Склалось таке враження, що третій тур групового етапу чемпіонату світу-2022 в Катарі промайнув ледь не швидше, аніж усі інші матчі на цій стадії турніру. Таким чином ми плавно підійшли до заключного ігрового дня, під час якого мали б дізнатись останніх чотирьох учасників 1/8 фіналу міжнародної першості. Група  H та два її паралельних протистояння розпочинали цю багатообіцяючу програму.

Збірну Гани за її виступами на цьогорічному мундіалі навряд чи можна було віднести до команд-сенсацій турніру, хоча й результати футболістів Отто Аддо в доволі складній групі з Португалією, Південною Кореєю та Уругваєм у складі дійсно вражали. По-перше, "чорна зірка" забивала не менше двох голів у кожному з попередніх своїх поєдинків, що для турніру в Катарі є справою далеко не буденною. По-друге, південноамериканський колектив у цьому квартеті перед останнім туром перебував на останній сходинці з одним здобутим балом та взагалі без забитих м’ячів, що лише підбурювало представників Африки здобувати перемогу в очному протистоянні.

Доволі важким був початок звітної гри, бо команди відчували вплив відповідальності за результат, проте відлига в плані гольових моментів відбулась доволі швидко, так що вболівальникам не довелось нудьгувати. Уже на 15 хвилині постріл Джордана Аю з півкола перед чужим штрафним призвів не тільки до сейву голкіпера Рочета, але й до його подальшого стрибка в ноги Кудуса, який якраз намагався зіграти на добиванні. Арбітри спочатку дали заграти цей момент, проте потім звернулись до VAR. Після перегляду повтору, рефері Даніель Зіберт повернувся з остаточним рішенням про призначення пенальті.

Це віщувало велику біду для південноамериканського колективу, проте ворота виправився за власну помилку, відбивши постріл Андре Аю в правий кут. Партнери Рочета надихнулись цим вчинком, і вже в наступній атаці лише Салісу вдалось на лінії воріт врятувати команду від перекидання над головою голкіпера Зігі з боку Нунєса. Трохи пізніше нападник та воротар Гани знову зійдуться в двобої, коли Зігі відбиватиме удар того з лівого флангу штрафного, але цього разу Де Арраскаеті вже ніхто не завадить зіграти на добиванні перед порожніми воротами.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

Помітні проблеми з організацією гри в захисті були в Гани цими хвилинами, тож уже за наступного входження до чужого штрафного той самий Де Аараскаета зльоту завершив закидання від Суареса до лівого флангу чужих володінь. Футболісти Отто Аддо в цей момент остаточно втратили контроль над подіями на полі, і до завершення першого тайму так і не змогли віднайти власного футболу.

А суперники тим часом лише впевнились у тому, що можуть довести гру до переможного завершення, що обіцяло їм отримання ще й путівки до наступного раунду. Проте Південна Корея в паралельній грі аж ніяк не виказувала намір складати зброю, і зрештою таки здолала Португалію, тоді як Суарес та кампанії дізнались про це за лічені хвилини до фінального свистка у власній грі. Виправляти помилки вже часу не було, а тут ще й ганці вирішили відповісти кривдникам за поразку в плей-оф мундіалю-2010, подовгу тримаючи м’яч не в ігровій площині.

Таким чином, збірна Уругваю за підсумками групового етапу чемпіонату світу-2022 в Катарі здобула чотири очки та відповідно посіла третю сходинку в турнірній таблиці групи H, через що завершила участь у турнірі. Для Гани з трьома набраними балами турнірний шлях також добіг кінця.

Гана — Уругвай 0:2
Голи: Де Арраскаета, 26, 31

На 21-й хвилині Андре Аю (Гана) не забив пенальті (воротар).

Гана: Аті-Зігі — Аліду, Амарті, Салісу, Баба — Партей, Самед (Кьєрех, 72) — Кудус (Фатаву, 90+8), А. Аю (Букарі, 46), Д. Аю (Сулемана, 46) — Вільямс (Семеньйо, 72).

Уругвай: Рочет — Варела, Хіменес, Коатес, Олівера — Де Арраскаета (Каннобіо, 80),  Бентанкур (Весіно, 34), Вальверде — Пеллістрі (де ла Крус, 66), Суарес (Кавані, 66), Нуньєс (Гомес, 80).

Попередження: Сулемана — Нуньєс, Суарес, Коатес.