Протистояння першого ігрового дня чемпіонату світу-2022 поміж Катаром та Еквадором (0:2) наочно продемонструвало, що збірна Нідерландів може не квапитись із наперед визначенням себе як головного фаворита на перемогу в групі A. До того ж, у представника європейського субконтинента стартовим суперником був ніхто інший, як Сенегал, який залишився без своєї найбільшої зірки в особі нападника Садіо Мане незадовго до початку турніру.

Однак не лише на плечах одного форварда мюнхенської Баварії колектив Аліу Сіссе дістався до тріумфу під час останнього Кубку африканських націй, тож "ораньє" ще мали підтверджувати свій статус лідерів квартету. Робити це футболісти Луї ван Гала мали фактично на порожній підставі, бо, окрім виходу до фінальної частини Ліги націй УЄФА у вересні цього року, нідерландці не мали особливих приводів для вихвалянь, незважаючи на потужний склад.

Представники африканського континенту розпочали звітну зустріч із власних жвавих атак та пресингу за умови втрат м’яча, що до певної міри було несподіваним для їхніх суперників. Нідерланди робити ставку на поєднання досвіду Янссена та швидкості Бергвейна в атаці, проте номінальні господарі здебільшого контролювали передачі на загострення, тож Менді обходився без суттєвих навантажень доволі тривалий час.

Велика кількість епізодів силової боротьби, постійні подачі з флангів та відносно нешвидкий темп розвиток атак були спільною рисою для гри обидвох команд, які відверто не вражали власною грою у зустрічі, яка, як здавалось на загальному плані, від самого свого початку пішла не за виграшним для глядачів сценарієм. Критично мала кількість гольових моментів, із-поміж яких можна було виокремити хіба що дальній постріл Бергейса над поперечиною чи кілька непоганих за своїм розвитком контратак "ораньє", які не завершувались акцентованими ударами.

Ключова проблема команди ван Гала — вона неначе відмовлялась влучати в площину чужих воріт, тоді як не мала при цьому достатньо моментів для того, аби взяти бодай кількістю створених нагод. Для "помаранчевих" подібний сценарій гри не віщував нічого доброго, і зрештою абсолютному дебютанту Андрісу Нопперту таки довелось виступати на останньому рубежі. Сенегал також атакував дуже рідко, проте робив це одразу після помилок суперників, що підвищувало градус окремих епізодів.

Діа та Ідрісса Гує таким чином змарнували власні непогані постріли з меж штрафного майданчика, а вже на 84 хвилині зустрічі стався епізод, який суттєво зіпсував настрій Сенегалу. Команда Аліу Сіссе пропустила за підсумком фірмової подачі де Йонга з лівого флангу, на завершення якої в центрі штрафного відкрився Коді Гакпо. Виявилось, що одному з найбільш результативних гравців європейського сезону було достатньо самому завдавати останнього удару, а не намагатись асистувати партнерам.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

Африканці прогнозовано кинулись відіграватись решту часу, що залишався до фінального свистка. А оскільки на нашому матчі працював бразильський арбітр, то й компенсованих хвилин було з надлишком. Проте цією нагодою для власної контратаки на завершення гри скористались саме нідерландці, коли Депай правим флангом вибіг до контратаки, проте не переграв Едуара Менді з меж штрафного. Пощастило, що на добивання встиг Классен — два удари з трьох у площину за весь матч від гостей стали результативними.

У наступному турі Сенегал зіграє проти Катару, а Нідерланди зустрінуться з Еквадором.

Сенегал — Нідерланди 0:2
Голи: Гакпо, 84, Классен, 90+8

Сенегал: Е. Менді — Сабалі, Кулібалі, Сіссе, Діалло (Якобс, 62) — Н. Менді, І. Гує, Куяте (П. Гує, 74) — Діатта (Діатта, 74), Діа (Б. Дьєнг, 69), І. Сарр.

Нідерланди: Нопперт — Думфріс, де Лігт, ван Дейк, Аке, Блінд — Бергейс (Копмейнерс, 79), Гакпо (де Рон, 90+4), Ф. де Йонг — Янссен (Депай, 62), Бергвейн (Классен, 78).

Попередження: Н. Менді, І. Гує — де Лігт.