Мы продолжаем обзор «с низин до вершин»: 7 место, ФК Полтава. Выступления команды анализирует наш полтавский корреспондент Евгений Брыж.

Перед початком нового чемпіонату ФК Полтава вважався одним із фаворитів поточного турніру, однак першу частину змагань завершив на низькій для себе восьмій позиції, маючи 24 очки після 17 ігор. Наприкінці минулої першості полтавці, нагадаємо, були четвертими. Не залагодилися справи у полтавців із найпершого туру, хоча коріння цих неприємностей були закладені раніше. Однак невдалим цей проміжок для молодого клубу назвати не можна, оскільки не все в команді вимірюється лише становищем у таблиці.

Перед стартом змагань полтавці зміцнили свій склад, запросивши кількох виконавців, але кістяк команди зберегли. Це закладало фундамент, здавалося б, стабільної гри, але новачки клубу проявили себе не настільки яскраво, як на те розраховували тренери: коли потрібна була ротація – Полтава мала проблеми. Із тих, хто прийшов у міжсезоння, лише Соломка й Коваленко мають стабільне місце в основі, а дехто вже встиг залишити команду. І якщо позиції флангових захисників і півзахисників вдалося закрити, то попереду виявився вакуум. Справа в тім, що полтавці грають з одним форвардом на вістрі, його роль раніше віддавалася Хобленку, але динамівці забрали свого гравця з оренди, а знайти нового нападника не вийшло – декого не відпустили клуби, дехто не виглядав переконливим на зборах. Роль центрфорварда спочатку перейшла Фомичу – практично єдиному досвідченому футболісту атаки за амплуа.

У першому ж турі полтавці неочікувано програли сусідам із Комсомольська – новачок турніру не виглядав аутсайдером на полі полтавського стадіону Локомотив і завдяки єдиному голу переміг. У цій грі Турчанов не забив пенальті, Гірський отримав червону картку, а пропустили господарі в другому таймі. Обох згаданих гравців у Полтаві, до речі, вже немає.

Після нічиєї із Зіркою, перемоги над Динамо-2 і Буковиною (забивали Насібулін, Соломка та Фомич, про яких поговоримо пізніше) полтавці втрапили у невеселу серію із трьох поспіль нульових нічиїх – із Тернополем, дніпродзержинською Сталлю та Десною, з якої виборсалися лише завдяки складній перемозі над Геліосом у Харкові. Три поспіль безбарвних нічиїх не дуже позначилися на турнірному становищі, але показали явні проблеми полтавців в атаці: зберігати свої ворота на замку вдавалося, коли грала основна пара центральних захисників, а от попереду дещо не вдавалося. До відсутності конкуренції у лінії атаки додалася травма Насібуліна – атакувального півзахисника команди, від якого йшла левова частка загострюючих передач. Коркішко грає, звичайно, не гірше, але по-іншому – і часто йому не вдавалося стати мозковим центром на полі. Через брак форвардів Близнюкові довелося ставити на вістря навіть Соломку – флангового півзахисника, але тому знадобився час, щоб освоїтися на новій позиції. Він – найкращий бомбардир команди із п’ятьма влучаннями за 17 ігор.

За Геліосом послідкувала ще одна вкрай невдала серія – поразки від Олександрії, Сум та Гірника, після чого полтавці опинилися на межі першої десятки ліги. Суттєвих змін у складі, як це часто було у Полтави раніше, через те не відбувалося – тренери довіряли футболістам. Та й загалом, Полтава використала 21 футболіста, з яких 16 відіграли більше десяти ігор. Отже, кістяк команди був створений і награний, зміни мало що вирішували, адже причини не досить вдалих результатів були не у виконавцях, точніше, у відсутності деяких із них на певних позиціях.

Відзначимо, що на результати вплинула й участь Полтави в Кубку України: у певний момент перемога над донецьким Металургом і два розгроми від Шахтаря забрали багато сил та емоцій: самі тренери зізнавалися, що футболісти більше думають про матчі з командами Прем’єр-ліги, аніж про поточні зустрічі в чемпіонаті.

Лише під кінець змагань полтавці трохи розігралися (наприклад, результативна нічия 3:3 із Миколаєвом), але очковий доробок їхній набагато менший, аніж можна було розраховувати. Достатньо лише поглянути на графу «забиті-пропущені», щоб побачити головні неприємності ФК Полтава. 13 пропущених – це третій-п’ятий показник у лізі, а 14 забитих – найгірший разом із Буковиною! Статистка по окремим іграм свідчила: комбінують полтавці достатньо, створюють моменти, а от їхнього завершення не мають.

