Лівий оборонець Буковини Олег Керчу – один із старожилів чернівчан, котрий виступає за рідну команду уже майже 13 років (із невеликою перервою). А цієї весни він став ще й головним «гвардійцем» буковинського клубу – відігравши 9 квітня увесь матч проти Динамо-2, Керчу зрівнявся із легендарним Дмитром Білоусом, а через чотири дні, після повного матчу проти Миколаєва, обігнав його і став рекордсменом клубу за кількістю проведених матчів. За 11 сезонів у складі Буковини 28-річний футболіст довів свій рекордний показник до 275 матчів (187 з них – у другій лізі, 79 – у першій та 9 – у кубку нашої країни).
 
– Олеже, якщо чесно, дебютуючи в основній команді у 17 років, мав думку, що станеш її головним рекордсменом?
 
– Навряд чи. У такому віці більше хочеться просто грати, про таку далеку перспективу ще не замислюєшся. Коли я починав грати, головним тренером був Юрій Гій. Мене, молодого, помітили й запросили до дорослої команди, і вже 11 вересня 2001 року я вийшов у стартовому складі Буковини.
 
– Ти відразу назвав цю дату – знаєш її напам’ять?
 
– Звісно. Таке не забувається.
 
– По ходу своєї кар’єри ти одного разу залишав Буковину, однак, наскільки я розумію, не від хорошого життя? Адже були такі часи, коли команда знаходилася в злиднях без жодних надій вийти з другої ліги…
 
– Так, дійсно. Був такий період, коли відомі тренери Олександр Томах та Юхим Школьников запросили мене до чернігівської Десни, котра виступала на той час у нашій Групі А другої ліги, однак ставила собі за мету підвищення в класі. От тоді на півтора роки я й залишив рідне місто, однак для себе вирішив, що обов’язково повернуся.
 
– Давай згадаємо відразу, як для тебе починався футбол.
 
– Починав грати я у Чернівцях, моїм першим тренером був Михайло Ігнатович Мельник, потім було ще кілька наставників. А до Буковини я потрапив уже після того, як займався у Юрія Крафта.
 
– Я добре пам’ятаю Буковину першої половини 2000-х, у складі якої виступали Керчу, Гамаль, Дележа, Зароченцев. Догравала плеяда гравців, які пройшли ще союзні змагання. Трішки раніше подавали надії Гунчак і Платон, пізніше – Семенюк та Ілюк. Скажи, звідки такий розмай талантів?Ви зростали у той час, коли Буковина ще грала у вищій лізі. Можливо, допоміг якраз той період?
 
– У той час ніхто не гнався за великими грошима, усі хотіли грати в футбол за свою команду, за своє місто. Я особисто вищу лігу не дуже застав, був на деяких матчах, однак пам’ятаю їх невиразно, адже був ще малим. У мого покоління були зразки для наслідування – Віктор Мглинець, Борис Фінкель та багато інших. Подобалися футболісти, здатні показати видовищний і технічний футбол.
 
– Коли ти тільки розпочинав кар’єру, то грав дещо вище, правда?
 
– Дійсно, я починав лівим напівоборонцем, це вже коли до Десни потрапив, то Томах і Школьников побачили у мені дані, необхідні лівому захисникові й почали награвати на цій позиції.
 
– Коли ти дебютував у Буковині, то була команда другої ліги без особливих надій на підвищення у класі…
 
– То були бідні роки, але цікаві. Для нас на першому плані було те, що ми грали саме за команду рідного міста.
 
– Але й друга ліга тоді була інакшою. Скільки самобутніх команд існувало у різних куточках західної України у 1990-2000-х – Рогатин і Бурштин, Тисмениця й Калуш, Дрогобич і Золочів, Красилів і Долина, Жовква і Рава… Чому ж так обміліла Група А?
 
– Все це пов’язано із фінансовою кризою, котра роздирала нашу країну. Не всі змогли пережити той період, і, як бачимо, і зараз ще багато команд зникають із футбольної карти України.
 
– А чернівецький вболівальник за цей час змінився? У вас досить розбірливі фани, які не пробачають невдалих матчів – причому, дістається не лише суперникам, а й вам, їхнім улюбленцям…
 
– Зараз у нас уже є свій фан-сектор – як клуб потихеньку розвивається, так і вболівальники. Ми, футболісти, відчуваємо їхню підтримку і дуже їм за це вдячні.
 
– Які суперники для вас були найважчими й найпринциповішими?
 
– Буковина була подразником для багатьох команд: у нас завжди непросто складалися матчі з тернополянами й івано-франківцями (причому, мова не лише про Прикарпаття, а й про Факіл, Чорногору), та й із тим же Техно-Центром завжди непросто було грати.
 
– До речі, рогатинцям ти забив один із найбільш пам’ятних своїх голів…
 
– Так, він став ще й переможним. А от найбільш пам’ятним став для мене гол Факелу на виїзді з рахунком 0:1, і хвилин за 15 до кінця матчу я після розіграшу кутового потрапив точно у дев’ятку.
 
