- Ви балотуєтесь на виборах голови Професійної футбольної ліги. Навіщо Вам це потрібно? З якою метою Ви туди йдете?

- Мене цікавить перш за все зміна формату керівництва ПФЛ. Я за те, щоб лігою керувала Центральна Рада, а нею – на цьому етапі, а це як мінімум рік-два – один з президентів. Щоб не допустити знову розкрадання коштів, щоб ставитися з розумінням до проблем клубів, як фінансових, так і організаційних. Я вважаю, що це по силам президенту будь-якого клубу.

Відверто кажучи, дуже багато сьогодні виникає проблем, регламентних чи організаційних. Я впевнений, саме такий от формат – на короткий період ПФЛ очолює один из президентів – був би тільки на користь. Якщо ж все залишиться так, як є, я все одно буду балотуватися на виборах. Для того, щоб переконати і клуби, і громадськість – саме такий формат потрібен на перехідному етапі, в якому ми власне і знаходимося.

- Але ж у Вашого клубу є велика ймовірність виходу в Прем’єр-лігу – то навіщо Вам пост в організації, до якої Ви, можливо, через кілька місяців не будете мати ніякого стосунку?
 
- Чому ми повинні ділити український футбол на УПЛ, ПФЛ, ФФУ? Це все одно, що говорити про людину, як про набір окремих частин. Ми всі є сьогодні складовою українського футболу. Ми – єдиний організм. То чому ж я, у разі виходу Львова у Прем’єр-лігу, не можу попрацювати ще півроку-рік в ПФЛ. В усякому разі, тою ж УПЛ керує президент клубу, який не має до ліги стосунку.

- Ага, ми бачимо, в якому стані знаходиться той клуб. Не хотілось би, щоб Львів повторив його долю…

- Я не буду розриватися на два фронти. Чи ви вважаєте, що я займаюся у Львові керівною роботою? Я – президент і власник, моя основна задача це стратегія розвитку і забезпечення фінансування. Якщо б я займався якимись поточними справами у клубі, то дісно було б тільки гірше, і клубу, і гіпотетичній роботі в ПФЛ.

- Якщо вже перейшли до справ клубних, то розкажіть, в якому стані знаходится зараз будівництво на стадіоні Сокіл.

- Ми почали роботи на Соколі, але зараз вони призупинені – бо не отриманий дозвіл санстанції. Виявилося, що на території заводу, біля якого розташований стадіон, є гальванічний цех. Тому за існуючими нормами всі споруди, де може знаходитися велика кількість людей, повинні бути розташовані не ближче ніж 300 метрів до цеху. Зараз це питання вирішується в міністерстві промполітики – чи буде там взагалі цей цех далі працювати. А далі – узгодження на місцевому рівні. На сьогодні наш проект ще не отримав усіх погоджень.

Ми підготували майданчик, хотіли розпочинати зведення куполу, але довелося, яко законослухняним громадянам, призупинити будівництво. Сподіваюся, що за місяь-півтора ми отримаємо всі необхідні дозволи. Це ж все-таки об’єкт до Євро-2012, тому компроміс, думаю, буде знайдено. Але найголоніще, щоб все це було у законному порядку. Бо я не хочу збудувати об’єкт, який не приймуть до експлуатації.

- Пан Рабінович на минулому тижні заявлял, що база в Щасливому через кілька тижнів перейде в його власність. Чи так це насправді?

- Переговори ведуться з багатьма потенціальними покупцями. Бажаючих, скажу відверто, багато, в їх числі – і ФК Арсенал. Іноді вони забігають наперед, бо на сьогодні не підписано ніяких навіть попередніх угод.

- На засіданні Центральної Ради ПФЛ в.о. президента Ліги була озвучена версія подій в Кіровограді, де начебто всі проблеми через здачу матчу Вашій команді. Ви тоді вимагали, аби Зірка передала вам офіційну інформацію з цього приводу…

- Згідно протоколу, це повинно статися сьогодні. Поки що ніякої інформації я не отримав. Але я буду йти до кінця в цій ситуації, бо виходить, що за моєю спиною йшло якесь обговорення якихось там подій, пов’язаних зі Львовом.

