Нафтовик-Укрнафта стартував із трьох поразок поспіль, уже із перших турів опинившись у зоні безпосереднього вильоту. Команді пророкували погане майбутнє, знайшлися і ті, хто почав цькувати охтирців. Разом із тим, попри незадовільні результати, у омолодженої команди були проблиски нової гри – швидкої, атакувальної, з акцентом на техніку та найкращі якості футболістів. У підсумку "нафтовикам" удалося стабілізувати свою гру й піднятися із підвалин турнірної таблиці, і деякий час вони навіть йшли у першій п’ятірці, посідаючи "підмедальне" четверте місце. І хоча утримати позиції до проміжного фінішу не вдалося, головний тренер команди із Сумщини Вадим Колесник готує своїх підопічних до серйозної боротьби. Річ у тім, що щільність у турнірній таблиці дозволяє Нафтовику всерйоз поборотися за місце у групі лідерів. Конкурентів багато, весна очікується важкою, але, врешті-решт, усе вирішить тільки гра. 

– Вадиме Леонідовичу, як оціните – не скажу навіть, місце на проміжному етапі, а кількість очко, яку набрала ваша команда, а також той відрив, який розділяє вас і першу п’ятірку? Нормальний результат, зважаючи на омолодження, чи могло бути й краще? 

– За винятком перших кількох матчів, то нормально. А через те, що провалили стартові ігри – й результат вийшов не таким, на який ми розраховували. Ми все ж таки планували бути ближче до лідерів і, якщо пам’ятаєте, десь у середині півріччя дійсно йшли у першій п’ятірці. Моментів у нас багато, але забиваємо, на жаль, далеко не все, що у нас є. От на цим і будемо працювати. 

– Раніше ігровий малюнок охтирської команди визначали досвідчені, вікові футболісти, однак за останні рік-півтора більшість із них замінено на молодих виконавців. Омолодження було вимушеним чи плановим?

– І вимушеним, і плановим. Все-таки, фінансова ситуація у нас хоч і стабільна, але щоб сказати, що дуже добра – ні. На неї не скаржимося, вона нам дозволяє нормально працювати і розвиватися. Тому ми використовуємо те, що у нас є можливість брати молодих футболістів із Дніпра, що стає нам у пригоді, адже приходить час, коли треба трішки омолоджуватися і дякувати старшому поколінню за співпрацю. Новачками ми задоволені – із Дніпра приходять футболісти швидкісні, навчені, майстерні. Єдине – їм потрібен час, щоб пристосуватися до вимог на вищому рівні.  

– Нафтовик-Укрнафта дійсно має позитивний досвід у цьому плані, розкривши такого талановитого футболіста, як Карноза. Але, разом із тим, досить здібний Разуваєв, який також приходив із дубля Дніпра, не зміг заграти у вас. Ви знали можливості Пасичів, Сондея, Войцеховського? Не боялися ризику, що ці молоді гравці не зможуть себе проявити?

– У нас є контакт з молодіжною команду Дніпра – ми запитуємо про гравців, стежимо за їхньою грою. До того ж, наш директор Андрій Вікторович Полунін часто там буває і бачить гру молодих гравців. Сам він, як ви знаєте, був вельми хорошим футболістом, тому його характеристика на потенційних новачків нам дуже допомагає, і ми до нього дослухаємося. Його оцінки, а також Сергія Григоровича Мізіна, мені дуже допомагають. 

– Початок сезону для охтирської команди дійсно видався невдалим, але потім ви вирівняли гру й результати. За рахунок чого?

– В принципі, по грі все у нас було нормально – і комбінували, і моменти створювали. Але дуже слабенько ми грали позаду. Тож коли налагодили гру в обороні – прийшов результат. Та й молодим гравцям було важко – вони по ходу сезону вже перелаштовувалися від молодіжного рівня до справжньої чоловічої першолігової гри на результат. Збори – зборами, але гра показала, що вони трішки не допрацьовували – особливо, з відборами й грою на оборону. 

– Розлад оборони, наскільки я розумію, спричинений, не в останню чергу, відходом Васильєва та Башлая…

– Так. Навіть зараз у нас немає такого футболіста, як вони, котрий був би наскільки ефективний і чіпкий в центрі. Вони не лише добре грали в обороні, а ще й гарно грали на початкових фазах атаки. Але незамінних не існує, просто для цього потрібен час. 

– Зате заграли на повну силу Вечтомов і Циколія. Чесно кажучи, коли вони приходили, думалося, що ви відразу вирішите свої проблеми в обороні…

– Вечтомова ми бачили і знали, як правого захисника. Зіграв раз, зіграв два – нам не дуже сподобалося. А коли така ситуація склалася з центральними захисниками, він зігрався із Циколією, і зараз ми не уявляємо собі нашої оборони без них. 

– Також непогано влилися колишні динамівці Тимофєєв і Боровик. Свого часу їх "списали" у Динамо-2, вони підтримували форму в чемпіонаті Київщини. Як ви, клуб із Сумщини, знайшли їх там?