– Вдало виступивши в осінній частині сезону 2005/2006, ти привернув до себе увагу лідера групи – Десни (у неї, до речі, ваша команда очки відбирала). Перейшовши у чернігівський клуб, зрозумів, що там усе робилося на той час на вищому рівні?
 
– Команда тоді відчувала досить серйозну підтримку і ставила собі за мету вийти у першу лігу. Тому справді на той час у команди було все – і матеріальна база, і підтримка спонсорів, і шана вболівальників (навіть у другій лізі ходили на матчі по 5-6 тисяч чоловік). Та й лідерами команди були досвідчені гравці – Круковець, Кожем’яченко та інші.
 
– А ще у вас був один молодий футболіст…
 
– Саме так. Мені довелося пограти у Десні із юним тоді Андрієм Ярмоленком. Він тоді був ще зовсім молодим, перспективним футболістом, однак, попрацювавши під керівництвом Томаха та Школьникова, швидко прогресував. Починав він грати центрфорвардом – тоді треба було, щоб грав у складі нижчолігової команди один із молодих футболістів, і він уже тоді виділявся, тому й займав свою вакансію.
 
– Пам’ятаю, був певний період, коли Ярмоленко ніяк не міг забити, у нього була якась неймовірна нереалізація. У команді тоді молодого футболіста не «журили»?
 
– Ні, навпаки – всі старалися його підтримати. У нас у Чернігові був товариський колектив, і в тяжкі моменти всі всіх підтримували.
 
– За півтора сезони Десні вдалося підвищитися в класі й заграти у першій лізі. Тобі раніше не доводилося опинятися на такому рівні. Перехід був нелегким?
 
– Якщо чесно, рівень другої ліги був набагато нижчим, тому у першій лізі довелося пройти певну «акліматизацію». З часом я опинився у івано-франківському Факелі.
 
– Факел був студентською командою. Часом, освіту там, в інституті нафти і газу, не отримував?
 
– Ні, я тоді вже навчався у Чернівецькому університеті.
 
– А студентська збірна не оминала увагою?
 
– Мене запрошували, однак у останню мить я все-таки не поїхав на універсіаду. Тим паче, що, погравши за Факел, я отримав дзвінок від головного тренера Буковини Віктора Мглинця, котрий і запросив мене назад до рідної команди.
 
– Тоді в Буковині вибивалися на перші ролі Семенюк, Ілюк, котрих з часом було запрошено навіть до Шахтаря. Чому їм все-таки не вдалося пробитися у великий футбол?
 
– Мені важко судити. Можливо, менталітет, можливо, місцева ситуація. Важко перейти із наших країв у велику команду.
 
– У 2009 році ти пропустив чимало матчів. То була травма?
 
– Так, пережив операцію на колінній зв’язці. Спричинила до цього травма у тренувальній грі під час зборів. Після того, як я зробив передачу, наступив на ногу і відчув гострий біль. Півроку вимушений був пропустити.
 
– Вочевидь, повернувшись, ти команду не впізнав – це ж у той період відбулися зміни тренерів, спонсорів…
 
– Так, з’явилися у нас спонсори, тренери із Харкова. Поставили завдання завершити перше коло на першому місці. Відчувалося, що ситуація у команді почала налагоджуватися, і тому мені особливо прикро було в такий момент «вилетіти» на півроку через травму й не мати можливості допомогти Буковині. Спочатку команду очолював Трубачов, а взимку його змінив Єжаков. При цьому тренері ми не встигли провести жодного офіційного матчу (він попрощався з командою через сімейні обставини), і стартували ми навесні вже під керівництвом Вадима Зайця.
 
– Дехто із гравців, очевидно, із ним ще на поле виходив. Як сприйняв колектив молодого тренера?
 
– Все пройшло дуже плавно – він же до того входив у тренерський штаб, його на Буковині всі знають і шанують. Ми дограли чемпіонат в задоволення, і під керівництвом Вадима Зайця вирішили завдання – вийти до першої ліги.
 
– Тим не менш, чекали від своєї команди, що вона зможе одразу ж закріпитися у першій лізі?
 
– Останнім часом завжди новачки першої ліги гідно в неї вливаються, ми не стали винятком. Може, старожили першої ліги десь і недооцінюють новачків. Нам дуже допоміг вдалий старт – коли ми зіграли внічию з Дністром, розгромили Енергетик. Після цього зрозуміли, що все у нас вийде, і ми можемо на рівних конкурувати з цими командами. А уже в другому колі ми обіграли Чорноморець з рахунком 3:0. Дуже пам’ятна гра була: майже 10 тисяч вболівальників прийшло підтримати нашу команду, і ми показали, на що здатні.
 
– Наступного сезону Буковина уже утвердилася в першій лізі – ні про яку недооцінку мова йти не могла. Тим не менш, у того ж Севастополя ви невипадково відібрали очки?
 
