Фактична відсутність будь-яких об’єднавчих факторів між збірними Сполучених Штатів Америки та Уельсу, окрім уміння на слух вирізняти британський варіант англійської мови та відповідно місцями недолюблювати його носії, робила протистояння в рамках квартету B чемпіонату світу-2022 в Катарі доволі інтригуючим. Саме через "червоних драконів" ця група на початку червня не була доповнена збірною України, яка поступилась футболістам Роберта Пейджа у плей-оф відбіркового циклу (0:1), проте з того моменту неначе прокльон найшов на валлійців, і вони не перемагали жодного разу до початку найбільшого міжнародного форуму в світі.

Важко давався шлях й американцям, проте вони так і не опустились нижче за третю, останню з тих, що дозволяли отримати пряму перепустку на турнір, сходинку в боротьбі проти Коста-Ріки, проте при цьому поступились двом принциповим суперникам за регіоном в особі Канади та Мексики. Оскільки турнір 2018 року "зірки та полоси" пропускали, на їхнє повернення до міжнародних баталій із талановитим складом чекало доволі багато прихильників.

Для мешканця європейських країн достатньо важко стежити за розвитком збірних за Атлантичним океаном, тож у будь-якому випадку американці здували нас або в позитивному, або в негативному плані. Однак, щоб настільки команда Грегга Бергальтера виглядала монолітно, як вона це робила в першому таймі, до цього навіть зухвалі експертні звіти нас не готували. Уельс просто залишили без м’яча та зачинили на його половині поля завдяки вдалому пресингу, після чого залишалось лише знайти можливість підійти якомога ближче до воріт Геннессі для завершального удару.

У цьому контексті навіть захисник Джон Родон устиг спробувати власну вдачу, коли невдало підставив голову під подачу з правого флангу від Веа на самому початку матчу, перетворивши момент із передачею на повноцінний удар по власних воротах. На щастя, влучив у голкіпера, бо в Уельса могли б виникнути серйозні проблеми. Незважаючи на це, американці продовжували чинити тиск на суперників, і зрештою завершили один із власних випадів уже під завісу першого тайму. Пулішич аж до чужого штрафного протягнув м’яч від центральної лінії, знайшов Веа в центрі передачею за спину захисникам, а партнер упевнено переграв голкіпера в дотик.

Як для сценарію розвитку подій першого тайму, гольова дія номінальних господарів була цілком очікуваним підсумком, але у "червоних драконів" залишався ще цілий тайм для того, аби це виправити. І тут вирішальною була саме позиція команди Бергальтера, яка чомусь вирішила грати надалі від захисту замість того, аби спробувати добити суперників за зручної нагоди.

Однак у США не все в порядку було зі захисною побудовою, що зрештою призвело до появи моментів для Девіса та Мура за підсумком стандартних положень, у яких валлійці є традиційно дуже потужними. Тернер до певного часу рятував, проте зрештою, американці таки догрались до пенальті за фол Ріма проти Бейла в центрі штрафного на завершення передачі з правого флангу, після чого Гарет пострілом у правий верхній кут зрівняв рахунок.

Останні хвилини зустрічі, а їх знову було чимало разом із доданим часом, були доволі цікавими й містили в собі багато спроб від Уельсу атакувати чужі ворота, тоді як США хотіли повернутись до чужої половини, але відбудувати зв’язки так і не зуміли. Однак і гості в підсумку виявились неспроможними вдруге зі свого боку змінити стан справ на табло.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

У наступному турі США зіграють проти Англії, а Уельс зустрінеться з Іраном.

США — Вельс 1:1
Голи: Веа, 36 — Бейл, 82 (пен.)

США: Тернер — Дест (Єдлін, 74), Рім, Циммерман, Робінсон — Маккенні (Ааронсон, 66), Адамс, Муса (Акоста, 74) — Пулішич, Веа (Морріс, 88), Саргент (Райт, 74).

Вельс: Геннессі — Мефам, Родон, Б. Девіс — Робертс, Ампаду (Моррелл, 90+5), Ремзі, Н. Вілліамс (Б. Джонсон, 78) — Вілсон (Сорба, 90+2), Бейл, Джеймс (К. Мур, 46).

Попередження: Дест, Маккенні, Рім, Акоста — Бейл, Мефам.