Груповий етап чемпіонату світу-2022 в Катарі промайнув повз нас настілки швидко, що аж не встигло перехопити подих, хоча й матчі заключного туру були доволі гарячими. Така картина спостерігалась у більшості груп, проте не в кожній — у квартеті A був явний фаворит на перемогу в особі Нідерландів, і в підсумку команда Луї ван Гала таки досягла своєї мети. І так, фанати "ораньє" критикували свою команду за подекуди незмістовний футбол, проте хто б жалівся, коли рідна країна виходить із групи без поразок та з одним пропущеним м’ячем.

Збірна Сполучених Штатів Америки, наприклад, такому результату могла тільки позаздрити в плані впевненості, тоді як і сама пропустила лише одного разу від валлійців (1:1), але потім влаштовувала запеклі протистояння проти Англії (0:0) та Ірану (1:0). У підсумку, з "політичної" групи B саме футболісти Грегга Бергольтера пробились до наступного раунду змагань на рівні з "трьома левами", що було гучною заявкою в контексті вже наступного, домашнього для них, чемпіонату світу-2026.

Американська збірна розпочала гру з різкого випаду на чужі ворота, який до певної міри можна було вважати випадковим збігом обставин: м’яч відскочив із боротьби до центру штрафного на вільного Пулішича, але той не переграв голкіпера в ближньому бою. Такий ударний початок для команди Бергольтера був неначе великим ковтком повітря в протистоянні проти явного фаворита, який потім за ходом першого тайму все ж таки почав брати своє.

Нідерландам не знадобилось створювати підготовчий момент для того, аби відкрити рахунок у грі, коли прострілом із правого флангу штрафного Думфріс знайшов у центральній зоні Мемфіса Депая, а той у дотик пробив у дальній кут. Опорної зони півзахисту в американців при цьому не існувало як окремого явища, і рівно такої самої помилки вони припустяться наприкінці тайму за тих самих вхідних параметрів, ось тільки вирішальний постріл покладе на власний рахунок Блінд.

Проте не можна було одностайно сказати, що весь цей час команда ван Гала переважала своїх суперників. Американці доволі жваво пересувались футбольним полем, проте моментів накшталт пострілу Веа з правого флангу штрафного в ближній кут на 42 хвилині майже не мали. І оскільки Андріс Нопперт продовжував рятувати власні ворота, то й його команда проблем не мала.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

На відміну від початку другого тайму, коли "ораньє" знову опинились за крок від пропущеного голу, бо саме стільки не вистачило подолати м’ячу, який у бік порожніх воріт спрямовував Тім Рім із близької відстані. Найкращий бомбардир нідерландської команди станом на зараз, Коді Гакпо, цього разу був останнім футболістом на лінії власних воріт. На жаль, вибуховий початок другої половини американці не змогли підтримати подальшою активною грою.

Несподіваний вибух емоцій на 76 хвилині, що мав місце після дивовижного удару п’ятою від Райта з ближнього кута воротарського під дальню стійку на завершення прострілу Пулішича з правого флангу штрафного був лише приємним виключенням для американців із загалом невтішних тенденцій. Суперники вже за п’ять хвилин і самі святкували вже третій забитий м’яч, коли подачею з лівого флангу на дальній кут воротарського Блінд віддячив Думфрісу. Безумовно, найкращому гравцю матчу.

Фінальний свисток бразильського арбітра Вілтона Перейри Сампайо відправив до чвертьфіналу чемпіонату світу-2022 збірну Нідерландів, тоді як для США турнір добіг кінця.

Нідерланди — США 3:1
Голи: Депай, 10, Блінд, 45+1 — Райт, 76

Нідерланди: Нопперт — Думфріс, Тімбер, ван Дейк, Аке (де Лігт, 90+3), Блінд — де Рон (Копмейнерс, 46), Ф. де Йонг — Классен (Бергвейн, 46) — Гакпо (Вегхорст, 90+4), Депай (Сімонс, 83).

США: Тернер — Дест (Єдлін, 76), Циммерман, Рім, Робінсон (Морріс, 90+2) — Маккенні (Райт, 67), Адамс, Муса — Веа (Ааронсон, 67), Феррейра (Рейна, 46), Пулішич.

Попередження: Копмейнерс, Ф. де Йонг