Тому взимку для Полтави головним завданням має бути пошук форвардів і збереження лідерів команди, щоб навесні покращувати турнірне положення. У те, що гравці цієї команди прогресуватимуть, віриться легко, адже тренерський штаб у Полтави цілком компетентний, а у команді багато молоді, яка має розвиватися і поліпшувати свої показники. За віком полтавці четверті в лізі, а в умовній основі (візьмемо для прикладу останню гру проти Зірки) виступають шестеро футболістів, молодших за 24 роки. Найстаршими ж є 29-річний опорник Лісовий та 26-річний воротар Кучинський.

 

Євген Бриж, Football.ua.

 

Цікаві факти:

 Серед усіх футболістів у заявці у Полтави лише четверо – старші 1990-го року народження, за віком Полтава – четверта в лізі;

 За кількістю забитих м’ячів полтавці ділять останнє місце із Буковиною, при цьому забили в середньому менше одного м’яча за гру;

 У середині чемпіонату Полтава тричі поспіль грала внічию 0:0;

 У цьому чемпіонаті Полтава – у трійці найгрубіших команд за коефіцієнтом чесної гри.

  Лише трьом суперникам полтавці забили більше одного м’яча – Геліосу та алчевській Сталі два (перемоги 2:1) та Миколаєву три (нічия 3:3).

 

Осінній хіт-парад:

Найкращий матч. Полтава – Нафтовик-Укрнафта 1:0 (15 тур, 2.11.2014). У цій грі полтавці мали нагоди, аби забити ще в першому таймі, але традиційно зіштовхнулися зі складнощами у реалізації своїх моментів. На 49 хвилині вони залишилися в меншості – за лругу жовту поле залишив Коркішко. Однак у меншості підопічні Близнюка забили (Соломка), а на 81 хвилині Лісовий отримав червону картку. Полтавці догравали вдев’ятьох, але утримали перемогу.

Найгірший матч. Полтава – Суми 0:1 (10 тур, 30.9.2014). Невдала гра, поразка географічним сусідам були спричинені і паралельною участю полтавців у кубку й чемпіонаті, й емоційним виснаженням, але навіть ці обставини не можуть пояснити невисокої якості дій футболістів на полі. Полтавці пропустили гол на 88 хвилині, закономірно поступилися і навіть наприкінці гри швидше могли отримати другий гол, аніж зрівняти рахунок.

 

• Лідер – Максим Кучинський. Він зіграв усі без виключення матчі своєї команди включно з Кубком. Серед його сильних рис – лідерські якості, дії рухами захисників та великий досвід, адже він в Полтаві вже кілька сезонів.

ПосиленняЮрій Соломка. Фланговий півзахисник прийшов до Полтави перед початком нового чемпіонату з УАКу, який частково зник, частково влився до Олександрії. І в товариських матчах міжсезоння, і в стартових турах Юрій продемонстрував свої найкращі якості й забронював за собою місце в основі. У Полтаві він діяв не тільки на лівому фланзі півзахисту, а й виходив в обороні, на вістрі атаки, у центрі поля. Це – найвдаліший трансфер полтавців улітку.

• Розчаруваннялінія атаки. Форвард у Полтави єдиний – Ігор Фомич, плюс йому в підмогу прали двох-трьох вчорашніх дублерів. Але Фомичу не вдалося застовпити за собою місце в основі, а молодь виявилася не досить готовою. Від того – лише 14 забитих м’ячів у 17 іграх й постійні експерименти Близнюка з атакою.

• Надія – молодь. Ми вже писали, що в складі полтавців найстарші гравців – 29-річний опорник і 26-річний воротар. Решта – молодь, яка пройшла дублі, а дехто – юнацькі й олімпійську збірні. Під керівництвом кваліфікованих тренерів вони мають поліпшувати свою гру.

• Зірка – Ілля Близнюк. У команді, де лише кілька футболістів грали у Прем’єр-лізі, а 30-річних немає взагалі, постать тренера часто є визначальною. Іллі Близнюку поки що вдається і підтримувати потрібний мікроклімат у колективі, і готувати молодих футболістів, і підтримувати робочі контакти з керівниками.

• Очікування. Від Полтави чекають стабілізації гри, адже хороший матч може змінюватися вкрай невдалим, а також точкового підсилення потрібних позицій, насамперед, в лінії атаки. Якщо склад буде збережено і залучено до нього кількох вправних виконавців, від клубу можна очікувати значного стрибка у таблиці.

 

• Зимовий антракт: Полтава вже провела невеликі збори цього року на своїй заміській базі і зіграла двохсторонку. З 18 січня розпочнуться другі збори, а з 4 лютого на штучному полі заміської бази пройде турнір „Кубок Полтави” за участі команд з першої, другої ліг та молодіжної першості України.

