Неначе й тільки-но встиг розпочатись шістнадцятий тур української Прем’єр-ліги, перший повноцінний у 2023 році та стартовий для другого кола національної першості, а ми вже змушені говорити про фактичне завершення його програми. Гра на полі Арени Львів поміж харківським Металістом 1925 та донецьким Шахтарем мала завершувати недільну програму та відповідно стати черговим прикладом матчу команд із східної частини країни, які були змушені шукати більш безпечного прихистку поближче до західного кордону. Утім, менш цікавим від того цей двобій точно не ставав.

По-перше, колектив Ігора Йовічевіча не мав переваги над суперниками в суто ігровому тонусі в чемпіонаті, оскільки обидві команди встигли посеред тижня провести раніше перенесені зустрічі першого кола. Ось тільки емоції після бойової нічиєї "жовто-синіх" проти Олександрії та перемоги "гірників" над закарпатським Минаєм усе ж таки були трохи різними. Але донеччанам при цьому потрібно було розмірковувати ще й про майбутні єврокубкові баталії проти нідерландського Феєнорда, що трохи ускладнювало їм завдання на звітну зустріч.

Та чи варто було взагалі говорити про якісь складнощі в цьому протистоянні для команди Йовічевіча? Шахтар просто не побачив супротиву з боку опонентів, забивши перший свій м’яч уже на п’ятій хвилині. Степаненко тоді несподівано забіг під пас Джурасека до лівого флангу штрафного, і викотив на ближню під порожні ворота для Зубков. Олександр, як би комічно не виглядав його промах повз м’яч під час першої спроби замкнути, усе ж таки не змарнував епізод.

Як швидко забили "гірники" вперше в цій зустрічі, так само швидко вони оформили й другий м’яч. Цього разу знову був задіяний лівий фланг, але це вже Михайліченко вдало обігрався в пас із Траоре, після чого з неробочої правої ноги поклав цілком робочий гол із-під захисника в ближній кут. Міг потім забивати й сам буркінійський нападник, але його постійно то ловили до офсайду захисники, то партнери самостійно вирішували завершувати гольові нагоди. А оскільки захист суперників був дуже низьким та щільним, то Лассіні довелось зачекати, доки йому так само не покотить на порожні ворота Бондаренко з правого флангу на 38 хвилині.

І вже за мить Ракицький із власної половини запустив м’яч до чужого штрафного в сподіваннях на прийом Зубкова. Той партнера не підвів, і другим дотиком оформив скажений розгромний рахунок, як для першого тайму зустрічі в рамках нашого чемпіонату.

Після перерви гра команди Едмара не покращилась навіть із використанням замін збоку тренерського штабу номінальних господарів. Металіст 1925 так само поступався опонентам за всіма показниками, і зрештою продовжив пропускати ще більшу кількість м’ячів у власні ворота. Шахтар міг би й сам розпочати їх забивати після перерви, але голкіпер Сидоренко трошки допоміг суперникам, на 56 хвилині пропустивши під ногою передачу назад від Курила.

Слідом за цим прикрим епізодом "жовто-синім" прилетіли шостий і сьомий голи, при чому останній вийшов дуже яскравим, бо це Ярослав Ракицький повернув до УПЛ дальнобійну гармату у виконанні центрального захисника, поціливши за комірець воротарю суперників метрів із 35. Незадовго до нього м’яч від Петряка з добивання від відбитого Сидоренко удару Джурасека з лівого флангу штрафного виглядав більш скромним. Суперники дивились на це все з великим захватом, але протиставити могли лише кілька моментів на завершення зустрічі, проте Трубін був не проти записати на власний рахунок черговий "сухий" матч.

У наступному турі харківський Металіст 1925 зіграє гостьовий матч проти одеського Чорноморця, а донецький Шахтар проведе домашню частину протистояння проти нідерландського Феєнорда в рамках Ліги Європи УЄФА у Варшаві, після чого зіграє гостьовий матч проти криворізького Кривбасу.



Металіст 1925 — Шахтар 0:7
Голи: Зубков, 5, 40, Михайліченко, 13, Траоре, 38, Курило, 56 (авт.), Петряк, 58, Ракицький, 66

Металіст 1925: Сидоренко — Жичиков, Безуглий, Курило, Шершень — Я. Мартинюк — Русин (Ігор, 67), Вачіберадзе (Кравченко, 46), Бичек (Дмитренко, 85), Ременюк (Абдуллаєв, 46) — Чирук (Островський, 68).

Шахтар: Трубін — Конопля, Бондар, Ракицький, Михайліченко — Степаненко (Назарина, 46) — Зубков (Петряк, 46), Бондаренко (Криськів, 60), Джурасек, Судаков (Очеретько, 71) — Траоре (Сікан, 59).

Попередження: Траоре.