Листопад за вікном надворі. І якщо в плані сезонних змін погоди це нам прямо вказує на наближення холодів, то за футбольним календарем саме настала черга для вирішальної та відповідно останньої за графіком міжнародної павзи в поточному календарному році. А відповідно й наставав час визначатись із майбутніми учасниками чемпіонату Європи-2024, що наступного літа відбуватиметься в Німеччині.

У квінтеті A в цьому плані все було доволі очевидно. Тут перебували дві команди, які вже мали в своїх кишенях заповітні перепустки на міжнародний форум, а також решта колективів, які претендували тільки на позиції від третьої та нижче, які в контексті відбіркового циклу взагалі не мали жодної ваги. Але залишалось відкритим питання престижу й для амбітної збірної Грузії воно було дуже актуальним у матчі проти Шотландії, яка якраз хотіла б не дати Іспанії виграти групу.

Але для цього в Тбілісі "тартановій армії" необхідно було виключно перемагати, бо підсумок матчу поміж аутсайдером Кіпром із нулем очок у активі та "Фурією Роха" був не те, щоб очевидний, а просто цілком передбачуваний за будь-яких умов. А в столиці Грузії тим часом нас зустрічала злива й доволі вогке поле стадіону Динамо ім. Бориса Пайчадзе, що точно не грало на користь гостей.

Та й технічні господарі відверто загрузали в газоні на початку матчу, який був ще тим видовищем. Грузини запропонували суперникам силовий футбол та безліч боротьби — ті охоче повелись, і в підсумку обидві команди встигли як слід розжарітись ще до першого створеного гольового моменту. А він тим часом призвів до зміни рахунку на табло, коли Хвіча Кварацхелія на ближній стійці прочитав простріл Какабадзе з правого флангу вчасним підкатом і ударом на завершення.

Перехопити або навіть банально більш якісно ввійти в гру в Шотландії після цього не вийшло. Гнітюче враження справляла своєю грою атака команди Стіва Кларка й головний тренер навіть не намагався подати вигляд, що задоволений станом справ на полі. Його команда тим часом повністю програла перший тайм, ледь не нахапалась ще більшої кількості голів та взагалі виглядало відверто похмуро. І це ще суперникам результат був, за великим рахунком, потрібен лише для самовтіхи.

Але на другий тайм Шотландія повернулась на поле з парою замін та почала якось рухатись у плані атакувальних дій. І одразу відбувся результативний випад від гостей, коли на 49 хвилині з короткої передачі на вхід до правого флангу штрафного від Макліна ударом низом у ближній кут відзначився Мактоміней.

Проте нормально відсвяткувати свій успіх та відповідно сьомий гол Скотта в цьому відборі шотландцям не дали, бо вже за вісім хвилин Хвіча відповів соло під час рейду до лівого флангу штрафного з фірмовим ударом у дальній кут. Здавалось, що за такої швидкої відповіді "тартанова армія" може в гру більше й не повернутись.

І, насправді, острахи були небезпідставні, бо грузини зіграли в дуже впевнений та якісний футбол у захисті, майже нічого не дозволивши створити суперникам у другому таймі після пропущеного голу. Однак десь ротація підкосила захист команди Віллі Саньйоля й вона пропустила вже в компенсований час за підсумком удару головою від Шенкленда з дальньої стійки під час подачі від Армстронга з правого флангу. Нічия, яка не потрібна була жодній із команд.

ГРУПА A
1 Іспанія 7 6 0 1 22 4 18 18
2 Шотландія 7 5 1 1 14 5 9 16
3 Норвегія 7 3 1 3 11 9 2 10
4 Грузія 7 2 2 3 11 15 -4 8
5 Кіпр 8 0 0 8 3 28 -25 0


У заключному турі збірна Шотландії зіграє вдома проти Норвегії, а Грузія гостюватиме в Іспанії.

Грузія — Шотландія 2:2
Голи: Кварацхелія, 15, 57 — Мактоміней, 49, Шенкленд, 90+3

Грузія: Мамардашвілі — Какабадзе, Кверквелія, Кашия, Лочошвілі (Каландадзе, 77), Шенгелія (Азарові, 72) — Чакветадзе (Давіташвілі, 78), Квеквескірі (Квеквескірі, 68), Кочорашвілі, Кварацхелія — Мікаутадзе (Зівзівадзе, 68).

Шотландія: Кларк — Паттерсон (Ролстон, 79), Портеус, Маккена, Тейлор (Армстронг, 79) — Гілмор (Маклін, 46), Макгрегор, Мактоміней — Макгінн, Дайкс (Шенкленд, 85), Крісті (Фергюсон, 46).

Попередження: Кверквелія, Кочорашвілі, Кварацхелія — Паттерсон, Крісті