Єврокубковий сезон для команд-учасниць української Прем’єр-ліги офіційно розпочався кілька днів тому, коли дніпровський Дніпро-1 склав зброю в протистоянні проти грецького Панатінаїкоса в кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА. На тій самій стадії, але вже в рамках Ліги конференцій, за кілька днів після того мала стартувати й полтавська Ворскла. Суперником команди Віктора Скрипника при цьому була грузинська Діла — третя команда минулого розіграшу Ліги Еровнулі.

Ключовою перевагою гостей звітної гри, як і у більшості випадків за участі наших команд, була національна першість, яка не просто вже встигла розпочатись, а перебувала в самому розпалі. За плечима в Діли таким чином опинились не тільки рядові матчі чемпіонату Грузії, а й програні двобої за Суперкубок країни, від яких далеко не пішли й звитяги в першому раунді кваліфікації єврокубків.

Тож коли з перших хвилин матчу в польському місті Тихи ми побачили, як команда українця Андрія Демченка помітно свіжіше виглядає за Ворсклу, то все стало по своїх місцях. Навантажували роботою фланги захисту полтавців добряче, і геть не було впевненості в тому, що гравці не в оптимальних кондиціях витримають ці виклики. А тут ще й атакувати було потрібно не забувати, бо гра була все ж таки номінально домашньою.

Перший тривожний сигнал ми отримали вже на другій хвилині, коли Гоміс зльоту перед воротарським завершив подачу з лівого флангу над поперечиною. Але на цьому правий край захисту Ворскли не перестав припускатись помилок, і момент українського нападника Діли Миколи Ковталюка на 19 хвилині, коли форварду завадив пробити вчасним стрибком у ноги Ісенко, був ще більш тривожним для нас.

І це гра тоді тільки набирала оберти, адже вже в контратаці у відповідь Кане пролетів правим флангом до чужого штрафного та з гострого кута поцілив у ближню стійку. Насправді, це було доброю новиною, адже Діла загрожувала поставити створення власних гольових моментів на конвеєр у той час. А в підсумку вийшло так, що обидві команди до відходу на перерву більше нічого не створювали.

Після відпочинку Ворскла точно не стала почувати себе краще, а грузини тим часом працювали за напрацьованою схемою розвитку атак і в підсумку забили гол. Простріл із правого флангу від Віктора дали завершити без опорну Ковталюку, тож вийшло так, що українець засмутив представників рідної країни.

Сумувати від цього були приводи ще й через те, що відповідь від Ворскли все ніяк не надходила. Лише на 73 хвилині вольовими зусиллями Степанюка в боротьбі на чужій половині вдалось забезпечити простір для Юрченка, аби той передачею на правий фланг штрафного знайшов Феліпе, а вже легіонер красиво перекинув м’яч повз воротаря з гострого кута.

Команда Демченка виявилась такою, яка не дуже-то й вправно порається з викликами, що виникають за ходом гри. Як тільки Діла пропустила, то в її захисті почало з’являтись стільки вільного простору, що цим залишалось лише користатись. На радість Ворсклі, звісно, та її безмежній кількості передач із флангів, які посипались до чужого штрафного під фінальний свисток. Як підсумок — одну з таких воротар Кучеренко перевів на вхід до лівого флангу штрафного прямо на ногу Кане, після чого ми побачили постріл у дальню дев’ятку. На 90+3 хвилині!

Матч-відповідь поміж грузинською Ділою та полтавською Ворсклою відбудеться за тиждень — 3 серпня.

Ворскла — Діла 2:1
Голи: Феліпе, 73, Кане, 90+3 — Ковталюк, 57

Ворскла: Ісенко — Пердута, Чеснаков, Сантана (Хрипчук, 82), Крупський — Феліпе, Павлюк, Юрченко (Нестеренко, 75), Кане  — Степанюк, Челядін (Скляр, 75).

Діла: Кучеренко — Чітеішвілі, Дзоценідзе, Тевзадзе, Вандерсон — Жеан Віктор (Андронікашвілі, 69), Сантос, Парулава (Сардалішвілі, 69) — Гоміс (Кухіанідзе, 78), Ковталюк, Гейл (Мзвакалі, 75).

Попередження: Чеснаков, Феліпе, Павлюк — Тавзадзе, Ковталюк.