- До цього моменту ви мали якусь інформацію – хоча би на рівні чуток?

- Та я восени чи не після кожної гри чув такі історії, що нібито ми там когось купили, нам хтось здав і таке інше. Розцінюю ці чутки як психологічний тиск на потенційного лідера. Тому часто не придавав цьому значення. Але люди вміють, як і в цьому випадку, використовувати такі чутки дуже вчасно. Якщо ж щось таке дійсно мало місце – то я перший зацікавлений довести справу до логічного завершення. Навіть якщо, не дай Бог, хтось із представників клубу був замішаний.

- Цікаве зауваження – на виборах президента ПФЛ Ви конкуруєте з Мілентієм Бальчосом, а от у Львові тренером воротарів є Роман Мілентійович Бальчос…

- Так, це його рідний син. Але виборів це ніяк не стосується. Та й сказати, що ми за щось там конкуруємо, не можна. Я ні з ким не конкурую, а хочу донести до футбольної громадськості свої думки, свої ідеї. А хто там ще претендує на пост президента, мене, відверто кажучи, не сильно цікавить. Я не проти когось, я за – за футбол.

А взагалі-то скажу так. Якщо в мене в результаті цих виборів з’явиться серед колег хоча б один ворог – вибори будуть завідомо програними. І мною, і футбольною громадськістю. Бо вибори у такий складний час не для того, щоб створювати якісь там протистояння – а для вибору правильного шляху.

- На останньому засіданні Центральної Ради ПФЛ здалося, що між Вами та керівництвом Ліги існують якісь непрості стосунки – і, з іншого боку, союз з президентом Севастополя…

- Я так розумію, що питання саме про конфлікт під час обговорення кіровоградської Зірки? Звісно, я міг відреагувати більш спокійно. Але мені особисто з Лавренком нічого ділити. Щодо Красільнікова – мабуть, в нього такі ж думки з певних питань, як і в мене. До того ж ми дуже давно знайомі, ще до футболу. Можливо, так видається тому, що ми найбільш активно беремо участь у житті Ліги. Шкода, звісно, що більшість президентів ведуть себе інертно.

- Повернемося до ФК Львів. Клуб виставивна трансфер Федорчука. Чому так сталося, і чи є вже якісь пропозиції?

- Поки що ми не маємо жодної офіційної пропозиції. Можливо, будуть пізніше.

- Варіант, коли гравець залишиться в клубі, розглядається?

- Він і так зараз в клубі. Якщо його ніхто не купить, то буде грати за Львів. Питання тільки, в першій чи другій команді.

- Він не готовий грати за першу команду в першій лізі?

- В морально-психологічному плані – не готовий. Якщо людина вважає, що вища від всіх своїх партнерів на кілька голів, то це тільки шкодить колективу.

- Оце от «вважає», воно має фінансове підґрунтя?

- Ні, наскільки я зрозумів з нашої розмови, проблема не в грошах. Федорчук хоче грати в складі українських чи навіть європейских лідерів. Хоче грати вже зараз, а не за півроку, коли в нього закінчиться контракт. Тому ми вирішили надати йому таку можливість. Думаю, це чесно з нашого боку.

- Від потенційних втрат перейдемо до придбань - чи будуть якісь новачки у складі Львова?

- Перед від’їздом до Туреччини ми підписали контракти з Шептицьким та Ковальчуком. Думаю, більше придбань не буде.

- Які задачі зараз поставлені перед Любінскаском?

- Вийти в Прем’єр-лігу з першого місця. Власне, задачі ніхто не змінював. В принципі, чи то перше, чи друге місце, як Ви розумієте, особливої різниці для клубу немає. А от для гравців є – за виграш чемпіонату в першій лізі їм присвоюють звання майстрів спорту, тому це буде додатковим стимулом для футболістів.

Володимир Миленко, спеціально для football.ua