Збірна Угорщини обіграла Шотландію, Хорватія втратила перемогу над італійцями, а Албанія поступилася Іспанії. Як це впливає на збірну України і що далі?

Нагадаємо, що у квартеті E всі команди мають по три очки перед останнім туром. 

Що треба Україні задля виходу до плей-оф?

Насправді, можливих варіантів більше, аніж достатньо. І навіть поразка в грі проти Бельгії не свідчитиме про те, що команда Сергія Реброва залишить турнір. Просто умов для нашого подальшого просування стане ще більше, аніж до цього.

Шлях до першого місця

Як не дивно, але й таке можливо. Для цього нам потрібно обов'язково перемагати Бельгію. А вже потім дивитись на паралельну гру й її остаточний результат. Тут головна умова — Україна має здобути більше очок, аніж Румунія.

Шлях до другого місця

Як би недоречно це не пролунало, але він — "простіший" та більш очевидний. Потрібна наша перемога над Бельгією ТА перемога Румунії в паралельній грі.

Як опинитись на останній сходинці?

Простою відповіддю було б — у разі поразки від Бельгії. Але не цього разу!

У такому випадку ще потрібно, щоб Словаччина НЕ програла Румунії. Так у нас залишиться ті самі три бали, і навіть якщо Румунія програє словакам, то в неї будуть ті самі три очки, але за рахунок перемоги в очній зустрічі, румуни будуть вище за нас.

Але є й інший варіант!

Нічия в обох матчах. У такому випадку результати очних зустрічей не матимуть жодного значення, а натомість усе визначатиметься за різницею голів. Тут ми програємо кожному з конкурентів.

Битва за третю сходинку

Найбільш заплутана історія, бо ввібрала в себе занадто багато різноманітних умов.

Єдине, із чим ми можемо самі собі "допомогти", — треба НЕ виграти у Бельгії. А далі...

1. Україна програє Бельгії, а Словаччина програє Румунії — ми будемо вищими за словаків, бо обіграли їх у очній зустрічі.
2.  Україна грає внічию проти Бельгії, а Словаччина переможе Румунію — ми будемо третіми, бо в бельгійців краща різниця голів.
3. Україна грає внічию проти Бельгії, а Словаччина програє Румунії — та сама історія, що й у пункті 2.

А що далі?

Якщо ми посядемо третю сходинку, то почнеться боротьба у віртуальній таблиці, до якої також долучаться треті команди з інших квартетів.

Наразі вона має такий вигляд:

  1. Австрія — 3 очки (різниця +1)
  2. Словаччина — 3 (0)
  3. Угорщина — 3 (-3) — три матчі
  4. Словенія — 2 (0)
  5. Хорватія — 2 (-3) — три матчі
  6. Чехія — 1 (-1)
  7.  

Просте правило — чотири найкращі команди проходять далі.

А далі треба вмикати уяву. Наша команда набирає чотири очки (з різницею голів -2) та залишається третьою (тобто виконує пункти 2 і 3 з вищенаведеного переліку). Тоді треба дивитись за виконанням двох із п'яти наступних умов:

a) Матч Шотландія — Угорщина має завершитись нічиєю або перемогою угорців, або мінімальна перемога шотландців;
b) Албанія має програти або зіграти внічию проти Іспанії;
c) Англію не має програти Словенії, або та має її обіграти з різницею в чотири голи;
d) Австрія має програти Нідерландам або перемогти їх із різницею в чотири голи;
f) Пара Грузія і Чехія не повинні виграти матчі в своїх групах.

Якщо ж у України так і залишаться три очки, то тоді потрібні будуть дві з наступних п'яти умов:

a) Гра Шотландія Угорщина має завершитись нічиєю або перемогою угорців з мінімальним рахунком, і при цьому ми маємо програти виключно мінімально;
b) Албанія ТА Хорватія мають або програти в останньому турі Іспанії та Італії відповідно, або зіграти з ними внічию;
c) Словенія має програти Англії;
d) Австрія має програти Нідерландам із різницею на 4 голи більшою, аніж ми програємо Бельгії;
f) Грузія має не перемогти Португалію, а Чехія або не перемогти Туреччину, або розгромити її з різницею на 2 голи більшою, аніж ми програємо Бельгії. 


UPD станом на 25.06.2024

Після перемоги Угорщини над Шотландією та поразки Албанії, збірна України вже має гарантоване місце в четвірці кращих третіх команд. Це означає, що з чотирма очками ми вийдемо в плей-офф. Однак, якщо ми матимемо три очки і третє місце, є кілька умов, які можуть допомогти нам продовжити змагання:

a) Ми повинні програти з різницею не більше ніж один гол (і не отримати 9 жовтих карток), щоб обійти Угорщину;

c) Словенія повинна програти Англії;

d) Австрія повинна програти Нідерландам з різницею в 4 голи більше, ніж ми програємо Бельгії;

f) Грузія повинна не перемогти Португалію, або не перемогти Туреччину, або розгромити її з різницею в 2 голи більше, ніж ми програємо Бельгії.

Умови досить складні, але лише "австрійська" виглядає майже нереальною. На інші можна сподіватися. Головне завоювати третє місце.


Висновок — ми раді б уникнули дослідження сценарії, коли в нас залишається лише три очки, бо не кожен полюбляє грати в бінго. Але навіть за умови поразки від Бельгії для України ще буде не все втрачено, що до певної міри обнадіює.

Поєдинки Україна  — Бельгія та Словаччина — Румунія відбуватимуть одночасно 26 червня й розпочнуться о 19:00 за київським часом.