клуб в першій чи другій лізі і будемо за ними стежити. Але це питання все-таки тренера, а не моє. Я не можу обговорювати вчинки тренера. Якщо він їх вирішив виставити на трансфер, то значить правильно.


Мартищук поїде в Дуйсбург

–  Чи до когось з виставлених на трансфер були пропозиції?

– На рахунок Мартищука ми отримали факс запрошення його в другу бундеслігу на перегляд до команди Дуйсбурґ. Безумовно, що ми відкриємо йому візу і допоможемо йому в цьому.

Я можу сказати, що Юрчишин цікавився таким футболістом, як Петрівський. Були чутки, що Фещука хотів ФК Львів. А також Чорноморець, Зоря. Але окрім Дуйсбурга офіційно ніхто не звертався.

– Можна сказати, що Шуст розкрив себе в Карпатах і це його команда, а в Шахтарі він не грає. Чи не думали ви його повернути до складу «зелено-білих»?

– Є футболісти, які люблять футбол, хочуть розкрити свій талант і добиватися місця в основному складі. А є ті, яким немає різниці грати чи ні, аби отримувати гроші. До Шуста я не хочу повертатися. В мене була з ним розмова. Ми хотіли його взяти минулого сезону. Була в мене домовленість з Ахметовим, розмова з Шустом, але до цієї теми я не хотів би більше повертатись.


Що Девіч робить в збірній України?

– І кілька слів про Академію футболу.

– Є такий клуб, як Металург Донецьк, який свого часу побудував найкращу базу в Європі. І що? Сьогодні вони йдуть за нашою програмою, але ми їх випереджаємо на 7 років. Поважаючий себе футболіст і його батьки не повинні дивитися, що пропонують. Є батьки, які за нещасних 10 тисяч відправляють дитину хтозна куди. Я вважаю, що цього робити не можна. Дитині ж треба, ще розвиватися, вчитися, зростати у відповідному середовищі. Той же донецький Металург хоче створювати Академію в Західній Україні, але я не знаю в якому місці. Але конкуренція – це добре. Конкуренція повинна рухати всім, бо просто так нічого в світі не дається.

Якщо ми будемо ще брати до себе в збірну іноземців… Що ми за нація, якщо не можемо знайти своїх талантів? Я не проти нього, але чому він не грає за збірну Сербії? Якщо він не підходить сербам, то навіщо він тут? Невже в нас немає футболістів, які можуть скласти конкуренцію Девічу? Є, але їх треба шукати. Чому весь час збірну України очолюють вихідці з київського Динамо? Бо травичка вся належить Федерації.


Кандидат у президенти

–  Коли збори президентів клубів прем’єр-ліги?

– До речі, була зустріч з одним із кандидатів на пост президента прем’єр-ліги. Це Кріс Воєртс (про цього пана читайте через кілька днів на нашому сайті – авт.), директор з маркетингу, комерції та медіа в клубі Феєнорд. Це та людина, яку я бачу на посаді президента. Він говорить, що федерація футболу в Голандії ніхто нічого не платить. А в нас навпаки – ми все оплачуємо, а федерація навіть траву порахувала свою. Подивимось чим це закінчиться. Це мало закінчитись ще тоді, коли ми реєстрували прем’єр-лігу, але на жаль так сталося.

P.S. Петро Димінський порадив Данілову подати якомога швидше у відставку, адже це буде краще для нього самого. А також готовий в прямому ефірі поспілкуватись з в.о. президента прем’єр-ліги на тему українського футболу. Почесний президент Карпат сказав, що той може навіть взяти з собою Суркіса.


Іван Федик (Львів), спеціально для Football.ua