Минулий, шостий за ліком тур другої ліги запам’ятався, передовсім, завдяки незвичайному голу, завдяки якому Скала на своєму полі врятувалася від поразки в матчі з Кристалом. Ворота херсонців прямим ударом зі своєї половини поля вразив голкіпер стриян Роман Данкович, котрий тижнем раніше записав на свій актив голеву передачу на останніх хвилинах матчу у Білій Церкві. 

Ми поспілкувалися із воротарем-бомбардиром, щоб поближче познайомити з ним футбольну Україну. 

– Романе, не встигли ми подивуватися вашій голевій передачі у Білій Церкві – як тут же від вас і свій власний гол. Якщо чесно, коли ви виконували цей штрафний на 90+2 хвилині, розраховували саме на такий поворот подій?

– Так, цей штрафний був на 92 хвилині, і я робив просту подачу в штрафний в розрахунку на те, що хтось зможе її замкнути – так, як це було з Лазаренком у матчі з Арсеналом-Київщиною. 

Як вдалося забити? Я робив просту подачу в штрафний…

– Колишній головний тренер вашої команди Володимир Книш в інтерв’ю нашому сайту дав вам таку особисту характеристику: «Если нам нужно было держать мяч, я ставил Данковича, потому что он лучше всех вратарей второй лиги играет ногами. Может, даже на уровне высших лиг». Звідки у вас таке володіння м’ячем? Можливо, ви починали кар’єру аж ніяк не воротарем?:)

– Хотілось би в першу чергу подякувати Володимиру Миколайовичу за те, що він дав мені можливість дебютувати у Скалі після важкої травми і за те, що у мене повірив. Коли я був в дитячій школі, я дійсно грав і в нападі, і в півзахисті, але чомусь мені завжди більше хотілося стояти в воротах.

– Говорячи про старт Скали, мусимо відразу виділити сенсаційну перемогу над Черкаським Дніпром. Завдяки чому вдалося в першому турі переграти одного із фаворитів сезону?

– Ми знали, що нам прийдеться грати проти однієї з найсильніших команд ліги, тому ми налаштовувалися на серйозну і важку гру. Хоча, як показала сама гра, нам під силу грати з одним із лідерів ліги.

– Разом із тим, ваша команда встигла втратити чимало очок із простішими суперниками. Чому так? Невже із сильнішими суперниками грати простіше?

– Я не можу сказати, що Енергія, Кремінь чи Кристал – слабкі команди. Вважаю, що в другій лізі всі команди рівні, просто у кожної свої задачі. 

– Взагалі, багато фахівців прогнозували, що цей сезон для Скали може стати переломним – у скороченій другій лізі ваша команда, на їх думку, уже спроможна боротися за найвищі місця. За вашими відчуттями, це дійсно так?

– На мою думку, ми можемо боротися за найвищі місця. Під час міжсезоння ми поповнилися декількома гравцями, які підходять під наш стиль гри. Ми зараз живемо однією метою – виходом у першу лігу.

У другій лізі всі команди рівні, просто у кожної свої задачі

– Які ваші враження від скороченої другої ліги? На жаль, зі сторони здається, що рівень змагання постраждав після втрати 10 команд…

– Я погоджуюсь, що після скорочення ліги до десяти команд ми багато чого втратили. Але, якщо відверто, то коли було 19 команд, була інша проблема – дуже далекі і виснажливі виїзди. Наприклад, як у Свердловськ, куди ми їхали 25 годин туди і назад.

– Навесні очки Скалі давалися дуже важко, і серед причин цього називали травми і награвання нових схем. Що нового у грі Скали можна чекати вболівальникам цього сезону?

– Навесні справді було дуже тяжко грати, адже у нас було багато молодих і недосвідчених гравців 96-95 років народження. Та ще й до того всього зміна тренера далася взнаки, тому що з приходом Василя Івановича Малика нам прийшлось будувати нову команду і схему гри. Я хочу сказати вболівальникам, що в цьому році Скала буде битися на полі до останньої хвилини і старатиметься показувати хорошу яскраву гру.

– Особисто вам з ким із друголігових суперників гралося найважче? А найцікавіше?

– Найважче було грати в Одесі проти Реала Фарми: у цій грі, м'яко кажучи, у нас мало що виходило. Найцікавіше грати було з Кремінем. У тому матчі було багато голів, боротьби: ми спершу вели в рахунку, потім програвали, а згодом зрівняли рахунок. Приємно, що гра проходила на зустрічних курсах. Перемогу могли здобути як ми, так і Кремінь.

– Давайте згадаємо обставини, за яких ви опинилися у Стрию. Ви залишили ФК Тернопіль, говорили навіть про Прем’єр-лігу, а тут – Скала. Хто запросив вас у цю команду, що привабило саме у цьому варіанті?

– На той момент у Тернополі не було можливості рости як футболісту, та ще й не було у команди належного фінансування. У мене не було пропозицій з Прем'єр-ліги. А Скала привабила тим, що тут є всі умови для того, щоб рости як футболісту. До речі, хотів би подякувати своєму тренеру – Володимиру Несторовичу Вільчинському, тому що саме він мені допоміг поїхати на перегляд в Скалу.

– Після Тернополя, де на трибунах збирається більше глядачів, у Стрию все виглядає якось по-домашньому. Уже звикли до цього міста та до Моршина, де базується команда?

Ми зараз живемо однією метою – виходом у першу лігу

– У Тернополі дійсно ходить багато вболівальників, хотілося б, щоб так і на наші ігри ходили, адже ми граємо заради фанатів. Я вже два роки тут, тому я вже давно звик до Стрия і Моршина. 

– Кажуть, що Скала – один із найпотужніший клубів другої ліги. Справді в клубі все гаразд із інфраструктурою, навчально-тренувальним процесом? Які завдання ставляться перед вами в цьому сезоні?

– Скала – це дійсно хороший клуб, де є своя академія, яка дає основній команді багато перспективних молодих гравців. Перед нами завжди стоять максимальні задачі, у нинішньому сезоні це підвищення в класі.

– Повертаючись до вашого дивовижного голу. Ми уже якось не дивуємося воротарям-пенальтистам, але от таким ударом забити… Ви й раніше забивали з гри чи зі стандартів?

– На професіональному рівні це мій перший гол. А от коли я грав за львівський УФК, то бив і пенальті, і штрафні.

– Як команда сприйняла ваш гол? Вас там, випадково, у помічники Цюцюрі, Балуху і Лазаренку не призначили?:)

– Команда сприйняла цей гол нормально. Я хочу сказати, що ми всією командою працюємо над тим, щоб забити гол і не пропустити в свої ворота, тому на цей гол працювала вся команда. У нас всі нападники хорошого рівня, тому я думаю, що я їм в нападі не допоможу:)

– Яку мету ставите перед собою у футболі? Наскільки високо можете вирости зі Скалою?

– Моя мета – стати хорошим, надійним і стабільним воротарем і, можливо, колись повернутись у Карпати, де свого часу мені не дали шансу себе проявити. Взагалі, хочу сказати, що Скала дала мені дуже багато, і хотілося б подякувати всім, хто мені допоміг у цьому. Тому хотілось би добитися зі Скалою найвищих вершин.

– Наостанок – питання загальне. При згадці про воротарів-бомбардирів згадуються, передовсім, Хосе Луїс Чілаверт, Рожеріу Сені, Ганс-Йорг Бутт. А хто ваш ідеал серед голкіперів?

– Мій ідеал – це Олександр Шовковський.

Артур Валерко, Football.ua