6-е місце, +8=4-7 20 забитих голів, 21 пропущений

Гвардійці: Богдан Бутко, Євген Пічкур - по 18 матчів, Андрій Гринченко - 17.

Бомбардир: Олександр Пищур - 5 голів.

Грубіян: Саша Стевіч - 5 попереджень, Андрій Гринченко - 3+1.

Середня відвідуваність: 7185 глядачів.

Пенальті (вони): 5 (4 забито)

Пенальті (їм): 1 (1 забито)

Відкриття

Богдан Бутко для українського футболу не нове ім'я. Він входив до складу збірної України, що 2009 року виграла чемпіонат Європи, був Богдан і помітною постаттю у складі молодіжної команди Шахтаря. Проте настільки легкий перехід від молодіжної першості до великого футболу мало кому вдавався, тим більше, що він насправді молодий гравець, а не перестигший плід, якого просто повинні були ставити до основи клуба Прем'єр-ліги.

До Волині Бутко був більше центральним захисником, ніж правим півзахисником. Основною його позицією був правий фланг оборони, а, коли доводилось міняти позицію, то Богдан перебирався в центр захисту. Віталій Кварцяний відразу вирішив, що тримати настільки швидкого гравця в обороні немає сенсу, і перекваліфікував його в півзахисники. І хіба тренер помилився? Бутко прекрасно себе знайшов на новій позиції, майже в кожному матчі був найнебезпечнішим у складі своєї команди, вже навіть почали говорити про його повернення до Шахтаря і можливу заміну Даріо Срни в складі.

Розчарування

Кварцяний не раз і не два повторював, що в його складі грає найкращий воротар світу. За деякими показниками сенегалець Ісса Ндойє дісйно вражає, він може перекинути все поле рукою або викинути м'яч, зробивши при цьому сальто. Але його помилки були помітними та результативними, неодноразово Волинь на початку сезону втрачала очки після помилок Ндойє. Після гри з Шахтерем та чергової невдачі Ісса місце в воротах зайняв Віталій Неділько, а Ндойє після того грав лише за дубль, і навіть там не відзначався надійністю та впевненістю. Кращий воротар якого світу Ндойє так ніхто і не зрозумів.

Найкращий матч

Кривбас - Волинь 2:4

Будь-яку з останніх п'яти ігор Волині в 2010 році можна називати кращою. Лише з Дніпром була здобута нічия, а всі інші були переможні, причому дуже впевнено. Але гра в Кривому Розі виділяється більше за інших, перші десять хвилин Волинь взагалі показала ідеальний футбол, не дозволивши Кривбасу половину поля перейти жодного разу, а сама забила двічі. Потім проблем не вдалося уникнути, але перевага була насправді великою і беззаперечною.

Найгірший матч

Волинь - Ворскла 0:4

Цікаво, що матч проти Ворскли в першому турі, який було програно без шансів і питань, можна також вносити до позитивних моментів. Адже якби Волинь програла всього 0:1 чи з якимось подібним рахунком, то Кварцяний міг і не зрозуміти своїх помилок в селекції та довірі до деяких гравців. Уже в наступному турі в Дніпропетровську дебютували Ващук, Бутко, Пічкур, Бута і Гринченко, які склали кістяк команди в майбутніх матчах.

Тренер

Віталій Кварцяний не розчарував тих, хто очікував на повернення цього спеціаліста до еліти українського футболу. Проте більшість розраховувала швидше на його знамениті прес-конференції та різкі висловлювання, ніж на безпосередньо успіхи команди.

Але Кварцяний довів, що він вміє не лише язиком працювати, але й непогану гру команді ставити. Якщо порівняти матч першого туру проти Ворскли та гру-відповідь цих команд на початку листопада - це небо і земля. Точніше, земля і небо. В останніх п'яти матчах більше за Волинь очок набрав лише Шахтар, що говорить про фантастичну форму команди і роботу, яку виконав Віталій Кврацяний та його помічники для досягнення цього. Зараз вболівальники Волинь можуть уявляти лише в кошмарах, що було б, якби він залишив команду після домашньої поразки від Зорі. До речі, після того лучани програли лише чотири рази – Карпатам, Шахтарю, Металісту та Динамо.

Селекція

Великий процент успiху щодо селекції Волині ніколи поставити не можна, адже через команду завжди проходить стільки гравців, що всi вони просто не можуть бути потрібними. Звісно, Стевіч, Бутко чи Скоба стали просто неймовірно вдалими підписаннями, але на протилежній шальці терезів - Рачіч, Мельник та Шандрук, не виправдали всіх сподівань зіркові румуни Няга та Парасків, зате вдалось повернути кращого гравця останніх років Пищура. В плюс Волині може йти тільки те, що Кварцяний бере майже завжди вільних агентів, а тих, хто не підходить його грі, спокійно відпускає.

MVP

Когось одного відзначати у настільки командній грі надзчичайно важко. З одного боку зриви та невдалі матчі були у кожного: і у Бутка, і у Шарпара, і у Гринченка, і особливо у Пічкура, а Пищур взагалі всього шість матчів встиг зіграти. А от Віталій Неділько розпочинав сезон в ранзі глибокого резервіста, а завершив ледь не найкращим голкіпером чемпіонату. За багато років він зрозумів все, чого хоче Кварцяний від голкіпера і справлялся з цим: страхував захисників, які традиційно дуже високо розташовуються, постійно грав на виходах, швидко вводив м'яч до гри. Звичайно і в нього були помилки, але загалом його гру не відзначити не можна.

Скандал

Після поразки на своєму полі від Зорі Віталій Кварцяний під впливом емоцій заявив, що залишає тренерську посаду Волині. Після майже десяти днів роздумiв Кварцяний таки вирішив залишитись. Зрозуміло, адже його бесіди з президентом клубу Василем Столяром завжди мають великий ефект. Одного раз Столяр зізнавася, що готовий був відпустити свого тренера, але пообіцяв йому, що тут же відмовиться від фінансування Волині, а це означало смерть місцевого футболу, чи його падіння до рівня сусідського Вереса. Мабуть, Кварцяний цього разу такого не почув, але Столяр знайшов потрібні слова, щоб залишити тренера.

Що далі?

Наразі у Волині справи йдуть чудово, команда навіть заняла місце, що дозовляє грати в єврокубках. Проте як завжди, проблема в грошах, у Волині не до кінця розрахувались з футболістами за першу частину чемпіонату, і це може вплинути на деяких виконавців. Гравцями Волині після такого успішного відрізку зацікавились більш багаті клуби, хоча лідерів лучани й не збираються втрачати. Часто згадують останній сезон Волині в вищій лізі, коли після першого кола вона йшла на третьому місці, а завершила сезон в зоні вильоту. Але цього сезону Волинь вже набрала досить очок, щоб не думати про повторення провалу. Про єврокубки мріяти може й не варто, а от місце в десятці цілком під силу команді.

Ігор Бойко, Football.ua