Перед останнім матчем чемпіонату в першій лізі тернопільська Нива вже гарантувала собі спокійне життя, адже вберегла себе від матчів плей-оф, тому могла грати в своє задоволення. Чого не скажеш про київське Динамо-2, яке в залежності від результату матчу в Тернополі могло опинитися, як на шостому місці турнірної таблиці, так і на десятому. Більш вмотивовані молоді київські «динамівці» показали, що більше хотіли перемогти, і це їм вдалося. Хоча для цього їм потрібно було прикласти певних зусиль, адже футболісти Ниви намагалися в останньому матчі сезону перервати свою без виграшну серії на домашньому стадіоні, яка тягнеться ще з жовтня минулого року. Не судилося! Тернополяни і цього разу не перемогли, більшого того, поступилися (1:2), тим самим продовжили свою домашню програшну серію до чотирьох матчів.

Передстартові розклади говорили, що незважаючи на суттєвий відкрив киян у турнірній таблиці від Ниви, шанси на перемогу команд були майже однакові.  Тренерський штаб Ниви до поєдинку відчув лише одну кадрову проблему. В день матчу на ранковій розминці підвернув ногу півзахисник Роман Кухарський, відповідно довелося оперативно вносити зміни в попередньо сформований склад на гру. Не в кращому фізичному та психологічному стані підійшла до звітного поєдинку і команда Вадима Євтушенка. В травні киянам, зважаючи на те, що вони делегували своїх футболістів до збірних різних вікових категорій, довелося зіграти, враховуючи перенесені, аж сім поєдинків. А грати кожних 3-4 дні, як відзначив коуч киян, для команди яка звикла працювати в тижневому циклі не просто. Така ситуація зумовила те, що Динамо-2 у минулому місяці здобуло лише одну перемогу…

Матч команди розпочали дуже обережно, лише з 10 хвилини суперники почали турбувати один одного. Більш настирливішими в дебюті матчу були кияни, які першими завдали удару по воротах. Це Бадрі Акубардія потужно пробив з 22 метрів, однак кіпер Ниви Олександр Мусієнко прочитав намір суперника і спокійно відвів загрозу. Господарі ж поля вперше потурбували киян на 13 хвилин, коли прохід Артема Грищенка гості зупинили, вибивши м’яча на кутовий. Двічі протягом перших 20 хвилин на полі з’являлися медичні бригади обох команд. Це в повітрі суперники зіштовхувалися головами. Але, на щастя, особливих ушкоджень ті не зазнали і продовжили гру. Десь з середини першого тайму почався відкритий футбол. Команди відповідали атаками на атаку. То на кілька хвилин ініціативу перехоплювала одна команда, то інша. Першими і цій атакувальній перестрілці запам’яталися гравці Ниви. Так, з місця правого крайнього Ярослав Волошин вирізав зручну передачу на Грищенка, але Артем зовсім трішки не дотягнуся до м’яча. Майже одразу Юрій Красномовець смачно пробив з середньої відстані, але в рамку не поцілив, а схожий удар Романа Гудака прийшовся прямо в кіпера киян Євгена Волинця. Кияни відповіли навісами зі штрафних з якими справився спершу Еммерсон, а згодом Яневич (в обох випадках тернопільські оборонці виграли повітря), а ще одного разу все той ж Еммерсон вибив м’яча з під ніг у Олексія Хобленка, коли той уже викочувався на оперативний простір для завершального удару. Далі слово взяли гравці Ниви. Після переводу м’яча з правого краю на лівий досвідчений Олег Керчу спіймав м’яча на ногу та з лінії штрафного майданчика пробив над поперечиною. Також не поцілив у рамку після подачі кутового Еммерсон, який виграв повітря у центральних оборонців Динамо-2, але влучно пробити головою не зумів. Останніх п’ять хвилин першого тайму, з врахування компенсованих хвилин, суперники зазвичай «катали» м’яча, очевидно, давалася взнаки спека (стовпчик термометра не опускався нижче 28 градусів). Так команди дограли без забитих голів перший тайм.