 

Миграция:

Уходили: в.Копалиани (Арсенал К А), з.Чеботаев (Горняк-Спорт Д2), п.Даудов (Гандзасар Арм. Д1), п.Поднебенный (МФК Николаев Д2), п./н.Шаврин (Гелиос Д2), н.Хобленко (Динамо-2 Д2, в/а), тр.Бессмертный, з.Прытыковский, з.Цапий

Приходили: в.Крынский (Харьков юн.), в.Кулинич (НПГУ Донсталь А), з.Кравченко, п.Олейник (оба – Шахтер-3 Д3), з.Т.Бондаренко, п.Коваленко (оба – Металлург З U-21), з./п.Гирский (посл.кл.: Нива Д2), п.Манджгаладзе (Заря U-21), п./н.Соломка (УкрАгроКом Д2), п./н.Коркишко (посл.кл.: ФК Минск Бел. Д1), н.Ковталюк (Ильичевец U-19), н.Семчук (Карпаты U-21)

 

Кадровый потенциал ФК Полтава

Чемпионат

Кубок

Игрок

Д.рожд.

Игр

Мин

Гол.

ГП

ЖК

КК

НП

Игр

Мин

Гол.

ГП

ЖК

КК

НП

Вратари

12

Кучинский Максим

28.06.1988

17

1530

–13

0

3

0

0

3

270

–10

0

0

0

0

16

Крынский Владимир

14.01.1997

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

13

Кулинич Артем

13.05.1994

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Защитники

4

Бутенин Артем

03.10.1989

17

1508

1

1

3

0

0

3

270

0

1

1

0

0

24

Зозуля Алексей

15.04.1992

16

1395

0

0

3

1

0

3

270

0

0

0

0

0

6

Парамонов Вадим

18.03.1991

12

972

0

0

3

0

0

2

180

0

0

1

0

0

49

Бондаренко Тарас

23.09.1992

12

726

0

0

4

0

0

3

212

0

0

0

0

0

20

Кравченко Владислав

23.02.1993

11

855

0

0

3

0

0

2

160

0

0

0

0

0

14

Гирский Степан

08.01.1991

3

132

0

0

0

1

0

1

20

0

0

0

0

0

Полузащитники

11

Зеленевич Максим

10.03.1992

17

1398

1

0

2

0

0

3

200

0

0

0

0

0

78

Соломка Юрий

04.01.1990

17

1228

5

1

2

0

0

3

270

0

0

1

0

0

22

Коваленко Евгений

11.08.1992

17

1200

0

2

2

0

0

3

183

0

0

0

0

0

7

Боровец Максим

15.04.1992

14

822

0

0

2

0

0

2

116

0

0

0

0

0

89

Насибулин Владислав

06.07.1989

13

1043

2

2

1

0

0

2

180

1

0

2

0

0

5

Лисовой Максим

21.05.1985

12

916

0

0

4

1

0

3

148

0

0

0

0

0

28

Турчанов Вячеслав

03.08.1991

12

654

0

0

3

0

1

2

66

0

0

0

0

0

8

Шевчук Антон

08.02.1990

7

257

0

0

0

0

0

1

40

0

0

0

0

0

70

Олейник Дмитрий

25.02.1993

6

177

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10

Манджгаладзе Гиули

09.09.1992

2

21

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Нападающие

23

Фомич Игорь

22.07.1991

14

1079

3

1

0

0

0

3

270

1

2

0

0

0

77

Коркишко Дмитрий

04.05.1990

12

643

0

0

5

1

1

2

104

2

0

1

0

0

9

Семчук Вадим

24.11.1993

11

131

0

0

0

0

0

1

11

0

0

0

0

0

10

Ковталюк Николай

26.04.1995

3

38

1

0

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Тренер

Близнюк Илья Владиславович

 

Статистика ФК Полтава

Всего игр

17

Всего забито

14

Забито дома

6 (42,86%)

Забито в гостях

8 (57,14%)

Всего пропущено

13

Пропущено дома

8 (61,54%)

Пропущено в гостях

5 (38,46%)

Забито в среднем за игру

0,82

Пропущено в среднем за игру

0,76

Набрано очков дома

10/30 (33,33 %)

Набрано очков в гостях

14/21 (66,67 %)

Самая крупная победа

2:1 — Гелиос (Харьков), Сталь (Алчевск)

Самое крупное поражение

1:2 — Горняк (Кривой Рог), Горняк-Спорт (Комсомольск)

Игр без пропущенных голов

8 (47,06%)

Игр без забитых голов

7 (41,18%)

Волевых побед

1

Волевых ничьих

2

Безвольных поражений

1

Безвольных ничьих

0

Крупных побед

0

Крупных поражений

0

Автоголов (забито/пропущено)

1/0

Предупреждений (в среднем)

41 (2,41)

Удалений (в ср.) — Сразу/2ЖК

4 (0,24) — 2/2

Игроков выступало

21

Посещаемость (всего/средняя)

18410/1083

 

