Десь у паралельному всесвіті збірна України вже в мала розмірковувати над тим, яким саме чином вона буде протистояти представникам дружніх Англії, США, а також футболістам із Ірану на груповому раунді чемпіонату світу-2022 в Катарі наприкінці року, паралельно готуючись до запеклих протистоянь у Лізі націй УЄФА. Однак, "зродились ми великої години", тому зараз країна будує геть інші плани, у яких перемоги на футбольному полі поступаються за рангом пріоритетів звитягам на полі битви.

Не дивлячись на це, відомий на широкий загал рядок "він живий, він ще не вмер" стосувався саме нашого футболу та колективу "синьо-жовтих" як похідної від нього частини. Зокрема, тренерський штаб під керівництвом Олександра Петракова запланував зіграти кілька товариських зустрічей задля якнайкращої підготовки до зустрічі проти Шотландії, а першою з них у звітній вечір стала гра проти менхенгладбахської Боруссії, яка відносно нещодавно давала добрячого прочухана донецькому Шахтареві в Лізі чемпіонів УЄФА.

Проти України Аді Гюттер вирішив зіграти наближеним до основного складом із перших хвилин, тоді як після перерви на полі з’явився геть інший набір виконавців. На притаманний "жеребцям" стиль пресингу це вплинуло помітним чином, тому нашій збірній не склало зусиль показати потужну гру на початку зустрічі. Зрештою, "синьо-жовті" навіть спромоглися забити швидкий м’яч зусиллями Михайла Мудрика, який уже на дев’ятій хвилині випередив захисників та голкіпера перед штрафним під час закидання Шапаренка з глибина, а потім уразив порожні ворота.

Юнак із донецького Шахтаря, який у цей вечір уперше надягнув на себе футболку національної збірної, став найбільшим відкриттям зустрічі. Захист Боруссії геть не мав змоги стримувати його надзвичайно швидкі просування вбік воріт, однак інша справа була реалізація нагод із нашого боку під час цих моментів. Не вдавалося поставити вирішальну крапку під час чисельних наступів, та й годі.

І, звичайно, не змогла Україна вбезпечити себе від непотрібних кричущих помилок у захисті. Ще на початку гри недбала гра з м’ячем на правому фланзі оборони збоку Юхима Коноплі коштувала нам пропущеного м’яча за підсумком Носса, який обіграв правого захисника. Уже поперерві Коноплю на полі ми не побачили, і треба ще поміркувати над тим, чи була це запланована спроба Петракова перейти на схему гри з трьома центральними захисниками.

Україна, і без позирання на власні помилки, мала б вигравати перший тайм, проте Шапаренко незадовго до свистка на перерву не переграв Зоммера в моменті, який для нього власними зусиллями створив той самий Мудрик, тому відпочивати пішли за нічийного рахунку на табло.

Гюттер на другий тайм випустив цілком оновлений склад, тоді як наш тренерський штаб обмежився точковими змінами, які зрештою не мали потужного впливу на хід поєдинку. Атакувала Україна зусиллями невгамовного Мудрика, а привозила моменти на власні ворота знову ж таки зусиллями представників "гірників". Ледь не відзначився зі знаком "-" Валерій Бондар у заключній частині поєдинку, проте нападник Беннеттс не був налаштований влучати у ворота із вбивчої позиції.

Коли ж Михайла все ж таки зняли з гри, то на передній план вийшла гарматна артилерія від Сергія Сидорчука, яку потім намагалися підтримати за допомогою, як би це не каламбурно виглядало, Дениса Гармаша. У підсумку, новоспечений форвард не тільки Динамо, а й збірної, сказав своє слово у вигляді гольової скидки під дальній постріл Олександра Піхальонка, який упорався із забитим дебютним голом навіть швидше, аніж це раніше вдалося Мудрику. А збірна тим часом показала, що й в пресингу наприкінці матчу може грати.

Наступний контрольний матч збірна України зіграє проти хорватської Рієки 18 травня, о 19:00 за київським часом.

Боруссія М — Україна 1:2
Голи: Носс, 14 — Мудрик, 9, Піхальонок, 82

Боруссія М: Зоммер —  Фрідріх, Гінтер, Ельведі — Гофманн, Скаллі, Райтц, Геррманн — Носс, Штіндль — Плеа.
Боруссія М (другий тайм): Зіппель — Лайнер, Скаллі, Ельведі (Мюсель, 68), Бенсебайні, Нетц — Райц, Коне, Нойгаус — Емболо, Беннеттс.

Україна: Бущан (Різник, 46) — Конопля (Попов, 46), Забарний, Матвієнко (Бондар, 46), Караваєв — Сидорчук, Степаненко (Піхальонок, 74) — Мудрик (Булеца, 69), Буяльський, Шапаренко (Сирота, 79) — Бєсєдін (Гармаш, 70).