– Однозначно. Ми ж, до речі, не тільки у Севастополя, а й у запорізького Металурга очки відбирали. Це іще раз доводить, що наша команда може конкурувати навіть із найсильнішими суперниками.
 
– Щопівроку ваша команда дуже суттєво оновлюється. Може, такі радикальні зміни не завжди на користь Буковині йдуть?
 
– Звісно, стабільність важлива, і коли приходить багато футболістів, то початок кола може змазатися – новачкам треба ще зігратися, набрати ту форму, що й інші. Однак зміни – це ж на краще. Особливо, коли приходять гравці дійсно гідного рівня.
 
– Тим не менш, якраз через фактор незіграності, можливо, й були втрачені вашою командою важливі очки із Динамо-2 та Кримтеплицею. Їх, можливо, і не вистачило для третього місця…
 
– Можливо. Але ще й треба додати, що дуже вплинули на нас погодні умови. Снігопади змусили нас більше часу провести на зборах, затримався старт другої частини сезону. Через це ми довго входили в сезон. А щодо третього місця, то й у першому колі ми чимало втратили, а навесні, навпаки, наздоганяли.
 
– Навесні у матчах з Геліосом та Сталлю суперники скаржилися на арбітраж, називали його навіть «однобоким» та «упередженим». В кулуарах вашу команду навіть звинувачували в цьому…
 
– Я можу сказати тільки одне: нині є можливість подивитися гру, і кожен може ще раз її переглянути й побачити, що ніхто нікого не «вбивав» і всі пенальті були за правилами.
 
– До речі, в алчевському матчі вам двічі довелося виконати 11-метровий. Це – вперше у вашій кар’єрі?
 
– Так, дійсно, ніколи із таким не стикався і сам до цих пір не можу зрозуміти, чому мене змусили перебивати.
 
– Били ви по різних кутах. Боялися, що голкіпер стрибне туди, куди йшов удар першого разу?
 
– Я розумів, що голкіпер почне вгадувати, тому вирішив зіграти різноманітніше.
 
– Що найважливіше у мистецтві виконання пенальті?
 
– Усе разом: і нерви треба мати хороші, і непоганий точний удар.
 
– Цього сезону Гунчак та Платон не забивали з точки. Тож місія ця перейшла до вас?
 
– Я взяв на себе ініціативу й почав пробивати 11-метрові.
 
– Після матчу з Миколаєвом ви стали рекордсменом клубу за кількістю проведених матчів. У клубі привітали?
 
– Так, хлопці дивувалися, коли це я встиг стільки зіграти, вітали.
 
– Вочевидь, мало хто із приїжджих настільки добре знає історію клубу. Чи є зараз хоч трішки того духу, котрий був, коли за Буковину грало більше місцевих вихованців?
 
– Не скажу про хлопців нічого поганого – вони молодці, стараються і завжди віддають сили, а не відбувають номер. Незалежно від місця народження, усі вони проймаються буковинським духом.
 
– У Вадима Зайця, мені здається, інакше не можна – він мені нагадує Кварцяного…
 
– Мабуть, що так. Однак він трішки м’якіший:)
 
– Як колектив пережив ситуацію 2011 року, коли було поранено головного тренера команди Вадима Зайця?
 
– Сталося це все напередодні гри з Говерлою-Закарпаттям, навіть хотіли переносити той матч, адже після такого шоку важко було б виходити на поле. Однак ми зібралися й грали не лише за себе, а й за нашого наставника. Тому старалися підняти настрій нашому тренеру.
 
– Цього сезону, до речі, був такий епізод, коли Заєць подавав у відставку після поразки в Сумах…
 
– Ми всі раді, що керівництво не прийняло його відставку. Вся команда його підтримувала, просила, щоб його залишили. Бо ми прекрасно розуміли, що у невдалих виступах була вина не лише тренера, а й, у першу чергу, футболістів.
 
– Багато хто вважає, що у наступному сезоні Буковина вже буде одним із фаворитів…
 
– Ми, зі своєї сторони, будемо робити все, щоб довести, що недарма нас записують до фаворитів.
 
– Не прикро, що цього сезону не вдалося вскочити до прем’єр-ліги? Адже й шанс нібито був…
 
– Звісно, кожен футболіст хотів би грати на такому рівні.
 
– Аргументуючи відмову, футбольні чиновники зазначали, що у Буковини поки нема інфраструктури…
 
– Усі бачать, що наш клуб прогресує у всіх напрямах, і в цьому – також. Можу точно сказати, що раніше у нас і тренувальних полів не було. Нині уже є і поля, і база, та й на стадіоні проводяться роботи – було оновлено газон, ведуться інші реконструкції.
 
– Якщо подивитися на перспективу, куди здатна дорости Буковина?
 
– Гадаю, під силу нам вийти до прем’єр-ліги і навіть закріпитися там. Напевно, це мрія і мета не тільки моя, а й інших футболістів, тренерів, вболівальників нашого клубу.
 
Артур Валерко, Football.ua