Сергій Загинайлов – вочевидь, єдиний орендований футболіст, який залишився у Ниві з осені. Воно і не дивно: багаторічний лідер дубля Металіста саме у Тернополі відчув смак дорослого футболу і заявив про себе значно краще, ніж у харківському Геліосі, де він побував навесні минулого року. Зараз усі думки Загинайлова пов’язані з виступами у весняній частині сезону – його команді належить дограти чемпіонат у Favbet Лізі 1 та позмагатися із друголіговим Славутичем у чвертьфіналі Кубка України. 

– Сергію, Нива пізніше за всіх розпочала підготовку до весняної частини сезону. Як ви особисто підтримували форму в той час, як у Тернополі була «заморожена» підготовка?

– Спочатку займався вдома – бігав кроси, намагався підтримувати форму. А потім поїхав у Металіст, якому ще належу. Займався там. А коли сказали, що Нива збирається – відразу ж приїхав у Тернопіль. Зараз у нас по два тренування, за тиждень зіграли три контрольних матчі. Тож потихеньку набираємо форму. 

– У команди змінився головний тренер – Ігор Яворський попрощався із командою, пояснив, чому так вийшло?

– Та ні, нічого такого не було. Зараз з нами займається Богдан Миколайович Самардак – він був другим тренером восени. 

– Команда втратила офіційно братів Баранців, Білого, а також Базилевича, Ільківа і Товкацького. Цим втрати обмежаться, чи ще хтось відсутній на тренуваннях?

– Пішли всі орендовані. Також Кікоть і Шестаков під питанням. Підписали уже нових хлопців. 

– Виступаючи за дубль Металіста, ви в кубку не грали. Як вам цей турнір після чемпіонату? Згодні з тим, що футболісти часто називають кубок, порівняно із чемпіонатом, «іншою галактикою»?

– Звісно, кубок – окрема справа. У чемпіонаті можна пару разів оступитися, але в кубку треба постійно викладатися – без права на помилку. 

– Ви багато років були лідером дубля Металіста. Де цікавіше – в молодіжній першості чи в Favbet Лізі 1?

– У Favbet Лізі 1. Тут більш дорослі суперники, більш досвідчені. 

– Із суперників по першій лізі хто найбільше сподобався?

– Алчевська Сталь. 

– До Ниви ви грали за Геліос. Як оціните виступи в харківській першоліговій команді? Могли там лишитися?

– Ну, вони ж не захотіли продовжувати оренду… Вдячний моїм агентам, які знайшли інші варіанти розвитку кар’єри. У Ниві цікаво грати, бажаю, щоб у клубу все було добре і він міг розвиватися. 

– У першій частині сезону Нива виділялася особливою побудовою гри – «іспанським варіантом» мобільним, технічним центром поля. Вам у компанії Баранців, Шестакова комфортно гралося?

– Однозначно. Приємно, коли ми розуміли одне одного, знали, кому куди бігти. 

– У Ниві ви грали на позиції лівого хава, але можете закрити й позицію під нападаючими. А де вам комфортніше?

– Та і там, і там добре. Подобається мені голи забивати, атакувати. 

– У першому колі були у вас красиві удари. Можна чекати продовження?

– Так, сподіваюся. Працювати треба над реалізацією, бо було багато моментів, коли можна й потрібно було забивати. 

– Нині Favbet Ліга 1 настільки щільна, що від вашого сьомого місця до зони вильоту – дві перемоги й одна нічия, сім очок…

– Ну, так – боротьба буде серйозна. Завдання у нас – не вилетіти, бути в середині, по максимуму набирати очки й перемагати. 

– Ви належите Металісту. До коли у вас контракт з харків’янами? 

– Контракт до цього літа. 

– Після відходу Маркевича, часом, не розмовляли з Рахаєвим стосовно свого майбутнього в клубі?

– Ні, такої розмови не було. Буду доводити свій рівень у Ниві, щоб помітили. Якщо не в Металісті – то все одно хотілося б у Прем’єр-лігу. 

– Багато гравців у дублі Металіста подавало надії – і ви, і Сидоренко, і Будник. Чому вашому поколінню не вдалося потрапити в основу?

– Ну, я не знаю… Напевно, таке було бачення головного тренера, якому треба було вирішувати турнірні завдання. Коли я тільки прибув у клуб як гравець юнацької збірної (у нас була хороша команда – Бутко, Кривцов, Балашов…) – їздив з основою на збори в Емірати, займався з лідерами команди на тренуваннях. 

– Хто із зірок Металіста справив найбільше враження?

– Рикун, Жажа той же, Едмар. Толкові хлопці. 

– У чвертьфіналі кубка вам грати з друголіговим Славутичем. Як оціните шанси вашої команди?

– Зараз, я думаю, що шанси рівні. Звісно, у нас є свої проблеми, але ми постараємося зіграти у Черкасах гідно. 

– Вас не насторожує, що хоча команда-суперниця й друголігова, але провела збори на Кіпрі, отримала нового спонсора й численних новачків? Чи більше б хотілося із прем’єр-лігівцями зустрітися?

– Хотілося б, звісно, зіграти із грандами, але Славутич – гідний суперник, раз дійшов до такої стадії. Будемо виходити й старатися виграти. 

Артур Валерко, Football.ua