Статистика таймов ФК Полтава

1-й тайм

Показатель

2-й тайм

6 (42,86%)

Всего забито

8 (57,14%)

2 (33,33%)

Забито дома

4 (50%)

4 (66,67%)

Забито в гостях

4 (50%)

6 (46,15%)

Всего пропущено

7 (53,85%)

3 (50%)

Пропущено дома

5 (71,43%)

3 (50%)

Пропущено в гостях

2 (28,57%)

2 (11,76%)

Выигрышей

4 (23,53%)

13 (76,47%)

Ничьих

9 (52,94%)

2 (11,76%)

Поражений

4 (23,53%)

19 (37,25%)

Очков

21 (41,18%)

0 (0%)

Выигрышей дома

2 (20%)

9 (90%)

Ничьих дома

5 (50%)

1 (10%)

Поражений дома

3 (30%)

9 (30%)

Очков дома

11 (36,67%)

2 (28,57%)

Выигрышей в гостях

2 (28,57%)

4 (57,14%)

Ничьих в гостях

4 (57,14%)

1 (14,29%)

Поражений в гостях

1 (14,29%)

10 (47,62%)

Очков в гостях

10 (47,62%)

2

Максимально забито

2

2

Максимально пропущено

1

• Кубок. 1/16 финала. ФК Полтава – Металлург Д – 2:1 (голы: Коркишко, 30 (пен.), Насибулин, 90+1 – Акименко, 40). ФК Полтава: Кучинский, Зозуля, Бутенин, Бондаренко (Лисовый, 78), Парамонов, Коваленко, Насибулин, Зеленевич (Семчук, 80), Соломка, Коркишко (Турчанов, 46), Фомич. Тренер: Илья Близнюк. Отчет здесь.

1/8 финала. ФК Полтава — Шахтер — 1:5 (голы: Фомич, 36 — Тейшейра, 45+1, 75, Гладкий, 68, Чигринский, 79, Дентиньо, 90+5 (с пен.). Полтава: Кучинский, Зозуля, Бутенин, Парамонов, Кравченко (Гирский, 71), Боровец, Лисовой (Бондаренко, 46), Зеленевич, Соломка, Коваленко (Шевчук, 59), Фомич. Тренер: Илья Близнюк. Отчет здесь.

1/8 финала. Шахтер – ФК Полтава — 4:1 (голы: Веллингтон Нем, 9, Гладкий, 20, Бернард, 23, 38 – Коркишко, 51). Полтава: Кучинский, Зозуля, Бутенин, Бондаренко, Кравченко, Лисовый, Зеленевич (Коркишко, 32), Насибулин, Боровец (Турчанов, 27, Евгений Коваленко, 48), Фомич, Соломка. Тренер: Илья Близнюк. Отчет здесь.

 

ФК Полтава основан 5 июня 2007 года.
В первой лиге – 3-й сезон.

Лучшее достижение – 4 место (2013/2014).
До того 5 сезонов клуб провел в Группе Б второй лиги.
Лучшие достижения во второй лиге – 1 место (2011/2012), 2 место (2008/2009, 2010/2011), 3 место (2009/2010).
Дважды команда уступала в плей-офф за право выхода в первую лигу (Арсеналу и Сумам).

Сезон 2014/2015.

7 место

И

В

Н

П

Мячи

О

Осень-14

17

6

6

5

14:13

24

Дома

10

2

4

4

6:8

10

Выезд

7

4

2

1

8:5

14

Статистика команды в текущем чемпионате:
• Тренеры: 1 (Илья Близнюк).
• Игроки: 21 (из 23, побывавших в заявке). • Средний возраст – 22.9 года (4 место в лиге).
• Бомбардиры: 6 (5 голов – Соломка; 3 гола – Фомич; 2 гола – Насибулин; 1 гол – Бутенин, Зеленевич, Ковталюк).
• Вратари: 1 (Кучинский – 13 пропущенных мячей в 17 матчах).
• Хет-трики: 0. • Дубли: 1 (Соломка – Николаеву).
Пенальти:
• Они били: 4, 2 реализовали, 50% реализации (реализовали: Соломка – Буковине и Николаеву; не реализовал: Турчанов – Горняку-Спорту, Коркишко – Александрии, в обоих случаях отбили вратари).
• Им били: 4, 3 реализовали, 75% реализации (реализовали: Кравченко из Гелиоса, Нудный из Горняка и Корольков из Горняка-Спорта; не реализовал: Семенюк из Нивы, отбил Кучинский).
Средняя посещаемость: • общая – 18410/1083 (8 место в лиге), • дома – 8300/830 (11 место в лиге), • на выезде – 10110/1444 (4 место в лиге).
Предупреждения: 41.
Удаления: 4.
Средний коэффициент честной игры: 7,2206 (14 место в лиге).


Статистика: Артур Валерко, Football.ua