Жодній із українських команд в історії нашого футболу не було легко стартувати в офіційних єврокубкових поєдинках у новому календарному році через очевидні географічні особливості регіону східної Європи. Ось і донецький Шахтар у цьогорічній весняній кампанії Ліги Європи УЄФА особливо не сподівався на видатний успіх у першому матчі попереднього раунду плей-оф проти французького Ренна. Однак гра у Варшаві залишила по собі не тільки приємні спогади від здивування напрочуд успішною грою команди Ігора Йовічевіча, а ще й давала можливість обнадійливо дивитись на можливість продовжувати участь у турнірі.

"Гірники" тоді перемогли з рахунком 2:1, що було цілком пристойним результатом перед необхідністю вирушати на дуже гучний стадіон Роазон Парк, на якому місцеві фанати "червоно-чорної" команди ніколи не відпускають суперників без добрячого гамору на його адресу. Шахтар у цьому плані виключенням не став, і початок матчу-відповіді потрібно було пережити радше в психологічному, а не в суто ігровому чи фізичному плані.

І це було дійсно важке випробування для ще доволі незрілої команди Ігора Йовічевіча. Пощастило, що в потрібних моментах голкіпер Анатолій Трубін ладнав із м’ячем за підсумком підступних ударів від Гуїрі, Спенса чи Трюффера, а не то б уже від самого початку гості мали б суттєві проблеми з утриманням потрібного їм рахунку. У той самий час, Ренн ще в першій грі не показав здатності довго витримувати за умов гри у високому темпі, тож це створювало обнадійливі перспективі для Шахтаря на майбутнє.

І воно настало вже на посеред першого тайму, коли несподівано вдалою вийшла подача кутового з правого флангу на ближню стійку на голову Бондаренку, яку той скинув далі на Траоре під розстріл чужих воріт із меж воротарського. Щоправда, Артем підіграв собі рукою в тому епізоді, що вдалось зауважити арбітрам тільки на VAR. Але господарі вже встигли відчути на собі удар по власних амбіціях, тож стали помітно скромнішими й більш розважливо ставились до перебування на чужій половині.

Це дало можливість Шахтарю переводити подих під час серії спроб опонентів знайти простір у штрафному Трубіна, і зрештою французам довелось переходити на дальні постріли, які особливо не турбували українського воротаря. "Гірники" в такому темпі відіграли перший тайм до завершення, проте в другій половині "червоно-чорні" все ж таки піймали їх на контратаці, і з лівого флангу штрафного Токо Екамбі вдало пробив у ближній кут під голкіпера.

Це було відчутною проблемою для команди Йовічевіча, але вона від того не змінила власний стиль, тому продовжувала як створювати моменти на чужій половині, так і подекуди відверто відбивалась від чужих навал. Цього разу Шахтар щоправда вирішив не закриватись у глибокому захисті, що також потрібно було відзначити на користь українського колективу. А інакше ми б і не побачили моментів Сікана чи Коноплі, наприкінці основного часу, хоча й ті не змогли належним чином ними скористатись.

Дійсно, зустріч перейшла до овертаймів, першу половину з яких команди відіграли на непоганих швидкостях, проте майже без цікавих моментів, за виключенням, хіба що, м’язової травми в Тараса Степаненка. А ось після невеликої павзи відбувся дуже неприємний момент – Матвієнко програв ривок Доку на лівому фланзі захисту під час закидання йому за спину, і суперник у підсумку з меж штрафного викотив на порожні для Салаха. Це дуже боляче вдарило по амбіціям команди Йовічевіча, але не прибило її остаточно.

І це добре, бо Шахтарю суперники вирішили ще й м’яч подарувати під завісу гри, із чим дуже прорахувались. "Гірники" почали вантажити до штрафного, і одну з таких подач, від Джурасека на 119 хвилині з лівого флангу, Белосян примудрився зрізати за комірець власному голкіперу. Розпачу французів не було меж, проте від серії пенальті це їх не звільняло.

А коли Трубін із трьох перших спроб Ренна витягнув удари від Мелінга та Доку в лівий кут, то перемога Шахтаря взагалі почала здаватись дуже близькою. Ось тільки Бондар та Сікан, перший із яких не влучив у ворота, а другий пробив у поперечину, були іншої думки, і подарували шанс суперникам перевернути хід подій. Ось тільки Трубіна було вже не зупинити, і на додачу він ще й потягнув удар від Угочукву, після чого новачок Келсі відзначився дебютним голом, нехай і не в основній частині протистояння.

Фінальний свисток німецького арбітра Тобіаса Штілера з Обертсгаузена відправив до 1/8 фіналу Ліги Європи УЄФА саме донецький Шахтар, тоді як французький Ренн завершуватиме сезон у клопотах відносно змагань на внутрішній арені.

Ренн — Шахтар 2:1 (4:5 — пен.) (перший матч — 1:2)
Голи: Токо Екамбі, 52, Салах, 106 — Белосян, 119 (авт.)

Ренн: Манданда — Спенс, Омарі, Белосьян, Трюффер (Мелінг, 97) — Доку, Сантамарія (Д. Дуе, 97), Маєр (Угочукву, 71), Токо Екамбі (Салах, 96) — Калімуендо (Те, 84), Гуїрі.

Шахтар: Трубін — Конопля, Бондар, Матвієнко, Михайліченко — Степаненко (Назарина, 100) — Зубков (Келсі, 111), Бондаренко, Судаков, Топалов (Джурасек, 80) — Траоре (Сікан, 79).

Попередження: Спенс — Бондар, Траоре, Михайліченко, Конопля, Матвієнко