Очевидно, отримавши у перерві серйозної прочуханки від тренера Романа Толочка, гравці Ниви з перших хвилин другого тайму заволоділи перевагою, яка у кінці-кінці принесла дивіденди. Якщо удари зі меж карного майданчика Олега Керчу і Романа Гудака заблокували захисники гостей, які мужньо кидалися під м’яч, то в наступному епізоді і вони, як і їх воротар були безсилими. Ярослав Волошин на лінії карного майданчика розхитав захисника Динамо-2 та завдав удару, який у нього відверто не вдався. Натомість м’яч потрапив до Артема Грищенка, який відпасував на Юрія Красномовець, котрого залишилися без опіки, і той метрів з одинадцяти «розстріляв» київського воротаря (0:1). Одразу тернополяни мали забивати вдруге. Той ж Грищенко від центрального кола намагався втекти від двох оборонців, які сиділи в нього на спині. По швидкості нападник Ниви переважав суперників, і Івана Трубочкіну нічого не залишалося, як за футболку притримати Артема. Однак форвард втримався на ногах, не ставши просити штрафного. Але швидкість вже було втрачено, і воротар Динамо-2, вчасно покинувши ворота, зумів відвести загрозу. Трубочкін таки отримав відкладену жовту картку, але врятував свою команду від голу. І коли, здавалося, саме Нива контролює гру, її гравці, особливо центральні оборонці, втратили пильність, як підсумок гості зуміли зрівняти рахунок, а незадовго і вийти вперед. З простою на перший погляд навісною передачею з лівого краю Акубардії не справилися оборонці, які замість того, щоб вибити м’яча, віддали його прямо на ногу Олексію Хобленку і той з близької відстані вправно розпорядився своїм шансом (1:1). А перемогу гостям принесла халатність двох центральних захисників Ниви – Донця та Емерсона, які проґавили передачу з глибини поля Савченка. Хобленко вийшовши на побачення з Мусієнком майстерно того переграв, пробивши у нижній правий від воротаря кут воріт (1:2). Як мінімум ще в трьох епізодах той самий Хобленко мав збільшувати свій бомбардирський доробок у цьому матчі. В одному випадку він пробив з-під Донця, але на м’яч зумів зреагувати тернопільський кіпер, в другому – Хобленко з гострого кута потрапив у сітку, але з зовнішнього сторони воріт. І, насамкінець, він просто зобов’язаний забивати після сольного проходу по лівому краю та ювелірної передачі Артема Поляруса, однак форвард гостей не зумів, як слід потрапити по м’ячу і ще один гольовий момент було втрачено. А що Нива? «Свіжий» Владислав Левчик не провівши на футбольному полі й однієї хвилини втік від оборонців, але колег по команді підстрахував воротар Динамо-2, вибивши м’яча в аут.

А на 87-й хвилині стався епізод, який змусив арбітра матчу зупинити гру. Через дим від димових шашок та петард, який накрив південну трибуну стадіону, бігові доріжки і ледь не дійшов до київських воріт, поєдинок довелося перерва на дві хвилини. Коли дим розсіявся на трибунах стадіону з’явився величезний плакат з надписом: «Розвіється потрохи дим над краєм, стомленим моїм, і знову Україна засіяє!». Очевидно, самі зі слова надихнули гравців Ниви, які пішли на штурм воріт суперника. Після третього поспіль кутового вони навіть просили пенальті, але суддя був непохитним. Навіть центральний оборонець Еммерсон пішов ва-банк і був близьким у одній з атак до того, щоб подарувати Тернополю в останньому матчі сезону свято. Але після подачі Віктора Яневича Іллой-Айєт хоча й виграв повітряну дуель в київських оборонців, але пробив трішки вище воріт…

Так, шанувальники Ниви не дочекалися навіть нічиєї, але з надією на майбутнє довго не відпускали в роздягальню своїх улюбленців, гості ж з високо піднятою головою залишали гостинний Тернопіль, адже на мажорній ноті завершили чемпіонат.

Нива – Динамо-2 (Київ) – 1:2 (0:0)

Голи: Ю. Красномовець (57), О. Хобленко (61), О. Хобленко (69)

Попереджені: І. Озарків (35), А. Кухарук (54), І. Трубочкін (59), О. Хобленко (69), Б. Акубардія (90+3).

Нива: Мусієнко, Гудак, Яневич, Донець-к, Іллой-Айєт, Керчу, Озарків, Кухарук, Грищенко (Левчик, 83), Я.Волошин, Красномовець. Запасні: Мельниченко, Кохман, Рижук, Мдинарадзе, Сокуренко. Тренер: Роман Толочко.

Динамо-2: Волинець, Болденков, Братков, Акубардія, Ісраїлов, Морозенко (Скидан, 12), Маїк (Петров, 81), Трубочкін, Савченко, Полярус, Хобленко (Панфілов, 85). Запасні: Камінський, Цибульник, Суарес, Гемега. Тренер: Вадим Євтушенко

3 червня. 18.00. Тернопіль. Міський стадіон. +28 град. 1100 гл. Стан поля -3.

Арбітр – Дмитро Кривушкін (Харків).
Асистенти – Михайло Маланчук (Чернівецька обл.), Юрій Синишин (Івано-Франківськ).
Четвертий арбітр – Андрій Яблонський (Тернопіль).
Спостерігач арбітражу – Ярослав Лемех (Львів).

Андрій Кучерук, спеціально для Football.ua.