– Сергій Григорович Мізін з Києва, слідкує за ситуацією там, ось і дізнався якось, що є там такі футболісти. За його порадою ми запросили цих хлопців на збори, і виявилося, що вони нам підходять. Боровик – взагалі гравець зі «світлою головою». Єдине – йому треба попрацювати над фізикою, тому ми дали йому індивідуальне завдання на зиму, щоб наростив трішки м’яса:) Якщо гарно над собою попрацює, то зможе суттєво додати. Ми в ньому бачимо перспективу і віримо, що він зможе принести нам користь. Воротар Тимофєєв зайняв у нас місце основного воротаря – в принципі, нормально працює. Нам з ними пощастило, але і їм з нами, думаю, також. Їм там, у Києві, на аматорському рівні було, напевно, не дуже цікаво грати. 

– Які матчі у виконанні «нафтовиків» виділите у першій частині сезону як найуспішніші, а які залишили гнітюче враження? Зі сторони скажу – сподобалася ваша перемога над Зіркою…

– Так, яскравий був матч, але за якістю гри відзначу матч у Харкові з Геліосом. Хоч ми й програли, але створили багато моментів. Реалізували тільки один, а проблеми позаду підвели нас і вирішили долю матчу. Як не дивно, і ще в одному програному матчі ми зіграли дуже непогано – маю на увазі поєдинок у Комсомольську. Хоча й моменти деякі не реалізували, хоча й судді втрутилися – поставили пенальті, все одно – за моментами й грою могли ми вигравати. Цікавих ігор було багато. Були й невдалі матчі, звісно, і навіть більше, ніж хотілося б. Вважаю, що нам особливо треба попрацювати над домашніми матчами – ми часто ведемо за грою, але не досягаємо результатів. Тому будемо більше працювати над позиційною грою і реалізацією. 

– У вас зараз швидка, легка команда – з нею можна грати у швидкий футбол. Приємно з такою працювати?

– Звісно. Є група гравців, які можуть грати в сучасний футбол, але їх ще треба направити. Хочеться ж грати не тільки в контратакуючий футбол – а ще й розставити гравців, навчити їх грати комбінаційно, як Барселона. Моментами, звісно, діяти на контратаках дуже корисно, але наша команда не особливо виділяється зростом (а надто – група атаки), тому нам хочеться більше вести гру на половині поля суперників. 

– Хоча пішли такі гравці, як Саванчук і Прокопченко, але залишаються Вокальчук, Бояринцев, Зайчук, Левіга. Що скажете стосовно їхньої гри? Вони стали підтримкою для молодих? 

– Кожен гравець виконує свої функції. Бояринцев, Вокальчук і Зайчук – це приклад для наших молодих за професіоналізмом, хочемо, щоб вони керували молодими не тільки на полі, а й поза ним. З Левігою у нас проблеми – у нього зараз важкий період у житті. То травми, то аварія… У нього закінчується контракт з нами, і, напевно, його не буде вже у нашій команді. А колектив у нас хороший – сплав молоді і досвіду. Треба тільки точково посилитися, і буде хороша команда. 

– Кого шукаєте і на які позиції?

– Нам потрібен лівий захисник, нападник. Наші форварди, за статистикою, забили по одному голу. А треба, щоб шість хоча б забивали! Ми сподіваємося, що за час зимової перерви додасть Войцеховський – у нього для цього є всі дані, але все одно у цій ланці повинна бути конкуренція, тому будемо шукати іще одного нападника. 

– Де Нафтовик-Укрнафта планує готуватися до весняної частини сезону?

– Збираємося 12 січня. Плануємо взяти участь в турнірі ФК Полтава. Думаю, що там буде багато команд – зараз нема куди їхати, та й фінансове становище не те, щоб усі могли собі дозволити їздити в Туреччину, а особливо – перша ліга. Далі плануємо поїхати в Новомосковськ, якщо дозволять фінанси. А замість Криму у нас тепер буде турнір ФК Полтава. Головне – щоб не було морозів градусів на 20, тому що за такої погоди важко грати під відкритим повітрям. 

– На що сподіватися вболівальникам вашої команди навесні?

– Нам би хотілося піднятися ближче до лідерів, тим більше, що щільність у турнірній таблиці зберігається. 

– Разом із тим, у ситуації, коли кожен тур може повністю змінити турнірну ситуацію, важко щось прогнозувати. Ось Динамо-2 йшло в другій половині, а перед самим фінішем піднялося на п’яте місце… 

– Згоден з вами. Тим відповідальнішою буде весна. 

– Чи не свідчить ця щільність про те, що в нинішній першій лізі всі однакові, і нема команд, які б значно виділялися?

– Це правда. Навіть аутсайдерів яскраво виражених нема – якби фінанси були кращими, то багато команд ще б себе показали. Ось, як приклад – граємо з Буковиною, і не можна повірити, що ця команда йде останньою (і на той час – без особливих звершень). Гралося з ними дуже важко, ми забили один-єдиний м’яч, та й то – під кінець матчу. І новачки першої ліги здорово себе проявили. Виділяється одна тільки Олександрія, у якої і склад варіативний, і з фінансами трішки краще, ніж у інших. 

Самі бачите – перша ліга у нас цікава. Хочеться, аби була у нас стабільність, мир, щоб наша країна ставала багатшою, і люди мали час і можливість іти на футбол. Щоб проблем у них не було, і вони могли на футбол, у театр ходити і отримувати задоволення від життя! 

Артур Валерко, Football.ua