На груповому етапі будь-якого чемпіонату світу за всю історію проведення змагань виникали різноманітні цікаві посилання до історії відносин поміж двома окремими країнами. Проте навряд чи в досяжному майбутньому ми ще станемо свідками того, як одразу всім чотирьом збірним в окремо взятому квартеті буде за що відпустити кпин одна одній за підсумком попередніх років стосунків. Група B мала особливий статус у цьому плані, а її матчі третього туру ризикували перетворитись на справжнє пекло.

Зайвий раз говорити про відсутність будь-якого порозуміння між Іраном та Сполученими Штатами Америки в контексті політичних подій багатьох попередніх років не має жодного сенсу. Поміж цими країнами наразі взагалі не можуть існувати будь-які дружні стосунки, але жереб мундіалю зробив так, що вони не тільки опинились в одній групі, а ще й мали безпосередню зацікавленість у здобутті перемоги в останньому турі. Американцям при цьому три очки були потрібні як єдиний можливий варіант виходу в плей-оф.

Дійсно поміж футболістами безпосередньо на полі мала місце певна агресія, проте виключно в футбольному сенсі, що подарувало нам доволі цікавий перший тайм. Американці користувались своєю перевагою в техніці та вибуховості в ланці атаки, пропонуючи суперникам широкі розіграші з різкими загостреннями в штрафному, куди постійно намагались увірватись Веа та Саргент. Пулішич підтримував партнерів із глибини й на загальному тлі вся ця конструкція виглядала доволі привабливо.

Інтенсивність створення гольових моментів із боку гостей при цьому залишала бажати кращого, проте в суперників аналогічний показник узагалі наближався до нуля, тому футболісти Грегга Берголтера перебували в більш виграшному становищі відносно симпатій незаангажованого глядача. Веа при цьому стабільно марнував моменти, що йому створювали партнери, але зрештою той самий Пулішич прийшов на допомогу партнеру ще й у плані реалізації. Крістіан на 38 хвилині заштовхав у ворота скидання головою від Деста з правого флангу штрафного, при цьому зазнав важкої травми під час зіткнення з голкіпером.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

І хоча новоспечений автор голу тоді зумів повернутись до гри, другу половину замість нього розпочав усе ж таки Ааронсон. Іран тим часом також не завершив перший тайм без раптових кадрових утрат, і флангового захисника Мохаммаді був змушений замінити Карімі. Проте поява на полі нападника Годдоса вже з перших хвилин другого тайму виявилась усе ж таки більш удалим рішенням Кейруша в плані атаки.

Досвідчений форвард одразу ж зумів віднайти для себе два гольових моменти за підсумком передач партнерів із флангів, проте кожного разу запускав м’яч повз площину воріт. На жаль, для його команди, Іран проводив не найбільш удалий матч із точки зору саме гри в завершальній стадії, тому суто за перевагу в контролі над м’ячем не отримав у підсумку жодних дивідендів. Лише під завісу матчу номінальні господарі зуміли закрити суперників на їхній половині поля, але ні за рахунок стандартних положень, ні за підсумком постійних передач із флангів, так і не зуміли уразити чужі ворота.

Таким чином, збірна США за підсумками групового етапу чемпіонату світу-2022 в Катарі здобула п’ять балів та відповідно посіла другу сходинку в турнірній таблиці групи B, через що продовжуватиме участь у турнірі вже на стадії 1/8 фіналу. Для Ірану з трьома набраними балами турнірний шлях добіг до кінця. США далі зіграє проти Нідерландів.

Іран — США 0:1
Гол: Пулішич, 38

Іран: Бейранванд — Резаеян, Маджид Хоссейні, Пураліганджі, Мохаммаді (Карімі, 45+3) — Нуроллахі (Торабі, 71), Езатолагі, Хаджсафі (Джалалі, 72) — Голізадех (Ансаріфард, 79), Азмун (Годдос, 46), Таремі.

США: Тернер — Дест (Циммерман, 82), Картер-Вікерс, Рім, Робінсон — Маккенні (Акоста, 65), Адамс, Муса — Веа (Ш. Мур, 81), Саргент (Райт, 77), Пулішич (Ааронсон, 46).

Попередження: М. Хоссейні, Джалалі — Адамс